8 misstag du inte vill göra när du samtalar

Vi gör det varje dag.
Och vi gör det utan att fästa så stor vikt vid det.
Vi samtalar och snackar med varandra.

Oftast går det som en dans men ibland haltar det och vissa gånger går det alldeles snett.

Att samtala är både lätt och svårt. Det finns gropar vi ramlar i och misstag vi gör. Några av groparna tycks vi dessutom falla i gång på gång.

Retrofoto på en kvinna talande i telefonI denna artikel går jag igenom åtta vanliga misstag som vi gör då vi samtalar. Du får dessutom tips från mig, coachen, så att du kan komma till rätta med dem. Men istället för att ge dig råd om vad du ska SÄGA kommer jag att visa dig hur du ska VARA när du samtalar. Genom att använda din kropp blir det nämligen lättare för dig att bryta invanda mönster och skapa en bredare repetoar i ditt sätt att kommunicera.

Så låt oss nu ta oss an dessa åtta misstag.
Säkerligen kommer du inte att känna igen dig i alla. Förmodligen i några.

1. Du är självkritisk och blir tyst

När uppmärksamheten riktas mot dig blir du självcentrerad och självkritisk. Istället för att fokusera på vad du vill säga använder du din energi till att fundera på hur de andra kan tänkas uppfatta dig. Ju mer du tänker desto osäkrare blir du vilket gör dig ännu mer självkritisk varför du tystnar, backar och låter någon annan ta över showen.

TIPS: Ta ett par lugna andetag samtidigt som du fokuserar på att känna hur dina fötter möter golvet. Behåll denna förankring medan du pratar och rikta samtidigt ditt fokus mot den mest tillmötesgående personen i gruppen. Ta in dennes energi och föreställ dig att den, likt en varm våg, sveper genom dig mot golvet. Prova också att le genom att använda mjukheten i kroppen. På så sätt låter du leendet komma inifrån istället för att klistra på det. Leendet gör att du mjuknar ännu mer och blir mindre hård mot dig själv.

2. Du är ivrig och börjar pladdra

Generellt sett har du en hög energinivå. Du gestikulerar mycket och har ett snabbt tempo. I ett samtal som engagerar dig blir du ofta ivrig, avbryter den andre och pratar på tok för snabbt. Orden snubblar på varandra och meningarna blir halvfärdiga varför du kan uppleva dig själv som pladdrande och osammanhängande.

TIPS: Ditt tempo saktar du enklast ner genom att ta hjälp av dina andetag. Dra ner luften djupare i magen och föreställ dig att du förankrar dig själv i golvet med varje utandning. Du kan tänka att du andas in ”lugn” och ut ”tyngd”. Fokusera därefter på att avluta alla dina meningar och på att ta pauser på lämpliga ställen. Använd din upplevda tyngd i kroppen för att förankra det du vill ha sagt.

3. Du är nyfiken och blir frågvis

Ditt intresse för andra människor är stort. Du vill veta vad som rör sig inom dem och ställer därför en hel del frågor som får dem att berätta om sig själva. Ditt frågande är också ditt sätt att förmedla att du uppskattar och bryr dig om din medmänniska. Emellanåt upplever du emellertid att du är allt för påträngande i din nyfikenhet.

TIPS: Nyfikenheten bor oftast i en framåtlutad kroppsställning varför du kan börja att lägga märke till din egen kropp när du pratar. Om du ofta böjer dig fram kan du börja träna dig på att luta dig tillbaka till ett mer centrerat kroppsläge. Försök att hitta ett jämviktsläge där du är mitt i din kropp. Genom att öppna upp din bröstkorg och dina händer en smula bryter du intensiteten i ditt fokus. I denna kroppsställning bjuder du in mer luft och utrymme både för dig själv och din motpart.

4. Du är stressad och tappar närvaron

Du har mycket omkring dig och egentligen inte tid att prata. Resultatet blir att dina tankar far iväg under samtalet och du får svårt att behålla din närvaro. Du hör vad som sägs men lyssnar egentligen inte eftersom du är mer intresserad av att få samtalet överstökat än att verkligen ta del i det. Efteråt känner du dig oftast missnöjd med dig själv.

TIPS: Checka in med dig själv innan samtalet för att ta reda på hur stressad du är. Ibland är stressnivån så hög att ett lugnt samtal ej är möjligt. Ibland är den tolerabel. I det förra fallet ber du att få senarelägga samtalet. I det senare tar du ett par djupa andetag samtidigt som du lägger märke till dina fötters förankring i golvet. Mjukna i ansiktet, axlar, höfter och knän när du andas ut. Föreställ dig sedan att du hänger av dig alla dina måsten, borden och pressande tankar på en krok vid sidan om dig. Vänd därefter hela din kroppsliga och emotionella uppmärksamhet mot den du pratar med.

5. Du är noga och blir omständlig

För dig är det extra viktigt att du gör dig förstådd. Du är därför noga med att sammanhanget blir beskrivet och att detaljerna är på plats. Din noggrannhet gör dig omständlig vilket i sin tur gör det svårt för dig att bli förstådd. Oftast blir du avbruten eller ombedd att komma till saken vilket gör dig stressad och förvirrad.

TIPS: Din energi är samlad uppe i huvudet när du pratar varför själva leveransen av det som du ska säga tappar styrfart. Föreställ dig därför att dina viktigaste argument är samlade i en kraftfull boll i kroppens mitt – din mage. När du andas in hämtar du upp bollen från magen och på en utandning levererar du den ut och fram. Ta även hjälp av din blick som du riktar långt bakom personen för att undvika känslan av sammandrabbning.

6. Du vill hjälpa och blir allt för omhändertagande

Om du är en omtänksam och vänlig själ kan du ofta bli ivrig att bistå och hjälpa till om någon har ett problem som ska lösas eller en svårighet som ska bemästras. Om din motpart dessutom är känslomässigt berörd ökar ditt engagemang proportionellt med styrkan i känslouttrycket. Du vet inte till dig i din omsorg.

TIPS: I din iver kommer du att luta kroppen framåt. Kanske till och med erbjuda din tröst med hjälp av en vänlig klapp på armen och några uppmuntrande ord. Luta dig därför tillbaka så att du kommer i ett centrerat läge. Ta sedan ett par djupa andetag allt medan du noterar fötternas förankring. Förnim dina egna känslor i kroppen samtidigt som du fokuserar på den andre personen. Var tyst men närvarande. Använd sedan din inkännande förmåga för att avgöra när den andre är redo för en ny riktning samtalet. Bekräfta för att därefter fråga hur du bäst kan vara till hjälp.

7. Du är artig och blir osynlig

Du är en vänlig och väluppfostrad själ som har lärt dig att lyssna när någon talar. Med artiga frågor leder du samtalet vidare. Din vänliga framtoning får din motpart att känna sig trygg och väl till mods. Samtalet övergår till en monolog där du lyssnar medan den andre pratar. Du känner dig osynliggjord och väntar, med viss irritation, på att bli insläppt i samtalet.

TIPS: Ta ett par djupa andetag och hitta din grund i golvet. Mjukna i ansiktet för att få loss spänningarna som orsakats av irritationen. Gör dig beredd att bryta in vid lämpligt tillfälle. Lyft då dina händer och samtidigt som du med kraft och värme säger något i stil med ”Ja, och jag…” varpå du berättar om något du anser eller erfarit. När du gör din ”framstöt” öppnar du upp ena handen och för den framåt. Ungefär som om du skulle bjuda upp till dans. Energin i rörelsen kommer dels hjälpa dig att få kraft och dels få den andra att stanna upp. På detta sätt markerar du både för dig själv att det är din tur att ta plats i ert samtal.

8. Du är sensitiv och blir överkörd

Du har lätt för att känna in och känna med hur andra människor har det. Det blir därför svårt för att dig att hålla balansen när någon annan har tappat den i sin upphetsning. Speciellt svårt blir det då energin är negativ, laddad med ilska och anklagelser. Du tystnar, backar och känner dig trängd samtidigt som du förebrår dig själv för att du inte står på dig.

TIPS:  Vi tappar alla balansen i känslomässigt laddade samtal vare sig vi är sensitiva eller inte. Det vi kan gör när så sker är att återta den genom att försätta oss i kroppslig jämvikt. Ta därför några djupa andetag samtidigt som du hittar din förankring i golvet. Låt dina händer vila på magen eller vara i samma höjd som den. Förläng din ryggrad när du andas in och mjukna i axlar, höfter och knän när du andas ut. Du behöver inte säga något. Bara stå kvar tills känslostormen lägger sig på din insida. Kanske har den också hunnit bedarra på utsidan. Lugn sprider nämligen lugn.

Kanske lade du märke till att alla de åtta tipsen hade en gemensam nämnare – förankring i kroppen genom uppmärksamhet på andetagens längd och djup samt fötternas möte med underlaget.

Under mina femton år som professionell coach har jag nämligen förstått att den kroppsliga centreringen är a och o för att kunna vara riktigt närvarande i ett samtal. Din kropp är ditt instrument i alla kommunikation och genom att vara i balans kommer den fungera optimalt och hjälpa dig att hantera dina känslor, din energi och dina verbala uttryck.

Nå vad säger du? Känner du dig pigg på att testa något av tipsen? Berätta gärna för mig vilket eller vilka du väljer i kommentarsfältet nedan.

Om du tyckte om den här artikeln kommer du att gilla de här:

Så bygger du tillit – mina 7 bästa tips
Centrering – för att återfå din jämvikt
Går du med värdighet?
Det viktigaste du behöver veta om ilska
Det viktigaste du behöver veta om skam

4 reaktioner på ”8 misstag du inte vill göra när du samtalar”

  1. Britt Cannervall

    Vilken bra genomgång! Man kan ju ha lite av allt i olika situationer eller hur?
    Mest är jag nog artig och sensitiv så att jorda mig ska jag ta till mig i mina möten. Tack

  2. Hej Marie, jag känner igen mig i alla 8 punkterna, det är som om du beskriver mig. Jag har så svårt för att lära mig att samla mig och andas långsamt inför olika situationer. Det som är värst just nu är när jag blir stressed och tappar närvaron, jag lyssnar inte på vad som verkligen sägs. Jag känner mig så missnöjd med mig själv för jag tycks inte lära mig.
    Tack för allt BRA du skriver. Jag tar till mig så mycket.
    Kram Katarina

    1. Tack Katarina. Härligt att höra att du har nytta av det jag skriver. Rekommenderar dig att börja med en av punkterna och börja träna på den. Lite i taget gör underverk på lång sikt. ❤️ Marie

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *