Det viktigaste du behöver veta om ilska

En del av oss har lätt för att bli arga. Andra lite svårare.
Det finns till och med de som aldrig blir arga.

Men det undrar jag.
För ilskan tillhör våra primära känslor och som sådan oundviklig.

En arg ligger och stirrar mot kameranEn del menar att ilskan är negativ men jag upplever den som positiv. Om den hanteras väl. Då är den en urkraft somkan förändra människors liv och samhällens utveckling.

Jag är verkligen fascinerad av denna känsla. Kanske för att den gömde sig för mig under en stor del av mitt liv. Satte sig i magen och slog knut på sig själv.

Det tog många år för mig att hitta den och lika länge att på nytt göra den till min vän.

Ja, vi är vänner idag. Jag och min ilska.

 • Vi förenas i en eldig dans när vardagen trilskas eller livet vaknar på fel sida.
 • Vi sätter gränser, kämpar mot orättvisor och upprätthåller ordning.
 • Vi surar, exploderar och vänder avigsidan inåt.
 • Vi snäser, fräser och ber oss i största allmänhet lite kantigt åt.

Eller om jag ska sammanfatta oss i två ord: VI LEVER!

Låt oss nu titta närmare på denna livsbejakande känsla om som även kan släcka liv.

1. Ordets betydelse

Ordet arg härstammar från fornsvenskans ”argher” med betydelsen feg, usel, dålig och fick inte förrän i slutet av 1600-talet betydelsen ilsken och uppbragt. Ilska härstammar från fornsvenskans ”ilder” som hade betydelsen ond eller vred. Ordet vred har sitt ursprung i fornsvenskans ”vrep” som betyder vriden. De kontrasterande ordspråken ”kärlek börjar alltid med bråk” och ”låt inte solen gå ner över din vrede” visar kanske på våra motstridiga känslor inför denna känsla.

2. Olika nyanser av ilska

Ilskan varierar i styrka. Vi kan gå från att vara smått irriterade till arga och uppretade. Vi kan till och med tappa kontrollen över vår ilska, fångas av vårt ursinne och raseri. När ilskan blir mer indirekt än direkt kan den ta formen som ironi, sarkasmer och spydigheter. Ligger den och pyr länge förvandlas den till harm, bitterhet, hämndbegär eller till och med hat. Ilska som vänds inåt mot den egna personen kan ta sig uttryck som självkritik, självförakt och självdestruktivitet.

3. Varför vi blir arga

När vi reagerar med ilska kan vi göra det för att vi upplever ett yttre hot mot oss själva eller andra. Vi kan också bli arga när vi upplever frustration, Frustration uppstår då vi anstränger oss för att uppnå en förväntad belöning men denna uteblir eller då någon lovar något och sedan inte uppfyller sitt löfte.

4. Ilska både på ett medvetet och omedvetet plan

Evolutionsmässigt har vi utvecklat ett medvetet känslomässigt system som hjälper oss att hantera ilskan men vi har även kvar det primitiva känslomässiga systemet som utlöses automatiskt då vi upplever fara. Vid ett plötsligt ljud eller en skrämmande syn sänder hjärnan både signaler till hjärnbarken för att medvetandegöra vad som händer och till amygdala för att göra kroppen beredd på att slåss eller fly.

5. Kroppens reaktion

När vi blir arga ökas vår produktion av testosteron och adrenalin. Blodtrycket stiger och hjärtat slår snabbare för att pumpa ut blod till musklerna som spänns. Tillförseln av blod till musklerna prioriteras varför blodtillförseln till matsmältningen trappas ned. Ögonbrynen dras ihop – inåt och nedåt – medan ögonen öppnas. Vi biter ihop käkarna och hakan rör sig fram. Vi är på väg fram, mot den som har orsakat vår ilska.

6. Olika sätt att hantera ilska

Vi kan hantera ilskan på tre sätt; uttrycka, undertrycka eller lugna den. När vi uttrycker ilskan på ett aggressivt sätt försöker vi dominera den andre till underkastelse. Om vi istället uttrycker ilskan på ett assertivt sätt tar vi ansvar för den genom att förmedla våra behov och känslor på ett respektfullt sätt. Då vi undertrycker ilskan tillåter vi oss inte att vara arga och av den anledningen kommer vi inte att visa den, vare sig för oss själva eller omvärlden. Vid de tillfällen då vi lugnar vår ilska använder vi både kroppsliga och mentala tekniker, som att lugna ner andningen och se på saken på ett annat sätt.

7. Låg frustrationströskel

Vissa av oss har större benägenhet att bli arga än andra. En del psykologer benämner detta som att man har en lägre frustrationströskel, det vill säga man anser att man inte ska behöva bli utsatt för frustration, obehag eller störningar. När frustrationströskeln är låg har man svårt för att ta motgångar och blir speciellt irriterad om det inträffade upplevs som orättvist. Orsaken till att man har lättare för att bli arg än genomsnittet kan vara genetisk, fysiologisk, kulturell eller inlärd.

8. Passiv aggressivitet

Vissa av oss har svårt för att uttrycka vår ilska och undertrycker den. Eftersom ilskan finns men inte får något utlopp kan den ta sig ett annat uttryck som till exempel i cynism, pessimism och bitterhet. Istället för att uttrycka ilskan direkt använder man andra mer försåtliga strategier som att underminera, baktala och förhala. Aggressiviteten finns där men den är passiv.

9. Ilska och nedstämdhet

Undertryckt ilska kan också leda till känslor av resignation och hopplöshet. Istället för uttrycka sina behov och stå upp för dem börjar man se sig själv som maktlös, utan möjlighet att kunna påverka. Ilskan vänds inåt i form av negativa tankar om den egna förmågan och kompetensen. Allt eftersom tilltron på ens egna möjligheter att kunna påverka sin situation avtar, ökar känslan av hopplöshet.

10. Ilska och motivation

Vi talar ofta om ilskan som att den skulle vara negativ men den har varit avgörande för vår överlevnad som art. Den har också varit nödvändig för att skapa ett rättvist och demokratiskt samhälle. Ilskan talar om för oss när gränserna överskrids och respektlösheten tilltar. Den manar oss till handling när det vi bryr oss om är i fara vare sig det gäller våra kära, vår ideologi eller våra livsvärden. Ilskan är i allra högsta grad en källa till motivation.

Har du blivit lite klokare när det gäller känslan ilska? Väcker min text några tankar hos dig. I så fall får du gärna berätta om dem i kommentarsfältet nedan.

Tyckte du om den här artikeln? Då kommer du att gilla de här:
10 sätt att säga nej utan att vara vare sig undfallande eller aggressiv
Så blir du tagen på allvar när du säger ifrån
Så sätter du gränser även när du blir utmanad

Eller vad sägs om den kostnadsfria e-boken Gränser?

I serien “Det viktigaste du behöver veta …” finns även:

Det viktigaste du behöver veta om rädsla
Det viktigaste du behöver veta om skam
Det viktigaste du behöver veta om skuld
Det viktigaste du behöver veta om självmedkänsla

10 reaktioner på ”Det viktigaste du behöver veta om ilska”

 1. Hej Marie
  Jag har just hittat din sida på nätet och tycker om det jag läser, jag känner tyvärr igen mig i vissa stycken, jag har sedan många år tillbaks problem med att jag blir arg/frustrerad och det har tyvärr gått ut över mina barn och tidigare relationer men nu har jag tack vare min nuvarande sambo kommit till insikt med att jag måste göra något åt detta.

  Tar du emot kunder eller är det bara webbaserat ?

  Mvh//Staffan

  1. Vad bra att du vill göra något åt din ilska. Dessvärre kan inte jag hjälpa dig eftersom jag, numera, enbart finns online och då i form av en webbkurs där man kommer till rätta med sin inre kritiker. Det är möjligt att din ilska härstammar från den typ av inre otrygghet som webbkursen ”Självmedkänsla ett, två, tre” hanterar men den kan också bero på andra ting.

   Min rekommendation är att du därför söker dig till en psykolog, psykoterapeut eller en samtalsterapeut i närheten där du bor. Det bästa sättet att få tag på ”vem” man ska gå till är att fråga sin närmaste omgivning om de har några tips. Det brukar alltid finnas någon som kan ge förslag antingen för att de själva har sökt denna form av hjälp eller för att någon av deras närmaste har gjort det. Det är nämligen vanligare än vad man tror att gå till ett proffs när själen inte funkar.

   Lycka till. Och du ge inte upp. Du är på rätt väg.

 2. Hej, googlade -Hur hantera ilska, då jag och min make har hans 11 årige barnbarn placerat hos oss. Han har problem med ilska och skulle behöva nycklar för att kunna hantera detta. Även jag själv har lätt att utrycka det mesta, tyvärr även ilska. Av det lilla jag läste ovan kände jag ändå hopp och kanske kan närma mig detta på ett annat sätt, inte bara skapa skuld. Tänk om jag och mitt bonus barnbarn kunde få hjälp tillsammans, han vill verkligen inte gå till någon psykolog säger han, men är det online kanske det känns mindre läskigt. Vad har du att erbjuda. Tack så länge// Maria

  1. Tack för din kommentar Maria. Jag erbjuder inget specifikt kring ilska men om du goglar ”kbt online” får du en massa träffar på digitala psykologtjänster. Lycka till. 😀

 3. Hej. Jag började med att googla på att sätta gränser och hamnade hos dig. Jag känner igen mig på nästan allt du skriver. Det som fick mig att fortsätta klicka vidare var ”känslomässigt föräldralös”. Det bara rasslade till i huvudet och jag ser kopplingen till min otrygghet var jag än befinner mig och den bitterhet och ilska jag känner hela tiden. Efter att ha läst kapitlet om ilska inser att jag svalt mer ilska än jag trott. Jag har bunkrat min egen och andras ilska i många år. Jag har haft oturen att ha blivit mött med mycket ilska och agressivitet i mitt liv och jag har kommit till en punkt att jag absolut inte kan hantera någon annans ilska längre så jag har isolerat mig mer eller mindre. Jag ska komma i mål, men jag ska inte ha så bråttom mer:).

 4. Har stora problem med att få ut min ilska när det händer nåt.
  Istället slår jag av och gör ingenting med nedstämdhet och depression som följd.
  I efterhand intalar jag mig vad jag skulle ha gjort och ska göra näästa gång.
  Kan må hur bra som helst men om nåt händer och jag inte reagerar sänks jag.
  Uppväxt helt utan nån som helt ilska troligen en orsak.
  Hur ska jag få igång denna sunda reaktion ?

  1. Tack för din fråga Nils. Det du kan börja notera är dina egna kroppsliga reaktioner när du hamnar i situationer där du blir arg eller snarare där du anar att du blir arg men för närvarande inte känner det. Det är ganska troligt att du har någon form av kroppslig reaktion som till exempel en spänning av musklerna någonstans i kroppen eller att din andning påverkas genom att den blir snabbare eller återhållen. Genom att, på detta sätt, börja notera hur din ilska känns i kroppen börjar du inför dig själv tillåta att den finns. Du kommer också att bli skickligare och skickligare på att upptäcka den och även märka att fler kroppsliga signaler finns när du blir arg. Det är som att göra en upptäcktsfärd i ilskans territorium och på så sätt bekanta sig mer och mer med den. Ju mer vän du blir med din ilska desto lättare kommer du sedan ha att visa den. Denna resa är den som jag själv har gjort och jag är så glad för att jag numera kan bli heligt förbannad och att det kan dra över lika snabbt som ett oväder under en sommardag. 😡🌞

 5. Hej! Tycker att texterna var bra, det finns NGT frigörande och läkande i vreden, de flesta sidor man hittar handlar om de negativa aspekterna av ilska så jag är glad att du visar upp ett större sammanhang av denna livsviktiga egenskap.

  1. Tack Leif. För mig har det varit livsbefrämjande att få tag på min ilska. Tillsammans med den har jag blivit mycket bättre på att stå upp för mig själv.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *