Bokrekommendation: Resa sig stark

”Vad händer när vi ligger där raklånga på marken? Vad är det som händer i det ögonblicket? De som har lyckats kravla sig upp och fått mod att försöka igen, vad har de gemensamt? Vad är det för process som hjälper oss att resa oss igen?”

Boken Resa dig stark av Brené BrownMed dessa frågor tar Brené Brown oss med på en hisnande färd långt ner i våra mörkaste skrymslen för att sedan, på sitt charmerande och kloka vis, ge oss de verktyg vi behöver för att kunna resa oss och möta ljuset igen.

Resa sig stark är sociologen och forskaren Brené Browns tredje bok i serien som är baserad på hennes forskning om skam, sårbarhet och vår mänskliga längtan efter kärlek och gemenskap. Brené Brown har vigt sin forskarkarriär åt att visa oss vägen till att leva livet helhjärtat.

Hennes tre böcker och deras teman följer en rörelse som hon själv beskriver så här:

  • Våga vara operfekt: Var dig själv
  • Mod att vara sårbar: Satsa allt
  • Resa sig stark: Slå i botten. Ta dig upp. Försök igen.

Alla tre rekommenderar jag å det varmaste men jag är lite extra förtjust i den senaste, Resa sig stark.

En äkta historieberättare

Brené Brown är kvalitativ forskare vilket innebär att hon tittar på människors verkliga berättelser för att finna mönster hur vi människor känner, tänker och beter oss.

Berättelser, både hennes egna och andras, går som en röd tråd genom hela boken. Brené Brown är nämligen inte bara skicklig på att tyda andras berättelser utan hon är dessutom en fenomenal historieberättare. I Resa sig stark tar hon med oss på en hjälteresa, inte olik den som vi möter i Star Wars och Odyssén, där vi som hjältar tvingas brottas med vår egen mörka sida för att slutligen komma ut klokare och visare på andra sidan. Ett berättarknep som Brené Brown behärskar till fullo och som tilltalar mig.

Brené Brown har i samtliga sina böcker delat med sig av sina egna personliga berättelser kring skam och sårbarhet. I Resa sig stark gör hon det mer än någonsin, något som boken vinner på. Vi får ta del av hennes egna brottningsmatcher där hon gör upp med självgodhet, perfektionism och kontrollbehov. Hon är äkta, rolig och skarp i sina iakttagelser samtidigt som hon hela tiden behåller sin kärleksfullhet mot sig själv.

Brené Brown är inte bara trovärdig i sitt budskap utan även på det sätt hon framför det.

Möta smärtan i misslyckandet

Resa sig stark handlar om att misslyckas men mer om att resa sig som en klokare och mer kärleksfull människa efteråt.

Vi vet alla att vi måste misslyckas för att kunna utvecklas. Vi förstår att det är genom våra misstag vi lär oss om hur vi ska gå vidare för att finna en bättre lösning på det som inte fungerar tillfredsställande. Det gäller tekniska problem såväl som personliga tillkortakommanden.

Trots att vi vet att så är fallet har vi svårt att hantera ett misslyckande.
Varför då?
Helt enkelt för att det gör så himla ont.

I mångt och mycket har vi format en kultur som hyllar misslyckandet. Vi anser det berömvärt att gå emot sina rädslor och kasta sig ut i det okända. Men om vi inte omfamnar den smärta som det innebär att stå på huvudet kommer vi inte att lära oss särdeles mycket. Eller för att citera Brené Brown:

Att tro att man blir hjälpsam, generös och modig utan att först krångla sig igenom  jobbiga känslor som förtvivlan, skam och panik är ett mycket farligt missförstånd. I stället för att sminka över det jobbiga och försöka framställa våra misslyckanden i bättre dager borde vi försöka lära oss att se hur vackert det är med sanning och uthållighet.

För att kunna leva helhjärtat behöver vi inte bara bejaka misslyckandet utan även den smärta som följer i dess kölvatten.

En process i tre faser

Bokens ryggrad är den process i tre faser som Brené Brown har funnit genom att analysera människors berättelser om hur de reser sig efter motgångar och misslyckanden.

Resa sig stark-processen går ut på att bejaka sina berättelse om det som skett, brottas med sina föreställningar om hur man tror det är för att sedan  kunna skriva ett klokare manus för nästa livskapitel.

Låt mig helt kort berätta om de tre faserna; beräkningen, brottningen och brytpunkten.

Beräkningen: Vi går in i handlingen

Vi misslyckas och vi möter den smärta som det innebär. Vi möter ilskan, besvikelsen, skulden, skammen, paniken eller vad annan smärtsam känsla som uppstår. Vi dövar inte, förnekar inte, motar inte bort. Istället räknar vi med våra känslor.

Brottningen: Vi står för vår egen berättelse

Det är i denna fas som det blir kämpigt. Det är nu vi står ansikte mot ansikte med våra egna fördomar och rädslor. Vi namnger och förtydligar vad vi tänker och känner. Därefter går vi till botten med våra första antaganden för att finna en djupare sanning. Med nyfikenheten som ledsagare ställer vi frågor som: Varför blir jag så arg och besviken? Vad mer behöver jag förstå? Vad handlar det här egentligen om?

Brytpunkten

I den sista fasen ser vi tydligt och klart vad det egentligen handlar om och vilket mönster vi behöver ändra för att kunna gå starkare ut det som fick oss på fall. Den djupare sanningen får oss att ändra på vårt sätt att se på oss själva, livet och våra medmänniskor. Vi blir klokare och kan leva mer helhjärtat.

Processen i sig är enkel och självklar. Den bekräftar det som vi båda vet innerst inne. Nämligen att förändring sker inifrån och ut. Och att den kräver stort mod i form av ärlighet mot oss själva.

Det som ger processen liv och mening är Brené Browns många berättelser i vilka du möter dig själv, eller en aspekt av dig, i varenda en. Boken är lärorik och omtumlande. Ungefär som en brottningsmatch.

Jag har många böcker i min bokhylla. De flesta har jag läst. Många har givit mig mycket. Och några få återvänder jag till, om och om igen. Resa sig stark kommer definitivt tillhöra den senare.

Du kan köpa Resa sig starkadlibris och bokus eller i en bokhandel nära dig.

Mycket nöje!

Här är några av mina bloggartiklar som på olika sätt berör skam, sårbarhet och modet att resa sig igen:

7 saker som du behöver påminna dig om när du tycker att du inte är bra nog
Det viktigaste du behöver veta om skam
Omfamna din vackra bräcklighet
Utvecklas som människa – 5 saker jag lärt mig
Magi, fysik och rädslan för att misslyckas

Du kan också ladda ner min kostnadsfria e-bok om självmedkänsla som lär dig att bli lite mjukare mot dig själv. Gör det här.

2 reaktioner på ”Bokrekommendation: Resa sig stark”

  1. Eva Rosén-Tiger

    Hej Marie,
    Jag blir så inspirerad av din artikel om Brené Browns bok: ”Resa sig stark”, så vill beställa den meddetsamma. Har länge tänkt läsa hennes böcker och nu är det äntligen dags. Har sett på hennes TED talk om skam och sårbarhet, så bra.

    Vårvinterhälsning
    Eva

    1. Vad roligt att du blir inspirerad att läsa den Eva. Jag tycket mycket om den. Men även ”Mod att vara sårbar” och ”Våga vara operfekt”.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *