Är du en vänlig själ?
Du vet en sådan som bryr sig om andra. Som kanske till och med anar din medmänniskas behov långt innan hon själv kan uttrycka dem.
Självklart är du det. Du hade nämligen inte läst den här bloggen om du inte hade haft ett varmt klappande hjärta innanför bröstkorgen.
För vänliga själar som du och jag är det ingen större konst att visa att vi bryr oss om våra nära och kära. Vi är lyhörda för deras behov och gör gärna det som behövs för att dessa ska bli tillgodosedda.
Om man skulle uttrycka det lite poetiskt skulle man kunna säga att du och jag verkligen behärskar kärlekens språk. Att vi är skickliga på både vokabulär och grammatik när det gäller att vara vänlig och omtänksam mot sin nästa.
Men vänta nu.
Är vi lika skickliga på att använda detta språk mot oss själva?
Troligtvis inte, eller hur?
För hur är det när det gäller våra egna behov?
Hamnar inte dessa allra sist på vår själsliga behovslista?
Först kommer barnen sedan kommer partnern, föräldrar, vänner och de på jobbet. Och så får vi inte glömma hunden, katten, grannen, föräldraföreningen och barnens fröken. Kanske där någonstans, efter det, kommer vi. Ganska hopplöst, eller hur?
Skulle du ha något emot om vi ändrade på det?
Om jag gav dig fem sätt på vilka du skulle kunna börja bry dig om dig själv skulle det kunna vara något?
Ja, jag tänkte väl det.
Låt oss då ta en parrådgivare till vår hjälp. För vem är bättre lämpad att ge oss kärlekstips än en sann expert på området.
Kärlekens fem språk
För många år sedan skrev parrådgivaren Gary Chapman boken Kärlekens fem språk. I boken, som blev en bästsäljare, beskrivs de fem olika sätt på vilka vi kan uttrycka vår kärlek till vår partner.
Gary Chapman menar att vi ofta tar för givet att det sätt som vi själva föredrar också är det sätt som vår partner gillar medan så inte alls behöver vara fallet. Genom att bli klar över att det finns olika sätt att uttrycka sin kärlek kommer vi dels bli bättre på att kommunicera våra egna behov och dels ge vår partner inte bara den kärlek som han eller hon förtjänar utan även den hon eller han allra mest vill ha. Klokt och praktiskt, eller hur?
Eftersom vi, i denna artikel, är mer intresserade av hur vi ska uttrycka vår kärlek till oss själva ska vi använda Gary Chapmans fem kärleksspråk för just detta ändamål. Att du dessutom kommer att bli mer språkkunnig när det gäller din partner får vi se som en bonus.
Första kärleksspråket: komplimanger
När kärleken kläds i ord tar den sig uttryck i komplimanger. ”Vad vacker du är!”, ”Du är alltid så omtänksam.”, ”Jag älskar ditt skratt”, ”Vilket bra jobb du har gjort” och inte minst ”Jag älskar dig”. Det här uttrycket för uppskattning är balsam för själen. Vi behöver nämligen alla få veta att vi behövs och betyder något för någon annan. När vi har en hård inre domare är det verbala uttrycket för kärleken till oss själva torftig, närmast obefintlig. Istället ger vi oss verbala örfilar i form av uppsträckningar och förmaningar så fort tillfälle ges.
KÄRLEKSRÅD FÖR SJÄLEN: Börja lev efter samma principer som du använder mot din nästa, nämligen att människor växer när de uppskattas och krymper när de kritiseras. Gör det till din främsta uppgift att notera det som är gott och starkt hos dig. Prisa dig själv när du gör något bra. Och varför in gnugga in det med en, verklig, klapp på axeln?
Andra kärleksspråket: tid
Det vi tycker är viktigt prioriterar vi. Förvisso kan vi skylla på omständigheter men till syvende och sist handlar det om hur vi väljer att prioritera. Om vi verkligen vill tala om för oss själva att vi är värdefulla behöver detta också avspeglas i hur vi fördelar vår tid. Många av oss som är självkritiska drivs av våra ”måsten” och ”borden”. Prioriteringar som handlar om andras behov inte våra egna. Visst, det kommer alltid att finnas sådant som vi gör motvilligt men som ändå är bra för oss, men omfattningen av dessa plikter behöver vara ringa om kärleken till oss själva ska kunna spira.
KÄRLEKSRÅD FÖR SJÄLEN: Börja säg nej till sådant som du gör för att du tror att det förväntas av dig. Oftast är det våra egna föreställningar om vad andra behöver som vägleder oss, inte deras verkliga behov. Ta hjälp av de tre frågorna. ”Vill jag? Kan jag? Är det bra för mig?” för att kunna säga nej till allt sådant som tar dig längre bort från dig själv.
Tredje kärleksspråket: gåvor
En livsnjutare tar till vara livets gåvor och suger ut det goda ur varje ögonblick. Inte av rädsla för att det ska försvinna utan helt enkelt för att det är just det som livet är till för. Vi som har levt med en inre kritiker under lång tid har lärt oss att leva på knappa resurser. Vi har lika svårt att tro på att det goda är till för oss som för att tro på att det varar för evigt. För oss blir det en utmaning att ta emot livets gåvor och njuta av dem i den stund vi får dem. Att unna oss livets goda.
KÄRLEKSRÅD FÖR SJÄLEN: När något ges till dig i form av en gåva, fysiska eller själsliga, stanna upp och säg ”Tack”. Om du vill lägga lite extra vikt vid själva njutningen kan du säga ”Tack, vad glad jag blir”, Eller varför inte ”Tack, jag är också nöjd med det jag har gjort”? Är det att självförhärliga? Nej, inte alls. Det är att njuta av det goda som livet ger.
Fjärde kärleksspråket: tjänster
Visst känns det extra gott att gå en extra mil för någon annan eller klia dennes rygg när armarna är för korta. När vi gör saker för någon annan utan att förvänta något i gengäld mår vi bra på vår insida oavsett om vi får ett tack eller inte. Det känns helt enkelt gott att göra saker för någon. Vi som är självkritiska är förvisso vana att offra oss men oftast i syfte att uppnå något – ett krav, ett mål eller en förväntan. Sällan eller aldrig gör vi något bara för att det ska kännas gott inombords bara för vårt höga nöjes skull.
KÄRLEKSRÅD FÖR SJÄLEN: Gör dig själv en riktigt god tjänst genom att göra något som skänker dig välbehag för stunden. Det behöver inte leda någon vart. För precis som en riktigt väntjänst inte behöver sitt tack behöver en vällustig upplevelse inte ge dig något annat än njutning för stunden. Gör något som är lustfyllt, kul, berikande, flärdfullt eller fullständigt meningslöst.
Femte kärleksspråket: beröring
Den vi älskar vill vi vara nära. Både själsligt och fysiskt. Närheten ger värme och trygghet. Och när vårt yttersta skal, huden, smeks flödar ett speciellt må-bra-hormon genom vårt kroppsliga system. Vi mår helt enkelt oerhört väl av att ha kroppskontakt och av att bli fysiskt berörda. Bäst mår vi om någon vi älskar berör vår hud men även massage från ett proffs kan göra underverk. En kram tröstar, en klapp på axeln lugnar och en smekning kan väcka vår lust.
KÄRLEKSRÅD FÖR SJÄLEN: Be om en kram eller kryp upp i en famn när du har det svårt. Var nära någon som bryr sig om, någon du älskar. Finns ingen mänsklig varelse i din närhet ta då hjälp av ett husdjur eller den person som alltid finns med dig, nämligen du själv. Givetvis ger inte vår egen famn samma känsla av trygghet som en annan människas men den skänker likväl tröst.
Nå, vad säger du?
Visst är det värt att pröva något av dem? Kanske redan idag?
Berätta för mig vilket kärleksspråk som du vill börja tala dig själv redan idag i kommentarsfältet nedan.
Tyckte du om den här artikeln? Då kommer du gilla de här:
7 saker du behöver påminna dig om när du tycker att du inte är bra nog
Varför du säger ja trots att du inte vill och vad du kan göra åt det
Tacksamhet – att se livet som en gåva
Eller vad sägs om den kostnadsfria e-boken Självmedkänsla?
Tack Marie för alla fina artiklar och den tröst och hopp de ger. Du sätter ord på så mycket av det jag upplever inom mig i en tid av svår kris. Jag önskar jag fick lära känna dig.
Vad fint sagt Maria. Tack. ?