Stressad? Mina 10 bästa tips för hur du får koll på läget och blir lugn inombords. Inte bara för stunden. Utan för livet.

Känns det som om det bara är för mycket just nu?
Är bägaren på väg att rinna över med alla krav, måsten och förväntningar?
Längtar du bara efter att det hela ska vara över så att du kan få sova ut, ta igen dig och bli dig själv igen?

Liggande klocka som visar fem i tolv

Hua. Jag vet hur det känns.

Och inte bara jag förresten. Vi är nämligen många som hamnar i stress och press. Inte bara då och då utan allt som oftast.

Vad det beror på?

Du håller säkert med mig när jag säger att vi numera ständigt är uppkopplade och tillgängliga. Vårt tempo har dessutom blivit snabbare på samma gång som våra marginaler har krympt. Allt för att bli så effektiva som möjligt. Om jag skulle summera vårt dilemma som nutidsmänniskor; vi försöker ständigt göra mer av mindre på ett snabbare sätt samtidigt som vi får mer och mer input att ta ställning till. Inte alls konstigt att stressen börjar bli ett normaltillstånd och att lugnet sätts på undantag.

Hopplöst?

Nej, det tycker jag inte. Lite tufft kanske. Men inte hopplöst. Visserligen kan varken du eller jag förändra teknisk utveckling, global ekonomi och kulturella värderingar men vi kan förändra oss själva. Och när vi gör det, mår vi inte bara bättre, utan vi drar även ett strå till den stack som på sikt kan stoppa det ekorrhjul som vi nutidsmänniskor har tvingat in oss i. En fluga gör ingen sommar men tusen myror kan ta död på en stor elefant.

Så hur vi gör vi då det? Hur förändrar vi oss själva när det gäller stress och press?

Nedan finner du mina tio bästa tips för stresshantering. De första tre hjälper i det akuta skedet. Du vet i det ögonblick du inser att bägaren har runnit över men inte vet var du ska börja. Bara att du måste börja någonstans. Tipsen som sedan följer hjälper dig att få in mer lugn i ditt liv på det stora hela taget. Jag vill nämligen att du ska uppnå ett lugnare sätt att VARA eftersom detta kommer att hjälpa dig på sikt.

AKUTLÄGE: Jag är superstressad – vad gör jag NU?

När det har varit för mycket under lång tid kommer du till slut till en punkt då hela ditt system säger ifrån. Fram till detta läge har stressen och pressen varit hanterbar. Du har upplevt att du har full koll eftersom det adrenalin som utsöndras vid stress har fått hjärnan att klarna och dessutom lockat fram din vinnarskalle.

Men så plötsligt har du inte koll längre. Det har blivit för mycket att hålla reda på, för många krav att uppfylla och för mycket motstånd att övervinna. Avsaknaden av överblick kombinerad med uppkomsten av självtvivel läggs ovanpå den ursprungliga stressen och blir därmed den droppe som får bägaren att rinna över.

Det mest naturliga sätt att hantera denna utmaning på är att göra som du brukar nämligen att pressa dig ännu lite till. MEN det är nu du behöver göra din förändring – hur motsägelsefull den än tycks vara. Istället för att springa för att hinna behöver du stanna upp och göra följande:

1. Töm huvudet

Tankar som far omkring i ett stressat huvud blir bara fler om du försöker greppa dem. För att skapa hanterbarhet behöver du få ut dem samtidigt som du samlar ihop dem på ett ställe. Skriv därför ned allt som rör sig i ditt huvud på ett papper eller i ett digitalt dokument. På så sätt skapar du en befriande distans till allt som stressar samtidigt som du tillmötesgår ditt behov av kontroll. Distansen hjälper dig sedan att kunna:

2. Sortera och prioritera

Sortera det som står på ditt papper i olika grupper för att skapa ordning; privat, jobb, olika projekt eller vad som verkar lämpligt. Därefter skapar du en tidsordning. Vad behöver du göra allra först? Vad är brådskande och vad kan vänta? För bättre överblick för du in dina aktiviteter i din agenda eller kalender.

Detta moment kan både framkalla lättnad och stress. Lättnad för att du återfår kontrollen. Stress för att du upptäcker att tiden inte kommer att räcka till. Om du blir stressad kan du antingen gör en ny prioritering eller börja spåna på alternativa lösningar såsom att be om hjälp, begära uppskov med en deadline eller skjuta på ett möte. I detta läge är det viktigt att du ger dig tillåtelse att släppa efter på din annars så strama lina.

När du har fått ordning på dina åtaganden och börjar känna att det trots allt kommer ordna sig är det viktigt att du inte gungar båten på nytt och det gör du genom att:

3. Lova dig själv att INTE ta på dig nya uppgifter

Just nu har du mer än av du orkar och hinner. Av detta skäl behöver du säga nej till alla, jag upprepar ALLA, nya åtaganden. Det kommer att komma en tid då du kan ta på dig nya spännande uppdrag och finnas till hands för alla som behöver men inte just nu.

Om du vill ha hjälp med att formulera ett vänligt med ändå tydligt NEJ ger jag dig några tips här:

  • Jag hinner inte så jag måste tacka nej.
  • Jag är upptagen just då, så tack, men nej tack.
  • Just nu har jag annat inplanerat så jag måste passa.
  • Jag är fullbokad för ögonblicket, så nej tack.
  • Jag har andra tankar för den närmaste framtiden så tack, men nej tack.
  • Just nu passar det mig inte. Tack för att du tänkte på mig.

FÖREBYGGANDE: Jag vill förhindra att jag blir så stressad

När du väl har kommit ur den värsta stressen och börjat få koll på läget igen är det lätt att glömma bort hur jobbigt det var. Dina löften till dig själv att ”detta var sista gången” känns inte lika aktuella. Du är ju van att bara stå på och dessutom finns det en massa som bara måste göras. Du både behövs och orkar.

Men du. Du har säkert hört att om du inte ändrar något så kommer du få samma resultat om och om igen. Och det är klart. OM det är DET du vill så ska du fortsätta i dina ullstrumpor. Om INTE tycker jag att du ska fortsätta att läsa. I de kommande tre punkterna kommer jag nämligen att berätta om hur du med hjälp att vanor kan få in mer lugn i ditt liv. Och mer lugn innebär, inte oväntat, mindre stress.

4. Skapa dagliga pauser

Mellan inandning och utandning finns en naturlig paus. Precis som när vågen vänder då den nått stranden. Vi människor behöver pauser för att kunna hämta andan både fysiskt och psykiskt. Vi behöver långa pauser i form av ledigheter och semestrar men även korta i form av naturliga avbrott mellan olika uppgifter och projekt.

Jag vill därför bjuda in dig till att nyfiket utforska var i ditt liv du vill och behöver göra ett uppehåll. Och dessutom göra det till en vana. Här kommer en del förslag:

  • Innan dagens början (intention)
  • Innan arbetsdagens början (planering)
  • Mellan förmiddag och eftermiddag (lunch)
  • Mellan möten (förberedelse)
  • Efter arbetsdagens slut (summering)
  • Efter dagens slut (reflektion).

5. Ta en paus innan du svarar ja

Du har kanske hört följande uttryck: ”om du vill ha något gjort – fråga en upptagen person”. Vi som är strängt upptagna brukar nämligen ha svårt för det här med att säga nej. För det mesta svarar vi ja på ren automatik. Ta därför för vana att alltid stanna upp innan du svara ja. Under denna paus kan du ställa dig följande tre frågor:

  • Vill jag?
  • Kan jag?
  • Är det bra för mig?

6. Gör en sak i sänder

Det må hända att just du är ultra-mega-bra på att multitaska och hålla flera bollar i luften men det finns inget som ökar stressen så mycket som att behöva fokusera på mer än en sak i taget. Vi kan luras att tro att vi får mer gjort men inget är längre från sanningen. Om du VERKLIGEN vill få mer gjort och dessutom kunna njuta av känslan av att ”bli färdig” ska du definitivt börja tillämpa vanan att bara gör en sak i sänder. Så långt det bara går.

TRANSFORMERANDE: Jag vill vara lugn på insidan

Om du verkligen, och jag menar verkligen, vill bryta dig loss från mönstret att ta på dig mer än vad du mäktar med behöver du förändra din inställning till dig själv och livet. Denna förändring är mer djupgående och kommer därför ta sin tid. I gengäld får du en förändring som varar. Du ändrar nämligen ditt sätt att VARA istället för ditt sätt att GÖRA saker och ting.

Det jag har märkt, både hos mig själv och andra, är att om vi endast tar till oss nya tekniker för stresshantering kommer vi att hamna på ruta ett om och om igen eftersom vi hanterar symptomen istället för dess inre orsaker.

I de följande tre punkterna kommer jag ta upp de viktigaste orsakerna med tanke på oss som är självkritiska. Det är ingen heltäckande lista men en väldigt bra början om du vill ändra ditt sätt att se på dig själv och din omvärld i syfte att bli lugnare på din insida. Inte bara för stunden utan för livet.

7. Omfamna dig själv precis som du är

Om du har plöjt ett mönster där du ständigt ser dig tvungen att springa för att hinna och dessutom har svårt att vila innan du är klar kan detta ha sin förklaring i att du egentligen försöker hinna ifatt dig själv. Djupt inom dig ropar en röst att du inte duger som du är utan att du istället borde vara på ett annat sätt. Om du bara vore duktigare och mer kompetent, snällare och mer omtänksam, roligare och mer social…

Detta inre gatlopp kan endast hejdas av dig själv. Det är först när du omfamnar dig själv och ser det underbara i din egen ofullkomlighet som själen kan få ro. Du måste inte. Du duger precis som du är.

8. Låt vägen bli viktigare än målet

Att vara mål- och resultatinriktad har länge ansetts som något åtråvärt och naturligtvis är det positivt att kunna vara både fokuserad och ihärdig. Det som kan bli knepigt med detta sätt att se på världen är att siktet blir inställt på målgången och vägen dit något som ska forceras. Ett synsätt som skapar mer stress än njutning.

Du som är driven, ambitiös och van att sätta tillit din förmåga att nå i mål behöver balansera upp ditt resultatinriktade förhållningssätt med ett mer processinriktat för att bli en smula lugnare på insidan. Det handlar nämligen inte enbart om att nå i mål utan att även kunna njuta av vägen dit.

Om du prioriterar vägen framför målet kommer du att komma fram, var lugn för det. Kanske tar det längre tid. Kanske inte. Men garanterat kommer du att ha roligare.

9. Lev livet lättare

Om du stressar för att du ska bli klar så att du SEDAN kan njuta av livet behöver jag avslöja att det kommer att bli snudd på omöjligt för dig att njuta eftersom det alltid kommer finnas något mer att göra. Tungt, eller hur?

Den som hela tiden sätter plikt och ansvar framför lust och lättsamhet blir inte bara stressad utan även tung i sinnet. För att kunna släppa in, inte bara lugn utan även lust, i din tillvaro behöver du börja tillåta dig att ta livet, och även dig själv, med en klackspark. Varför inte bjuda in din inre latmask till en heldag i soffan emellanåt? Eller skaka loss alla bekymmer med en samba tillsammans med din inre livsnjutare? Inte bara för att du är värd det utan också för att det är så himla skönt.

Nio punkter avklarade. Den tionde återstår. Den viktigaste.

10. Andas

Det kan synas självklart men glöm inte bort att andas. Långa och djupa andetag lugnar både i det akuta skedet och i det långa loppet. Enkelt att göra men ack så svårt att komma ihåg.

Om dessa tio tips kring stresshantering tilltalar dig och om du känner att du skulle vilja dyka djupare ner i dem rekommenderar jag dig att titta närmare på min webbkurs Självmedkänsla ett, två, tre. Alla punkter, förutom de tre första, behandlas i kursen. Du läser mer om kursen och anmäler ditt intresse genom att klicka HÄR!

Om du tyckte om denna artikel kommer du att gilla de här:
Leva livet lagom – går det?
Varför vi som är ambitiösa behöver träna vår självmedkänsla
10 sätt att säga nej utan att vara vare sig undfallande eller aggressiv

Eller vad sägs om den kostnadsfria e-boken Självmedkänsla?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

6 reaktioner på ”Stressad? Mina 10 bästa tips för hur du får koll på läget och blir lugn inombords. Inte bara för stunden. Utan för livet.”

  1. Tusen TACK för din sida, den räddade mig verkligen. <3
    Jag hade så proppfullt i huvudet och visste inte vart jag skulle ta vägen med mitt plötsliga mående. Alla symtom och situationer som överföll mig och så hittade jag det här. Evigt Tacksam

    1. Vad roligt att du vill läsa mer Tina. Ska jag sätta upp dig på listan för de utskick som jag gör då jag har gjort nytt material (bloggartiklar, e-böcker, filmer)?