De drivnas bermudatriangel: ambition-bitterhet-resignation

Förberedelserna undanstökade.
Vi sätter fart. Nu ska inget få stoppa oss.

Hoppsan.
Det ligger ett hinder på vår väg.
Ingen fara. Vi parerar, tar oss förbi utan problem.

Attans.
Hinder nummer två slår undan benen.
Irriterat reser vi oss, borstar av smutsen för att sen lägga i en extra växel för att kunna ta igen förlorad tid.

Nu kör vi så det ryker.
Ser, hör eller varken.

Siktet är inställt.
Kvinna som sitter på golvet och bildar en triangel med benen i luften

Pang.
Blinda av vår brådska har vi kört rakt ner i tredje hindret.
Frustrerat trycker vi ner gasen men istället för att röra oss framåt borrar vi oss allt djupare ner. Vi sitter fast.
Ilskan tilltar. Känslan av maktlöshet likaså.

Vi letar efter syndabockar. Hittar några lämpliga. Klantskallar finns det många i stunder som dessa. ”Inkompetens. Lathet. Och varför ska man behöva göra allting själv?”

Nu är sammanbrottet nära. Det känslomässiga såväl som det etiska.
Men vi har en bit kvar innan vi slår huvudet i hopplöshetens kalla golv.

Vi fortsätter vår jakt på syndabockar och när de yttre tar slut letar upp våra inre.
”Hur kan jag vara så klantig? Jag borde ha förstått? Och vad ska alla andra tänka?”

Självförebråelserna haglar för att till slut perforera oss med skam.
”Inget duger. Allting suger. Och allra värst är jag.”

Slut. Ridå. Och alltings ände.

Eller kanske inte.

För efter ett tag, när självömkan och hopplösheten känns allt för tung att bära, reser vi oss upp igen. Vi är fajters. Ger oss inte i första taget.

Beslutsamt gaskar vi upp vår själ, spänner musklerna på nytt, tar sats och börjar springa. Fortare nu. För det är så mycket vi måste bevisa. Och inget, INGET, ska få stoppa oss.

Ett mönster som upprepas

Jag har fastnat där. Många gånger.

I ett mönster där min ambition leder till bitterhet och sedan resignation. För att därefter avlösas av ett nytt, men snabbare, varv i samma triangelformade mönster. Ett mönster som jag har valt att kalla de drivnas bermudatriangel. Kanske lite väl dramatiskt men på samma gång helt rätt. För när jag är fast i triangeln känns det som om jag bara uppslukas och inte kan ta mig loss. Det enda jag tänker på är att springa fortare.

Och du. Känner du igen dig?
Fastnar du också i detta evighetsmönster?
Ska vi titta närmare på denna triangel och hur vi kan undvika att komma in i den?

Gott. Då gör vi så.

Vad som är möjligt att förändra

I denna artikel , för övrigt den femte i serien Lev livet lättare, har det blivit dags att fördjupa oss i de två sinnesstämningarna bitterhet och acceptans. Dessa båda uppstår då vi motsätter oss respektive accepterar fakta. Med fakta menas sådant som kan bevisas som sant eller falskt. Antaganden, som är motsatsen till fakta, kan kännas som sanningar men är enbart tolkningar av våra upplevelser. Låt mig visa med ett enkelt exempel.

Bordet är gjort av trä. FAKTA
Bordet är snyggt. ANTAGANDE

Vi kan således ändra på våra antaganden men vi kan inte ändra på det som är fakta. När vi försöker ändra på det som inte går att ändra uppstår först frustration därefter bitterhet. Om vi istället accepterar sakernas tillstånd uppstår frid och acceptans.

Låt oss titta närmare på dessa båda sinnesstämningarna för att sedan gå närmare in på hur vi kan ta oss ur drivets bermudatriangeln genom att träna våra släppa-taget-muskler.

 

Nio sinnessstämningar

 

Som en knuten näve – bitterhet

När vi motsätter oss fakta uppstår sinnesstämningen bitterhet. Det som har hänt borde inte ha inträffat. Vi upplever det som om något har drabbat oss. Känslan av orättvisa är påtaglig. Vi hytter med näven och skriker sammanbitet ”Varför ska det drabba mig? Just nu?”.

När bitterheten har oss i sitt grepp är vi snara till att fördela skuld. Något är fel och någon måste läggas till last. Ömsom skyller vi på andra, ömsom oss själva. Fördömandet och den skoningslösa självkritiken är bitterhetens allra bästa vänner.

Som jag har nämnt för dig tidigare påverkar sinnesstämningarna vårt sätt att vara rent kroppsligt. Bitterheten är spänd och sammandragen. Den får oss att bita ihop käkarna, höja axlarna och dra in kroppen till en konkav form. Det är som om alla ilska och frustration har stannat upp i en knuten näve. Andhämtningen blir kort och ytlig. Rörelsemönstret spänt och ryckigt.

Som en öppen famn – acceptans

När vi accepterar fakta går vi in i sinnesstämningen acceptans. Det är möjligt att vi inte tycker om det vi ser men vi inser samtidigt att vissa saker inte går att förändra och slutar därmed ansträngningen att förändra tingens ordning.

Acceptansen är lik resignationen i det att vi ger upp. Det som skiljer dem åt är tron på framtiden. I acceptansen ser vi begränsningarna men vi är samtidigt villig att agera inom dessa. I resignationen ser vi enbart begränsningar och ger upp. För skilja dem åt brukar jag prata om att släppa taget när jag menar acceptans och att ge upp när jag menar resignation.

Den accepterande sinnesstämningen bor i en öppen och avslappnad kropp. Om du tränar yoga är bergspositionen den ställning som bäst representerar acceptans. Kroppen är centrerad och vaken. Som en öppen famn är den beredd på att både ge och ta emot. Blicken är öppen och mjuk. Rörelsemönstret är lugnt och balanserat.

Du kan fördjupa dig ytterligare i sinnesstämningen acceptans här.

Drivets bermudatriangel: ambition – bitterhet – resignation

Låt oss nu återvända till det mönster som vi tycks upprepa ända tills vi kör fullständigt slut på oss själva. Det mönster som jag har valt att kalla drivets bermudatriangel.

Som jag nämnde för dig i bloggartikeln som handlar om sinnesstämningen ambition tycker vi, som tillhör de drivnas skara, verkligen om vår ambition. Vi befinner oss i denna sinnesstämning både ofta och gärna. Vårt engagemang och vår entusiasm är förvisso vår styrka men ibland springer vi på tok för fort och alldeles för långt. Vi töjer gummibandet så mycket att det antingen brister eller får oss på fall.

Du kan läsa mer om de drivnas gummiband här.

Förutom denna hake finns det ytterligare en. Nämligen den att vi tenderar stå på så att det ryker när vi möter motstånd. Istället för att stanna upp och reflektera över vår egen hastighet, hindrets beskaffenhet eller alternativ färdriktning, lägger vi i en extra växel. Vi gnor, sliter och flänger. Lägger till några timmar på en redan ansträngd agenda. Vi rör oss fortare, pratar snabbare och forcerar fram beslut och handlingsplaner. Vi vill framåt till varje pris.

Ibland är detta både en utmärkt och nödvändig strategi men när vi använder den utan eftertanke kan den stjälpa snarare än hjälpa oss.

Om vi väljer att ständigt forcera våra hinder kommer nya hinder att uppstå som en följd av vår snabba framfart. Föreställ dig en biljakt i San Franciscos kuperade terräng så förstår du vad jag menar.

För varje hinder vi möter kommer vi att bli mer och mer frustrerade. När ilskan slår klorna i vår kropp genom att spänna våra muskler har vi lättare för att inta en försvarsställning, även vid de tillfällen vi inte behöver. Vi får svårare att ta emot feedback och blir mindre mottagliga för nya perspektiv. Så sakteliga tränger vi djupare in i bitterhetens träskmarker där allting är någons fel och livet djupt orättvist.

Vår snarstuckenhet och vår bitande ton lämnar en besk eftersmak och när vi inte förmår hitta syndabockarna utanför oss själv börjar bitterheten förgifta vår självkänsla. Vi börjar döma oss själva hårt och skoningslöst både för att vi inte lyckats med det vi föresatt oss och för att vi dessutom har blivit en förfärlig person.

Vi börjar nu förlora fotfästet och sakta rasar vi ner i hopplöshetens mörka källare. Vi är värdelösa, odugliga och det är lika bra vi sätter våra skor.

När vi har legat där ett tag, i en pöl av självförakt och självömkan börjar vår ambition åter väckas till liv. Så småningom tröttnar vi nämligen på denna meningslösa meningslöshet och reser oss därför resolut ur dyn.

”Upp hoppa. Här blir inga barn gjorda eller drömmar uppfyllda”, hojtar vi resolut för att sedan gnugga våra händer och ta nya friska tag.

Cirkeln är sluten.
Första varvet avklarat.
Dags att börja på varv nummer två.

Suck.
Visst låter det slitigt? Och en smula tröstlöst?
Ska vi inte ta och bryta mönstret du och jag?

Vad säger du? Hänger du på?

Låt oss då tillsammans träna våra släppa-taget-muskler. För om vi vill Leva livet lättare behöver vi nämligen lära oss att släppa taget när vi möter på motstånd. Inte bara forcera utan eftertanke.

Träna dina släppa-taget-muskler

Principen bakom att släppa taget vid motstånd är ganska enkel. Därmed inte lätt. Men enkel. Det gäller nämligen för oss att ta ett steg tillbaka och öppna upp istället för att fortsätta framåt och fokusera.

Låt mig förklara.

När du möter motstånd, börja med att ta ett steg tillbaka rent fysiskt genom att antingen kliva tillbaka med fötterna eller luta dig bakåt med kroppen. Ta därefter ett djupt andetag för att centrera dig. Bjud sedan in mer lätthet i din kropp. Härifrån kan du sedan fatta ditt beslut huruvida du vill fortsätta att gå framåt (ambition) eller om du behöver släppa taget (acceptans). Fråga dig vad som är möjligt att förändra och vad som inte är det. Har du svårt att finna svaret, ta ytterligare ett steg tillbaka för att kunna öppna upp lite mer. Rita eller skriv om situationen för att få nya perspektiv. Du kan också bjuda in någon du litar på för att få ytterligare klarhet.

Detta tillvägagångssätt kan du med fördel använda när du:

  • känner dig frustrerad
  • ältar dina egna eller andras misstag
  • har svårt för att bestämma dig
  • retar dig på någons sätt att bete sig
  • känner dig besviken över att det inte blivit som du tänkt dig
  • har för mycket att göra.

För att öva dina släppa-taget-muskler vid andra tillfällen än då du möter motstånd kan du börja iaktta dig själv och bli medveten om din kropp då du är fokuserad. När du till exempel besvarar dina mail; spänner du kroppen, rynkar du pannan, kniper du ihop munnen? Släpp i så fall taget genom att att ta ett djupt andetag, centrera dig och bjud därefter in lite mer lätthet i kroppen. Fortsätt sedan med din arbetsuppgift. Notera skillnaden.

Slutligen, att släppa taget är en avgörande princip för att kunna leva livet lättare. Den hjälper oss att komma in i acceptansen som i sig är fundamentet till sinnesstämningarna lätthet, medkänsla och tacksamhet som vi behandlar längre fram. Nästa vecka kommer vi att fortsätta träna våra släppa-taget-muskler men då utifrån vår tendens att vilja ha kontroll och veta säkert. Vi kommer då att fördjupa oss i sinnesstämningarna oro och förundran som uppstår då vi motsätter oss respektive accepterar osäkerhet.

Tills dess.

Släpp taget genom att ta ett steg tillbaka och öppna upp.

Denna artikel är den femte i en serie. De åtta andra läser du här:

En början till tacksamhet och tillfredsställelse
Nio viktiga sinnesstämningar för tillfredsställelse
Centrering för att återfå din jämvikt
De drivnas gummiband – tänja ambitionen tills den slår tillbaka i resignation
De drivnas bermudatriangel: ambition-bitterhet-resignation
De drivnas kontrollspiral: oro-kontroll-oro
Tar du dig själv på för stort allvar? Bjud in lätthet i ditt liv
Medkänsla- att möta lidande med kärleksfull vänlighet
Tacksamhet – att se livet som en gåva

8 reaktioner på ”De drivnas bermudatriangel: ambition-bitterhet-resignation”

  1. Caroline Johansson

    Du sätter verkligen ord på levnadsmönstret som jag har så svårt att få bukt på.
    Tack vare denna text har ju nu större förståelse för vad som händer och kan få lite distans till förloppet.
    Stor tack för att du delar med dig av din kunskap

  2. Intressant mönster. Det är ju mitt! Wow, det finns alltså andra sätt att hantera det på. Släppa in lätthet i mitt liv. Centreringsövningen igen. KÄnner skillnaden den gör när jag ligger här och läser och tänker på situationer där jag behöver den. Ännu ett bra och nyttigt redskap i mitt nya liv. Tack Marie för att du så frikostigt delar med dig av dina erfarenheter och kunskaper. Dessutom skriver du på ett sätt som i stort sett alltid är lätt att förstå och ta till mig. Fantastiskt också att jag kan få botanisera och läsa när jag vill, över hur lång tid jag än behöver framöver. Det känns mycket lugnande och betryggande. En varm hand som hjälper mig varsamt åt självmedkänslans håll. Den lilla flickan i mig blir lugn och trygg av att vet att all denna hjälp finns här. När helst jag är mottaglig och behöver den. Stort tack Marie och alla ni som bidrar med kommentarer! ♥️?

  3. Jag har aldrig hört definitionen av att släppa taget. Såsom det har framställts för mig har det varit att inte bry sig och låta det fortgå. Älskar alternativen att välja mellan att gå framåt och släppa taget. Blir dock lite förvirrad av att acceptans kopplas ihop med att släppa taget. Tänker att acceptans av situationen krävs även för ambitionen att gå framåt?

    Behöver förändring. Behöver sluta kämpa i motstånd och släppa taget om människor och sammanhang, behöver åtgärder, behöver gå framåt på nya vägar.

    1. Tack för din kommentar Susanne. Acceptans är, precis som du påpekar, en förändringskraft. För att kunna gå vidare från ett ”låst” läge behöver vi acceptera sakernas tillstånd. Först då kan vi röra oss mot en ny framtid. Med hjälp av ambitionen. Släppa taget innebär att vi frigör oss från de föreställningar som håller oss kvar i det låsta läget. Om jag t ex vantrivs i ett förhållande och länge har funderat på att lämna behöver jag kanske acceptera att min partner inte kommer att ändra på sig hur gärna hen än vill. Först då kan jag ta ett nytt steg vilket kan innebära att jag bestämmer mig för att stanna kvar men och då jobbar på att mitt behov på att ändra på hen. Det kan också innebära att jag lämnar förhållandet. Vilket beslut jag än tar kommer det att ske en rörelse framåt. När jag stannar kvar sker rörelsen inom mig. Lämnar jag sker det utanför mig. Kanske även inom. När jag accepterar sakernas tillstånd i det här exempplet släpper jag taget om mina föreställningar om hur min partner ska vara och hur mitt liv tillsammans med hen ser ut. Hoppas att detta gör det klarare för dig,

  4. Vad härligt att se att det inte bara är jag som är såhär! Mitt problem är att jag ändrar mitt beslut att släppa och beslutar fram och tillbaka och hamnar i en ältande spiral. När jag är lugn känner jag för att släppa och när jag blir stressad eller trött så kommer kamplusten fram. Men jag kommer aldrig till kampen innan jag släpper igen. Har du något tips om hur jag kan känna mig nöjd med mitt släpp- beslut och känna att det är rätt?

    1. Tack för din fråga Eva. Jag tänker att ditt inre tvivel kommer sig av att du inte tror att du kan lita på att du fattar bra beslut för dig själv. Kanske finns det en start kritisk röst inom dig som ifrågasätter varenda lösning som du presenterar för dig själv. En röst som skapar mer förvirring än lugn vilket gör att dess strategi blir kontraproduktiv. Ifrågasättande startade nämligen för att försäkra dig om att du skulle hitta RÄTT lösning och bli lugn. Istället blir du tvivlande och osäker. För att komma till rätta med sin inre kritiker som på detta sätt skapar mer tumult en lugn inombords behöver man börja bekanta sig med begreppet självmedkänsla. Jag har skrivit två e-böcker om dels den inre kritikern (https://blimeradu.se/bibliotek/kritiker/) och dels självmedkänsla (https://blimeradu.se/bibliotek/sjalvmedkansla/). Hoppas att dessa kan puffa dig i rätt riktning för att finna svaret på din fråga. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *