10 sätt att säga nej utan att vara vare sig undfallande eller aggressiv

Jag ser honom komma emot oss. Han rör sig godmodigt med vaggande rörelser. Det finns förvisso inget i hans framtoning som signalerar aggressivitet men eftersom han har siktet inställt på att ta sig fram till oss gör jag mig beredd att möta honom. Han må vara snäll men min tax och schnauzer är det inte. Om jag vill undvika ett slagsmål måste jag stoppa honom innan han hinner fram. Jag samlar in båda mina hundar och tar sedan ett djupt andetag. Med ett bestämt steg kliver jag fram, sätter upp ena handen och säger samtidigt ett högt och tydligt ”NEJ”. Han hejdar sig i sitt steg, omvärderar sin ursprungliga plan och vänder sedan nosen mot det håll han kom.

Jag drar ett lättnadens suck och tar därefter ett par djupa andetag för att få rätsida på min skenande puls. När jag sedan fortsätter min promenad funderar jag på hur enkelt det hela gick. ”Jag sade nej och det fungerade. Tänk om det går att göra samma manöver mot människor…. Klart att man inte kan sätta upp handen och säga ”NEJ” som till en hund. Men principen. Tänk om jag kunde använda principen”, resonerar jag högt för mig själv.

Ett par röda gymnastikskor på en röd träningsbana Det är inte lätt att säga ”nej” när man är van att svara ”ja”. Det känns avigt och ligger inte alls rätt i munnen. Ibland känns det så ”feligt” att man måste linda in allt i fina förklaringar som, när man är klar, mer låter som ett ”ja” än ett ”nej”. Därför tar man ibland sats och skjuter av en riktig salva.

”Ta-ta-ta-ta-ta. Och bara så att du vet. Ta-ta-ta-ta-ta. Absolut sista gången. Ta-ta-ta-ta-ta. Har fått nog. Ta-ta-ta-ta-ta.” (Vänder på klacken och går.)

Inte speciellt fruktbart det heller.

Nej, det är inte lätt att börja säga ”nej” när man är van att svara ”ja”.
För hur gör man egentligen?
Hur säger man ”nej” på ett sätt som varken är undfallande eller aggressivt?

Denna bloggartikel tar vid där den förra slutade. I den förra beskrev jag fem skäl till varför du säger ”ja” fastän du inte vill och vad du kunde göra åt det. I denna artikel går vi vidare och fördjupar oss i hur man gör. Hur man säger ”nej” så att det låter trovärdigt men så att det också passar för en vänlig själ som du och jag. Du vet, det sättet som brukar benämnas ”vänligt men bestämt”.

Här är således tio tips för hur du säga “nej” utan att framstå som vare sig en okänslig buffel eller en undergiven dörrmatta.

Och du, i det första, som utgör en bra grund för de övriga nio, använder jag samma princip som med hunden ovan.

1. Ett nej med en paus

Ta för vana att ta en paus innan du svarar. Använd denna stund till att ta ett par djupa andetag för att centrera dig. Samtidigt som du andas in förlänger du din ryggrad och när du sedan andas ut låter du kroppen mjukna. Följ med tyngdkraften nedåt. Med hjälp av denna centrering stabiliserar du både kropp och sinne vilket förbättrar dina förutsättningar för att säga nej med pondus. Bjud därefter in den andra personen i din sfär genom att låta ögon och läppar mjukna. Ta ett djupt andetag och låt ditt ”nej” komma på en utandning. Klart, tydligt men med omtanke. Ungefär som Gandhi.

2. Ett uppskjutet nej

För mig kom det som en överraskning att de flesta som bad mig om något inte alls behövde besked på studs. Under många år hade jag nämligen levt i ett antagande om att det förväntades av mig att svara så fort någon ställde en fråga. Det givna och automatiska svaret som kommer över mina läppar var, som du förstår, ett ”ja”. Närhelst du känner dig tveksam om hur du vill svara ska du istället be om att få återkomma med ett svar. Ta för vana att också få ett accept på när det är lämpligt att återkomma. Inte bara för att vara artig utan även för att göra dig själv ansvarig. Det är lätt att ”glömma bort” sådant som ger ett visst mått av obehag, eller hur? En deadline blir därför den där milda puffen som du så väl behöver.

3. Ett genomtänkt nej

De av oss som vanligtvis svarar ”ja” när vi blir tillfrågade brukar känna en viss förvirring kring huruvida vi verkligen vill eller inte. Det är i och för sig inte så konstigt eftersom vi vanligtvis inte ställer oss frågan ”Vad vill JAG?” utan istället tillfredsställer andras behov. Ett bra knep för att komma till klarhet om hur du ska svara är att ställa dig dessa tre frågor:

 • Vill jag?
 • Kan jag?
 • Är det bra för mig?

Frågorna tar inte bara reda på om du verkligen vill göra det som tillfrågas utan även om du har tillräckligt med resurser och om du behöver gå emot din omedelbara olustkänsla för att må bra på sikt. Oavsett om du beslutar dig för att svara ”ja” eller ”nej”  kommer ditt svar att vara genomtänkt.

4. Ett skrivet nej

Idag kommunicerar vi allt oftare med hjälp av det skrivna ordet vilket innebär att vi idag kan tacka ”nej” via sms eller mail utan att framstå som vare sig fega eller oartiga. Förvisso behöver vissa ärenden fortfarande tas på tu man hand men för de allra flesta vardagssituationer fungerar det skrivna avslaget utmärkt. Kommer dessutom inbjudan eller förfrågan via mail eller sms känns det naturligt att svara på samma sätt. Det skrivna avslaget har naturligtvis den stora fördelen att vi slipper möta den andres reaktion men det ger också ett utmärkt tillfälle till träning på att formulera sig vänligen men bestämt. Jag tar ofta min sambo till hjälp för att försäkra mig om att jag varken låter undfallande eller aggressiv.

5. Ett mjukt nej

Vi de tillfällen du verkligen vill säga ”ja” till en förfrågan men saknar möjligheten (vill men kan inte) passar det mjuka avslaget som handen i handsken. ”Nej tyvärr, den här veckan hinner jag inte men vad sägs om fjorton dagar?” Var dock uppmärksam på att du inte använder denna strategi som ett sätt att undvika ett avslag. Om du verkligen inte vill, vare sig nu eller senare, gör då er båda en tjänst genom att säga ”nej” med en gång. Ett löfte som du inte har för avsikt att hålla kommer skada tilliten både till dig själv och den andre.

6. Ett självklart nej

När du behöver ge ett tydligt avslag kan det kännas tryggt att ha ett par inövade fraser på lager. Jag ger dig några förslag nedan. Du kan också lyssna på dem i din omgivning som du anser säger ”nej” på ett tydligt och respektfullt sätt. Oftast har de ett självklart men samtidigt vänligt sätt att formulera sitt ”nej”. Härma och ta efter. Du kan till och med öva högt framför spegeln där hemma. Alla sätt är tillåtna.

Vänligen men bestämda avslag:

 • Jag hinner inte så jag måste tacka nej.
 • Jag är upptagen just då, så tack, men nej tack.
 • Just nu har jag annat inplanerat så jag måste passa.
 • Jag är fullbokad för ögonblicket, så nej tack.
 • Ditt förslag passar inte in i mina planer för verksamheten så jag får helt enkelt säga nej.
 • Jag har andra tankar för den närmaste framtiden så tack, men nej tack.
 • Det här ligger utanför mitt intresseområde så jag avböjer.
 • Jag är inte intresserad. Tack ändå.
 • Just nu passar det mig inte. Tack för att du tänkte på mig.
 • Nej, det har jag inte lust med. Men tack för att du frågade.
 • Nej, det vill jag inte. Tack ändå.

7. Ett lekfullt nej

Emellanåt tar jag hjälp av min lekfulla sida och överdriver mitt ”nej” på ett teatraliskt sätt. ”Nej, det kan jag då rakt inte tänka mig hörrudu!” Om jag har glädje och värme i rösten fungerar det men inte om jag har den minsta udd. Det förra signalerar lekfullhet och gör oss båda på gott humör. Det senare landar som ironi och ger dålig eftersmak. Humor är således ett bra vapen om vi är i rätt stämning. Annars inte.

8. Ett nej med ett erbjudande

Även om ett ”nej” innebär ett avslag och inte har som syfte att inleda en förhandling kan du ta saken i egna händer och göra ett motförslag med ditt ”nej”. På så sätt öppnar du upp för en lösning på problemet men helt på dina villkor.
”Kan du ta mötet på fredag? Jag hinner inte. ”
”Nej det kan jag inte men om du ger mig ett datum nästa vecka kan jag hjälpa dig med att skicka ut en ändring till samtliga inbjudna.”

9. Ett nej med en hänvisning

Ett bra knep för oss som har svårt att säga ”nej” till någon som verkligen behöver vår hjälp är att se till att vi har ett brett nätverk med personer som vi kan hänvisa till. ”Dessvärre har jag ingen möjlighet att hjälpa dig men här är kontaktuppgifterna till några av mina kollegor som jag vet gärna tar sig an nya uppdrag.” Om det, som i mitt eget fall, handlar om att referera presumtiva klienter till andra coacher eller terapeuter gör jag inte bara den som frågar en tjänst utan även min kollega. Vinst för alla tre med andra ord.

10. Ett nej som blir ett ja till dig själv

När vi övar på att säga ”nej” är det lätt att glömma bort det egentliga syftet bakom. Vi är så fokuserade på hur vi låter och hur andra reagerar att vårt ”nej” blir ett självändamål. ”Idag har jag sagt nej tio gånger. Hurra!” Naturligtvis är det viktigt för oss att öva för det endast på detta sätt som vi blir bättre men låt oss för den skull inte glömma bort det huvudsakliga skälet till vår träning. Anledningen till att vi säger ”nej” till andra är för att vi ska kunna säga ”ja” till oss själva. Det är därför viktigt för oss att inte enbart nöja oss med att säga ”nej” i tid och otid utan även börja röra oss mot vårt ”ja”. Låt oss därför lägga den tid och energi som våra ”nej” på det som är viktigt för oss. Både på kort och lång sikt. Låt oss inte bara bli ”nej”-sägare utan även bli ”ja-”sägare. Men den här gången till oss själva.

Nu är min lista till ända. Fler tips än så har jag inte.

Men du kanske har ytterligare tips på hur man säger ”nej” vänligt men bestämt. Dela i så fall dem i kommentarsfältet nedan.

Vill du läsa fler artiklar om att säga “nej” rekommenderar jag dessa:

Varför du säger ja trots att du egentligen inte vill – och vad du kan göra åt det
Vill du säga nej tydligt och respektfullt? Här är mina 7 bästa tips.
Mitt slott, mina regler: lär dig sätta gränser med värdighet
Så sätter du kärleksfulla gränser även när du blir utmanad
Sätt gränser på jobbet – mina 7 bästa tips

Eller vad sägs om den kostnadsfria e-boken Gränser? 

9 reaktioner på ”10 sätt att säga nej utan att vara vare sig undfallande eller aggressiv”

 1. Den största lärdom jag fick i våras under min samtalsterapi varv att helt enkelt säga nej, utan nån förklaring. Ofta behövs faktiskt ingen förklaring. När man ”lindrar” med en orsak, eller rent utav en nödlögn, så ger man frågeställaren en massa ord som kan vändas mot en. T ex ”Nej, jag hinner inte.” ” Jo, men det är klart du hinner! Det där andra kan du göra sen. Inte världens bästa exempel kanske.

  1. Ja visst är det märkligt att vi kan säga ”ja” utan att behöva några bisatser men inte ”nej”. Tack Ann för påminnelsen om släppa behovet av att förklara sig. 😀

   1. Jag har också blivit mycket bättre på att säga NEJ direkt utan några som helst förklaringar. Tidigare var jag väldigt vacklande och rädd för att såra, med att säga nej. Så det känns precis som du säger, att det blir ett ja till mig själv. Naturligtvis beror det helt och hållet på situation och vad det gäller, men att gå emot sig själv och sin egen känsla känns inte bra och gör man inte upp med det, så fortsätter man med ”nja” och mår dåligt av det. Man måste känna efter vad som är bäst för en själv, även om det är svårt emellanåt.

 2. Min största skräck är att säga nej. Jag är uppvuxen i den dysfunktionell familj och alltid känt att jag bara blir omtyckt om jag ställer upp på allt. Det svåraste är rädslan för att min omgivning ska bli arg på mig och avsky mig. Jag brukar säga att jag är en sådan som drar till mig personer som har problem och sen inte blir av med dem. Men jag förstår ju att det är min egen del i det hela som gör att jag gör det. Jag har alltid fått höra att jag är bra att prata med om saker och det har blivit en del av min identetet. Jag lyssnar alltid in och ibland känns det som att jag säger det andra vill höra. Detta speglar alla mina relationer och gör att jag blir utbränd om och om igen då jag tillslut känner mig jagad av personer i min omgivning. Jag vet helt enkelt inte hur man skaffar sig vänner utan att vara den som lyssnar och stöttar. Många ser mig som sin bästa vän men jag känner att de inte känner mig alls. Jag har lätt att krångla in mig i förklaringar och jag har mött motstånd när jag säger nej. Jag får ångest och panik av att inte vara till lags då flyr jag i stället grnom att stänga av telfonen eller inte göra mig tillgänglig. Detta ökar ju givetvis ångesten ännu mera. Jag skulle vilja sätta gränser och stå för dem.

  1. Tack för din fina och ärliga kommentar Emely. Att anpassa sig genom att vara snäll verkar ha varit din överlevnadsstrategi. Den har hjälpt dig att ”överleva” känslomässigt i din dysfunktionella familj. ❤️ Tyvärr ger dessa överlevnadsstrategier trista bieffekter. Något som du har upptäckt nu som vuxen. Att ändra dem tar sin tid men det går. Ladda gärna ned mina e-bok om gränser och även den om självmedkänsla. Båda kommer hjälpa dig att stå uppför dig själv. Kanske inte med en gång men över tid. Du kommer till biblioteket här: https://blimeradu.se/bibliotek/ Välkommen in! 😀

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *