Bli din allra bästa vän – 7 intentioner som gör dig lite mjukare mot dig själv

Är du snäll mot andra men på tok för hård mot dig själv? Slätar du över omgivningens misstag men är skoningslös när du själv trampar i klaveret?

När du misslyckas, fastnar du i ett evigt ältande och analyserande som gör dig oändligt trött på dig själv?

Och har du mer än en gång fått höra att du borde vara snällare mot dig själv, sänka dina krav och inte ta dig själv på så blodigt allvar?

En blomstjälk med sju blödande hjärtanTill dig skulle jag vilja säga – du är inte ensam.

Vi är flera som är precis som du. Människor som ställer allt för höga krav på oss själva och som har en hård inre domare som förebrår och tillrättavisar. Nej, du är inte ensam.

Till dig, mig och oss har jag följande uppmaning – bli en lika god vän till dig själv som du är till din omgivning.

Trösta dig när du fallit. Uppmuntra dig när det är svårt. Håll om dig när det känns tungt. Börja rikta den värme och omtänksamhet som känns naturlig för dig i förhållande till andra även mot dig själv.

Jag vet. Det är lättare sagt än gjort.

Spåren är djupa, mönstren är inpräntade och det är svårt att lära gamla hundar att sitta. Dessutom är det ju inte odelat negativt att ha höga krav på sig själv, eller hur? Vi får ju ofta höra att vi är någon att räkna med, lita på och att vi är bäst i vårt skrå. Det är många som vill ha med oss på sin planhalva. Jobbet blir gjort. Och förbaskat bra dessutom.

Vill du veta vad jag har kommit fram till?

Bli vän med sina höga krav

Jo, jag vill vill behålla mina höga krav. De är nämligen som en del av mig och den person jag både är och vill vara. Jag har således ingen önskan att bli av med dem, vilket jag har faktiskt har försökt men även misslyckats med. Nej, istället vill jag fortsätta att leva tillsammans med dem och göra det bästa möjliga av vårt förhållande.

Detta förhållningssätt, att bli vän med sina svagheter, hjälper mig att ha en kärleksfull inställning när jag jobbar med att komma till rätta med dem. Jo, för visst jobbar jag fortfarande med mina allt för högt ställda krav och dess smärtsamma bieffekter men jag gör det med betydligt mindre drama.

Låt mig åskådliggöra vad jag menar.

FÖRR VAR DET SÅ HÄR:
Jag visste att jag ställde höga krav på mig själv och var därför oerhört uppmärksam varje gång detta hände vilket kändes som om jag hade misslyckats eftersom jag inte gjorde som jag borde. Jag hade nämligen allt för höga krav på att bli av med mina höga krav. Som du förstår så snavade jag på mig själv.

NU ÄR DET SÅ HÄR
Jag vet att jag ställer höga krav på mig själv och är okej med att det är så. När dessa ställer till det för mig kan jag därför möta mig själv med mer förståelse vilket återställer min inre harmoni. Genom att acceptera mitt tillkortakommande sänker jag således kraven på mig själv till en sådan rimlig nivå att jag krattar manegen för min egen framgång.

Det som stärker mig i detta synsätt är inte bara att det har funkat bättre för mig att göra på detta sätt utan även att forskningen är inne på samma spår. Kristin Neff och Paul Gilbert som som båda forskar kring självmedkänsla menar att det är mer fruktbart att bejaka sina svagheter än att motarbeta dem. Kristin Neff säger dessutom att acceptansen kring sin egen mänskliga sårbarhet är en av de tre komponenter som ingår i begreppet självmedkänsla.

Att hysa medkänsla för mig själv är för övrigt det förhållningssätt som givit mig mest i arbetet med mina allt för höga krav. Om du vill veta mer om begreppet självmedkänsla kan du ladda ner min kostnadsfria e-bok här.

7 intentioner för att bli din allra bästa vän

Under årens lopp har jag hunnit samla på mig en hel del erfarenhet, personlig såväl som professionell, kring det här med att vara en ambitiös person som vill både mycket och väl. I denna bloggartikel skulle jag vilja sammanfatta det jag lärt mig i form av sju intentioner som kan hjälpa dig, och mig, att bli en bättre vän till oss själva.

Intentionerna är formulerade som önskningar och tanken är att de ska ge oss en färdriktning snarare än ange en destination. Jag tror nämligen att det är viktigt för oss som har höga krav att både påminna oss om att vägen är viktigare än målet och att be om hjälp med det vi behöver. Vi har nämligen en tendens att bli för målinriktade och självständiga för vårt eget bästa.

Låt oss nu ta oss an de sju intentioner som ska hjälpa oss att bli lite mjukare mot oss själva.

1. Må jag vara trygg

Bakom våra höga krav döljer sig en rädsla för att inte duga. Vi tror att vi måste vara på ett visst, och rätt, sätt för att bli accepterade. Vår rädsla hanterar vi därför genom att bli så duktiga och så trevliga som möjligt. Med hjälp av denna strategi undviker vi både att få kritik och göra misstag. När vi får bekräftelse känner vi oss lugnade men när den uteblir svajar marken betänkligt under fötterna. Det är nämligen instabilt att stå på en grund som utgörs av andras förväntningar. Om vi vill vara en god vän till oss själva behöver vi finna tryggheten inne i oss själva istället för utanför. Vi behöver börja leva utifrån våra egna värderingar istället för andras förväntningar.
Fråga att reflektera över: Vad är egentligen viktigt för mig?

2. Må jag acceptera mig själv som jag är

Våra höga krav på oss själva medför att vi aldrig känner oss riktigt nöjda med vare sig dem vi är eller det vi gör. Vi har svårt att uppskatta våra förtjänster och prisa våra prestationer. Det är enbart när vi gjort något extraordinärt som vi kan känna stolthet. Allt annat tillskrivs slumpen eller andras insatser. Ännu svårare har vi för att acceptera våra svagheter och tillkortakommanden. Dessa skäms vi för och vill därför ogärna föra fram i ljuset. De blir våra skuggsidor som rider oss med sin rädsla för att bli avslöjad. När vi blir vår allra bästa vän tycker vi om oss precis som dem vi är. Vi omfamnar både det som är starkt och svagt, ljust och mörkt, gott och ont. Vi är både och. Inte antingen eller.
Frågor att reflektera över: Vad uppskattar jag mest hos mig själv? Vilka sidor vill jag inte veta av?

3. Må jag vara snäll mot mig själv

När vi utgår från att vi alltid kan göra bättre ifrån oss och då vi drivs av en känsla att det aldrig är tillräckligt blir vi en tuff ledare mot oss själva. Varje gång vi gör ett misstag eller då vi inte lyckas med det vi föresatt oss dömer vi oss själva hårt och skoningslöst. Den inre domarens syfte är förvisso gott. Den vill se till att vi gör rätt och blir accepterade. Resultatet blir däremot förödande. Med vår egen skarpa självkritik sårar vi vår stolthet och raserar vi vårt värde. Om vi vill vara en god vän mot oss själva behöver vi utöva ett godare och mer kärleksfullt ledarskap. Vi behöver vara inkännande, förstående och toleranta. Vi behöver motivera oss med självmedkänsla istället för självkritik.
Fråga att reflektera över: Var är mitt hjärta när något går fel?

4. Må jag sätta kärleksfulla gränser

Om vi lever efter andras förväntningar blir det svårt för oss att sätta och bibehålla våra gränser. Vi blir måna om att vara till lags och får därmed betydligt lättare att säga ja än nej. Vi går längre än vi orkar, gör mer än vad vi tål och håller fler bollar i luften än vad som är möjligt. Vi säger till slut ja till allt utom oss själva. När vi är vår allra bästa vän står vi på vår egen sida genom att ta reda på vad vi behöver för att sedan ta ansvar för att kommunicera våra behov. Vi fortsätter att vara kärleksfulla och generösa mot andra men vi inser också var gränserna går. Kärlek kan vara tuff men den behöver inte vara respektlös.
Fråga att reflektera över: Vad behöver jag just nu?

5. Må jag släppa taget

Om vi tror att vi måste vara allt för alla alltid kommer vi inte bara tappa våra gränser utan även vår kontroll. När vi upplever att vi inte har någon koll blir vi oroliga. Oron föder i sin tur mer kontroll. Våra höga krav kommer sätta ännu mer snurr på denna kontrollspiral eftersom vi utgår från att vi måste klara allt. Vi försöker därför dölja, både för oss själva och andra, att vi inte har någon koll vilket ökar stressen ytterligare. Om vi istället fungerar som vår allra bästa vän omfamnar vi det faktum att vi emellanåt inte kommer att ha någon koll. Vi lär oss också att släppa taget och istället acceptera den ofrånkomliga ovisshet som ett föränderligt liv innebär. Vi lär oss att släppa kraven på att ha koll då det faktiskt inte går.
Fråga att reflektera över: Vad ligger utanför min kontroll?

6. Må jag vara tacksam

Våra höga krav för med sig ett ihållande missnöje och felsökande. Det som gick bra kunde alltid gjorts bättre och det som gick fel behöver skärskådas för att inte upprepas. Vårt analyserande av begångna misstag kättrar oss vid dåtiden och vår oro för att begå misstag binder oss vid framtiden. Vi får svårt att  leva i nuet och uppskatta det vi har. Tacksamhet är ett förhållningssätt som utgår från att livet och nuet är en gåva som ska förvaltas. I dess kölvatten infinner sig glädje och förnöjsamhet. När vi är en god vän till oss själva tar vi varken oss själva eller livet för givet. Vi odlar vår tacksamhet, njuter av det vi har samtidigt som vi förvaltar våra gåvor och gör det mesta möjliga av våra talanger.
Fråga att reflektera över: Vad skänker mig glädje och tillfredsställelse?

7. Må jag leva mitt liv med lätthet

Det är ett tufft jobb att ställa höga krav på sig själv. Vi sliter och släpar, kämpar och står ut. Vi ser framgång som något som kommer av blod, svett och tårar. Inte på ett bananskal eller i en gräddfil. Vi är professionella och seriösa. Slarvar och skarvar ogärna. Vi tar livet och oss själva på blodigt allvar. När vi blir vår allra bästa vän tillåter vi oss att ta genvägar och göra det lätt för oss. Vi väljer att skratta åt våra misstag och livets förtretligheter. Vi bjuder helt enkelt in lite mer rock´n´roll i våra liv. Kanske blir vi inte lika framgångsrika som när vi kämpar men vi har åtminstone betydligt roligare. Livet behöver inte vara en kamp. Det kan faktiskt vara ett äventyr.
Fråga att reflektera över: Var kan jag bjuda in mer lätthet i mitt liv?

Sju intentioner som visar vägen till ett bättre liv.
Ett liv där du är vän, inte bara med dina höga krav, utan även dig själv.
Ett liv där du sluter fred med dig själv.

Visst låter det lockande?
Hänger du på?

Vilken intention vill du börja du med?

Berätta gärna för mig i kommentarsfältet nedan.

Och du. Glöm inte att ladda ner min kostnadsfria e-bok om självmedkänsla.

10 reaktioner på ”Bli din allra bästa vän – 7 intentioner som gör dig lite mjukare mot dig själv”

 1. Tack ? Den satt perfekt idag. Har problem med detta just nu. Älta, oroa, döma…. Mmmmm

 2. Många tackar till dig Marie,
  Känns jätte bra att veta jag är inte ensam med en sånt här egenskap.
  Det som du skrev, gett mig mer ljus råd om hur ska jag göra.
  ??

 3. Jeanette Öst

  Åh, vad jag tycker om det du skriver om intentioner. Mål har jag alltid ogillat, det är som om det ordet inte harmonierar med mitt eget vokabulär. Har provat att byta ut mål mot löfte, funkar så där, då jag blir missnöjd när jag inte lever upp till det jag lovat. Intentioner är ett kravlöst och lustfyllt ord och det här stycket tycker jag är så klockrent ”Intentionerna är formulerade som önskningar och tanken är att de ska ge oss en färdriktning snarare än ange en destination. Jag tror nämligen att det är viktigt för oss som har höga krav att både påminna oss om att vägen är viktigare än målet och att be om hjälp med det vi behöver. Vi har nämligen en tendens att bli för målinriktade och självständiga för vårt eget bästa.” Och de 7 olika intentionerna är verkligen ett hjälpfullt verktyg. Så ett stort tack från mig!

  1. Tack Jeanette för dina fina ord. Även om jag är coach och därmed har målformuleringar som ett naturligt inslag i arbetet med mina klienter har jag alltid känt mig kluven till att använda mål. Det blir allt för ofta, precis som du också påpekar, att jag blir missnöjd med mig själv när jag inte lever upp till dem. Eftersom jag är driven så vet jag att jag kommer att röra mig framåt även utan mål och det är därför som jag har kommit att gilla intentioner bättre. Jag stakar ut riktningen och rör mig framåt men slipper missnöjet. Att formulera intentionen som en önskan har kommit till mig på sista tiden då jag har bekantat mig med självmedkänsla.

 4. Bra råd som egentligen borde vara så självklara men samtidigt är så svåra att följa. Då hjälper det att bli påmind om hur man kan tänka kring sig själv när man blir allt för upptagen med att prestera i privatlivet eller på jobbet!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *