För några år sedan, vid den här tiden då rhododendron står i blom, besökte jag Sofiero slott strax norr om Helsingborg. Slottet byggdes 1866 för att fungera som sommarresidens för kung Oscar den II och drottning Sofia. De båda ger sedan sommarvillan till sitt barnbarn Gustav Adolf då han gifter med sig med sin Margareta.
Kronprinsparet, som delar intresset för så väl trädgård som design, förvandlar marken runt om slottet till en magnifik park fylld av rhododendron, prunkande rabatter och ståtliga träd. Kronprinsessan inreder dessutom slottets två våningar i ljusa färger och lätta möbler där varje rum får sin alldeles egna stil.
Och det är hit, till Sofiero, som mina tankar går när jag nu ska berätta för dig om de tre rum som vi människor behöver krypa in i när livet stormar på vår insida.
Livet är nämligen en ständig process av årstider som växlar, erfarenheter som genomlevs och insikter som ger sig till känna. I denna ström av intryck, insikter och uttryck är det bra om vi kan hitta ett själsligt rum att krypa in i för att få frid och ro.
Eller vänta nu. Det räcker inte med ETT rum. Jag tror vi behöver FLERA.
För precis som kronprinsessan Margareta tänkte när hon inredde Sofiero slott behöver det finnas rum för olika syften. Det behöver finnas rum för fokuserat tankearbete, rum för behaglig vila och även rum där tiden bara tillåts passera. När livet stormar på vår insida är det därför skönt om vi har möjlighet att gå in i ett rådrum, ett andrum eller i ett väntrum. Vilket av dem vi behöver beror på omständigheterna.
Låt mig förklara vad jag menar och även visa dig till rätta i dessa tre rum så att du kan inreda något liknande i din egen själ.
Rådrummet – rummet där obeslutsamheten ger vika
Livet tvingar oss att ta beslut. De flesta är självklara och kräver ingen eftertanke. Men vid ett flertal tillfällen under vår livstid behöver vi fatta avgörande beslut. Vi behöver bestämma oss för vilken väg vi ska gå, vilket val som är det rätta och vilket alternativ som är det bästa på längre sikt. Beslut som inte bara kräver att vi fördjupar oss i risker, vinster och effekter utan även att vi tar ett steg tillbaka, släpper taget och låter det hela mogna fram. Vi behöver ett RÅDRUM.
Rådrummet ligger som ett tornrum allra längst upp i själens boning. Den runda väggen påminner oss om att det inte alltid finns raka lösningar utan att det emellanåt krävs av oss att fatta beslut trots att vi inte har alla svaren.
Rummets takhöjd vittnar om att vi behöver att ge oss rejält utrymme att tänka igenom, känna efter och vänta in. Visshet är inget som kan tvingas fram utan kommer oftast inflygande genom takgluggen när tiden är den rätta.
Frånvaron av inredning i detta spartanska runda rum gör det möjligt för oss att gå in ett vårt innersta för att finna svaret. Inte blir distraherad av intryck utifrån. Det är där, mitt på det slitna och solblekta brädgolvet, som vi sätter oss för att fundera, överväga och vänta in, förvissade om att obeslutsamheten till slut kommer att ge vika.
Andrummet – rummet där livet gör en naturlig paus
Tiden går fort när man har roligt, allt för snabbt när det finns en deadline och i ett vansinnigt tempo när man har gott om inre krav. Med andra ord; livet går för det mesta undan. Ibland så mycket att vi tappar andan. I vårt liv behöver vi därför skapa ett stort och luftigt vilorum att kliva in i då pressen blir för tuff, tempot för högt och förväntningarna för många. Vi behöver ett ANDRUM.
Andrummet fungerar som själens vinterträdgård och är belägen strax bakom hjärtat. Dess väggar består av glas för att ge ljus och luft så mycket utrymme att de, istället för att konkurrera, kompletterar varandra. Rymden i rummet påminner oss om att vi alltid har ett val och därmed frihet att bestämma över vårt liv. Ljuset manar oss att hoppas, på såväl framtiden som oss själva.
Den naturliga grönskan utanför kompletterar den exotiska innanför och bildar, tillsammans med det porlande vattnet och det rödbruna terrakottagolvet, en påminnelse om hur nära vi har till den naturliga kraften inom oss. Det enda som behövs är att vi lyfter blicken, jordar oss och tar ett andetag.
Sakta och med stor njutning låter vi vår kropp sjunka ned bland kuddarna i den vackra korgmöbeln som är placerad i rummets mitt. Vi känner hur andetagen går in i en stilla rytm. Vi andas, vilar och låter livet ta en naturlig paus.
Väntrummet – rummet mitt emellan början och slut
Livet är ändligt och avsked i olika former tillhör människans lott. Ungdom övergår till ålderdom, singelliv till vuxenliv och samboskap till föräldraskap. De naturliga skiftena är många och dessutom tillkommer sådana som vi plötsligt ställs inför men också sådana vi själva väljer; skilsmässa, arbetslöshet, sjukdom, hemlöshet, konkurs för att nämna några. I övergången mellan det gamla och det nya uppstår ett vakuum. Ett tomrum som väntar på att fyllas så att livet på nytt kan sätta fart. I dessa skiften behöver vi ett VÄNTRUM.
Väntrummet ligger innanför entrén i själens hus. På två av väggarna hänger tavlor som ömsom föreställer något, ömsom lämnar det mesta åt fantasin. Den tredje väggen är klädd med hyllor fyllda med böcker och tidskrifter som manar till verklighetsflykt, framtidstro och association. Den fjärde är helt tom med undantag av den dörr som leder någon annanstans än därifrån vi kom.
Vi går fram till rummets mitt och till en av de fåtöljer som kringgärdar det runda bordet. Vi slår oss ner och väntar. Något annat finns nämligen inte att göra. I stolen bredvid sitter oron och tvinnar på sitt hår. På andra sidan rastlösheten som trummar på sitt lår. Mitt emot förväntan vars blick har fastnat på tavlan med hav och öppen horisont.
Vi väntar, avvaktar och låter tiden gå. Gör sällskap med vår oro, rastlöshet och förväntan i detta rum som ligger mitt emellan något som ska ta sin början och något som har haft sitt slut. Bidar vår tid tills det är dags att öppna den dörr som leder bort men inte tillbaka.
Nu har jag visat dig runt i de tre rum som du kan krypa in i när livet stormar på din insida; rådrummet, andrummet och väntrummet. Kanske vill du inreda dem på annat sätt. Känn dig fri och låt dig inspireras att hitta ditt eget inre Sofiero.
P.S. De vackra bilderna är hämtade från @sofieroslott och mer om slottet läser du på www.sofiero.se
Tack! ❤️
😀
Åh så fina rum du beskrivit
! Verkligen viktiga rum! Tack sååå mycket! Fina Marie
Tack själv Sabine. 🙂
Jag befinner mig i väntrummet. Jag visste bara inte om att det fanns. Nu vet jag, och det hjälper. Jag sitter egentligen ganska bra där jag sitter i väntan på att öppna den dörr som leder bort men inte tillbaka.
Ta den tid du behöver. 🙂
Och du, jag har en artikel som går in lite närmare på väntrummet. Den kan du läsa här: https://blimeradu.se/sa-hanterar-vi-livets-oundvikliga-forandringar/
Vilken otroligt vacker beskrivning av livet som så målande gör våra situationer hanterbara och på något sätt naturliga. Istället för att fly från det ena rummet till det andra vill man sitta länge, länge i vart och ett och respektera tiden utan att stressa fram sin framtid. Tusen tack
Tack Sonia. Vad glad jag blir över att du gillar min text. 🙂
Vilken underbar text. Tack snälla du för att du delar med dig.
Tack Anna-Mona. ❤︎
Kära Marie – varmt Tack!
Känner att jag vandrat och vandrar genom de olika rummen och får rum för någonting nytt i livet som ändå är så välbekant, men tagit sig förnyade uttryck.
Jag är på väg till Sofiero – har planerat att resa den 7 juli. Resan omfattar också Pålsjö Skog, Mölle, vackra Viken och ett besök hos ” Flickorna Lundgren”.
Tack Karin för att du stannade till på din resa genom livet och lämnade en så sin kommentar på min blogg. Jag önskar dig en underbar tripp på Kulla-halvön i sommar. ?