Mina 5 skäl till varför du ska sluta jämföra dig med andra

Du gör det ofta. Trots att du vet att det inte gagnar dig det minsta. Jo det är klart. Ibland känner du dig lite bättre och någon gång mycket mer. Men för det mesta blir du snarare sänkt än upplyft. Självkänslan får bottennapp. Självrespekten urvattnas. Trots detta fortsätter du. Fortsätter med att jämföra dig med andra. Det går snabbt. Det är skoningslöst. Och det är något du vill sätta punkt för. Här är mina fem skäl till varför du ska sluta jämföra dig med andra.

Måttband

Alla fakta är inte kända

I det ögonblick du jämför dig har du inte alla fakta. Du vet inte hur länge, hur mycket eller på vilket sätt personen har uppnått det du tror dig se. Du vet inte heller vilka kvalifikationer, omständigheter eller faktorer som har spelat in. Om du ska vara helt ärlig vet du ingenting om bakgrunden eller förutsättningarna. Att jämföra dig själv med någon på så vaga grunder verkar allt för oförnuftigt.

Du jämför dig med en bild av verkligheten

Det enda du ser är en bild. En vacker bild av en verklighet som du egentligen inte vet något om. De flesta av oss visar fram den retuscherade och lyckade bilden av oss själva. Blessyrer och blemmor döljer vi med en make up av framgång och lättsamhet. Inget har varit svårt. Inga misslyckanden värda namnet har funnits. En vacker bild och en tjusig fasad. Att jämföra din egen bistra verklighet med någon annans projicerade bild av framgång verkar allt för skoningslöst.

Du behöver hitta din egen väg

Du söker din egen väg men du har inte funnit den ännu. Din oro över att välja fel eller gå vilse driver dig att jämföra dig med andras val av väg. Du ser att en del har hittat rätt och att andra har satsat fel. Du slåss omkull av en virvelvind bestående av både tvivel och självförhärligande allt medan livet susar förbi. Någon sa ”sedan jag valde min egen väg har jag slutat att jämföra mig med andra eftersom jag är fullt upptagen med att trampa min egen stig”. Klokt sagt eller hur? Att jämföra dig med andra verkar föra dig allt längre bort från den väg du själv ska gå.

Du blir en person som du inte vill vara

Vem vill vara avundsjuk, bitter och fördömande? Det svider i hjärtat och samvetet blir tungt. Du förebrår dig men till ingen nytta. För förebråelserna i sig ökar viljan att jämföra. Din egen färgskala blir ju gråare och fulare allt medan andras blir ljusare och vackrare. Att klandra och förebrå dig själv tycks inte vara den rätta vägen. Det tycks som om du ska prova en annan väg. Den som är mer förlåtande och accepterande.

Du ser inte det du behöver se

Bakom jämförandet döljer sig något annat. Det som du inte vill se. Men som du behöver. Det som gör dig rädd. Räddare än att du kan stå fast vid din integritet och vara den du allra helst vill vara. Bakom jämförandet döljer sig rädslan över att inte duga. Att hamna utanför flocken och bli evigt dömd till ensamhet. En rädsla som har funnits i sekler och tidevarv. Att jämföra sig med andra är kanske inte klokt och förnuftigt men inprogrammerat och ofrånkomligt. Du gör det. Andra har gjort det. Sedan urminnes tider. Den tanken kan skänka försoning och frid. Och på något sätt blir allt så mycket lättare eller hur?

Så vad säger du? Ska vi sätta punkt?
Inget mer jämförande hädanefter.

Punkt.

Om du tyckte om den här artikeln kommer du gilla de här:

Varför blir jag aldrig nöjd (trots att jag borde vara det)
5 sätt som dina höga krav hindrar dig från att bli mera du
7 saker du behöver påminna dig om när du tycker att du inte är bra nog

Eller vad sägs om den kostnadsfria e-boken Bli vän med din inre kritiker?

2 reaktioner på ”Mina 5 skäl till varför du ska sluta jämföra dig med andra”

  1. Helt sant och skitbra det du skriver. Detta att jämföra sig med andra gör alla, tyvärr. Jag är på väg att våga vara den jag är. För man måste våga det också. Men det har tagit många år. Jag är 69..kram och tack Marie.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *