Tar du dig själv på för stort allvar? Bjud in lätthet i ditt liv

Anser du att framgång är ett resultatet av hårt arbete?
Vilar du enbart då du tycker att du har gjort dig av förtjänt av det?
Använder du dessutom lite hånfullt ordet ”latmask” om den som inte drar sitt strå till stacken?

Välkommen till klubben. Den klubb som består av strävsamma människor som varken drar benen efter sig eller ligger på den lata sidan.

Dansös som hoppar upp i luften

Jag tror att vi är många i det lutherska Sverige som pryder våra inre väggar med bonader som:

Hårt arbete lönar sig alltid.
I ditt anletes svett skall du äta ditt bröd.
Om man har tagit fan i båten får man ro honom i land.
Kämpa. Kämpa till sista andetaget.
Genvägar är senvägar.
Blod, svett och tårar.
Den som inte arbetar skall heller inte äta.
Livet är ingen gräddfil. Det är en enda lång transportsträcka.

Det blir rätt dråpligt när vi ser det så här svart på vitt, eller hur? Men egentligen är det blodigt allvar.

De föreställningar som vi har om livet färgar vårt sätt att vara och bete oss. Dessa antaganden påverkar våra känslor och vårt kroppsliga uttryck. När vi betraktar livet som en plats där vi måste slipa och släpa för att komma någon vart blir vi hårda, kantiga och sammanbitna. Vi får nära till frustration och bitterhet. Om vi istället tar dagen som den kommer och griper tillfället i flykten blir vi mjuka, lätta och rörliga. Vi får då också lättare att befinna oss i glädje, lättsamhet och förundran.

”Ta den dagen som den kommer”, utbrister du nu förfärat. ”Ja, det är möjligt att jag gör det på min semester.  Men i vardagen? Nej, det går ju bara inte. Tänk om alla skulle göra så, hur skulle då världen se ut!”

Jag vet. Det här med lättsamhet är inte lätt. Speciellt inte för oss slitvargar. Men jag tror att det är något som vi väldigt väl behöver. För om vi vill leva livet lättare behöver vi lära oss att inte ta livet och oss själva på så stort allvar. Vi behöver bjuda in lätthet i våra liv.

Lätthet är den första av de tre lite skönare sinnesstämningarna som vi ska fördjupa oss i nu när vi närmar oss slutet på artikelserien Lev livet lättare. Tidigare har vi gått igenom de grundläggande sinnesstämningarna ambition – resignation, acceptans – bitterhet samt oro – förundran. Vi ska nu gå vidare till lätthet, medkänsla och tacksamhet som alla vilar på en grund av acceptans.

Nio sinnessstämningar

Låt oss först bekanta oss med lätthet och hur denna sinnesstämning kan berika livet för oss som är drivna.

Lätthet – livet är till för att njutas

Lätthet är den sinnesstämning som definieras utifrån hur vi väljer att förhålla oss till vår egen betydelse. När vi inte tar livet och oss själva på alldeles för så stort allvar infinner sig denna lätthet. Vi har då en befriande distans både till vem vi är och vad vi gör vilket gör livet både roligare och lättare att leva.

Lättheten vilar på en grund av acceptans. Som du minns från artikeln om denna sinnesstämning handlar acceptansen om att inse sakernas tillstånd och agera inom de begränsningar som råder. När acceptansen är på plats i vårt varande är vi lugna och harmoniska. Föreställ dig att du vrider upp det lugnet några snäpp och du hamnar i lättheten. Det är som om fötterna lyfter från golvet och kroppen börjar röra sig svävande i en stilla rytm.

Sinnesstämningen lätthet kan också beskrivas som en härlig cocktail av ambition och förundran. Möjligheterna är oändliga och väntar bara på att utforskas. Livet är som ett enda långt sommarlov där alla bekymmer sveper förbi på en klarblå himmel. Plats finns enbart för lek, skratt och äventyr. Både den som är kreativ och den som är livsnjutare använder denna cocktail som energidryck.

Lättheten bor i en rörlig kropp som smidigt förflyttar sig från en position till en annan. Ögonen är öppna och blicken rör sig nyfiket för att kunna ta in allt som sker. Kroppshållning är avslappnad och rörlig utan att förlora sin grund. Rörelsemönstret är rytmiskt och flytande.

Ett annat sätt att bli klok på vad lätthet egentligen är skulle kunna vara att gå via dess motsats, allvarsamheten.

Allvarsamhet – livet är en strid

När vi tar oss själva på allt för stort allvar har vi en tendens att förlora oss själva i grubblerier och analyser om hur det är att leva istället för att de facto göra det. Bakom allvarsamheten finns också en rädsla för att inte bli tagen på allvar varför vi kan bli förnärmade då någon skojar med oss. Istället för att ta det för vad det är, ett skämt, tolkar vi det som att vi blir förlöjligade. Av samma skäl blir vi extra känsliga för kritik och tar den personligt när det skulle gagna oss bättre att ha en välgörande distans mellan dem vi är och det vi gör.

När vi tar livet på allt för stort allvar blir det tungt att leva. Livet kan te sig som en strid som ska utkämpas varje dag. Och som du säkert vet – det vi tror är också det vi drar attraherar. Dagen fylls därför med en räcka av problem som ska lösas och förtretligheter som ska manövreras. Problem kommer sällan ensamma, eller hur? Vi spänner oss, knyter nävarna och tar fajten. Det är inte svårt att förstå att den som är allvarsam ofta uppslukas av den bermudatriangel som vi gick igenom då vi fördjupade oss i frustration och bitterhet.

Allvarsamheten bor i en tung kropp som är framåtlutad. Pannan är rynkad, blicken är inåtvänd och käken spänd. Rörelsemönstret är begränsat och långsamt. Auguste Rodins skulptur Tänkaren ger dig en bra illustration av allvarsamhetens kroppsliga uttryck.

Nu när du har fått insikt om vad lätthet är och hur det skulle berika dig att ta dig själv på lite mindre allvar är det dags att träna dina lättsamhetsmuskler.

Träna dina lättsamhetsmuskler

Det finns många sätt att träna lättsamhet. Nedan har jag samlat några av mina tips. Använd ett eller flera dem. Eller varför inte låta dig inspireras till att skapa egna? Släpp loss din lekfullhet och kreativitet så ska du se att du kommer på flera till.

  • Gör dig medveten om ditt språk och dina uttryck. Använder du ofta ord som till exempel svårt, tungt, tufft, jobbigt, arbete och anstränga sig? De ord vi använder ger en inblick i hur vi ser världen. Gör dig först medveten och ersätt dem sedan med ord som främjar lätthet. Till exempel lätt, enkelt, bagatell, ingen match, pausa, än sen, roligt och tillåta sig. Varför inte göra din egen ordlista av bra ord som du kan börja använda?
  • Gör dig medveten om de tillfällen då du låter huvudet fall ner i grubbel. Ta ett djupt andetag, centrera dig och låt partiet kring pannan och ögonen mjukna.
  • Musik är den snabbaste vägen till att skifta en sinnesstämning och dans den enklaste för att komma in i lätthet. Gör en spellista med riktigt bra dansmusik och sätt på den när du kört fast i ett analyserande eller grubblande. Skaka loss, dansa och bara känn dig lite wild & crazy.
  • Strävsamma människor är duktiga på att skjuta upp belöning vilket är bra för uthålligheten men inte för lättsamheten. Börja göra dig medveten om sådant du tänker göra sen. Sen när projektet är över, semestern kommer, barnen är stora eller pensionen ett faktum. Fråga dig om du inte skulle kunna göra något av det som du längtar efter redan nu. Varför inte äta en liten smula på den kaka som du sparar?
  • Lätthet och lekfullhet är riktigt goda kompisar. Ta alla tillfällen i akt att leka. Busa med hunden, bygg kojor med barnen eller lek charader med kompisarna. Träna på att ge dig hän i leken precis som du gjorde när du var barn.
  • Bestäm dig för att göra något på din fritid som inte leder någon vart. Något som du gör bara för skoj skull.
  • Lätthet föder kreativitet och tvärtom. Gör tid för skapande aktiviteter såsom måla, skriva, dreja, handarbeta, laga mat, bygga ett växthus, plantera en trädgård.
  • Välj en fysisk träningsform som främjar lätthet, rörlighet och smidighet. Jag kommer att tänka på all form av dans och även yoga, men det finns säkert fler.

Nå, vad säger du?
Skulle du kunna tänka dig att bjuda in lite mer lätthet i ditt liv?
Och var vill du i så fall börja?

Denna artikel är den sjunde i en serie. De åtta andra läser du här:

En början till tacksamhet och tillfredsställelse
Nio viktiga sinnesstämningar för tillfredsställelse
Centrering för att återfå din jämvikt
De drivnas gummiband – tänja ambitionen tills den slår tillbaka i resignation
De drivnas bermudatriangel: ambition-bitterhet-resignation
De drivnas kontrollspiral: oro-kontroll-oro
Tar du dig själv på för stort allvar? Bjud in lätthet i ditt liv
Medkänsla- att möta lidande med kärleksfull vänlighet
Tacksamhet – att se livet som en gåva

6 reaktioner på ”Tar du dig själv på för stort allvar? Bjud in lätthet i ditt liv”

  1. Jeanette Öst

    Tack för kloka ord! Två ord, som jag undviker är måste och borde. Allt blir så mycket lättare när jag byter ut dem mot t ex behöver eller vill. För mig har det inneburit en lättare och skönare inställning till livet. Att plocka ur diskmaskinen går lekande lätt när jag gör det för att jag vill, jämfört med hur otroligt tungt och jobbigt det blir när det är ett måste.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *