10 sätt att vara sann mot sig själv

Är du flexibel? Duktig på att svänga undan och ta en annan väg när det behövs?

Grattis, det är en åtråvärd förmåga i förändringarnas tidevarv. Men att vara allt för böjlig och anpassningsbar kan kosta i integritet och respekt mot din egen person. Det kostar att bryta mot sina egna värderingar. Men det kostar också att stå upp för dem, att vara sann mot sig själv. Vi behöver mod om vi ska kunna leva ett liv i integritet. Och för mig handlar det inte om de stora hjältedåden som ger feta tidningsrubriker och rungande applådåskor utan om de små vardagliga utmaningar som vi alla kämpar med.

Vattendroppar på grässtrån

Här är tio utmaningar som vi möter i vardagen i en strävan att vara mer sann mot sig själv:

1. Tala om när vi inte förstår

För många av oss krävs det mod att blotta att vi inte förstår. Vi vill framstå som kompetenta och dugliga. Kanske bär vi på en inre historia där den som inte förstår är dum och enfaldig. Inte konstigt att det i så fall krävs ett stort mod att räcka upp handen och be om ett klargörande.

2. Påtala när skämt sker på bekostnad av någon annan

Vi har alla varit med om det. Skrattat med fastän vi inte tyckte det var roligt. Grupptryck är tufft att stå emot vare sig vi befinner oss på skolgården eller i fikarummet. Det krävs mod att inte skratta med och det krävs ett ännu större mod att våga påtala att det inte är okej att göra sig rolig över någons beteende, kön, hudfärg eller sexuella preferens.

3. Framföra kritik direkt till den det berör

Vi vet alla att man inte bör prata illa om någon som inte är närvarande, ändå är det något som allt för många av oss gör. Det krävs mod att framföra vårt missnöje eller vår kritik till den det berör eftersom vi behöver möta personens eventuella besvikelse eller ilska. Men något annat är inte möjligt om vi vill behandla andra som vi själva vill bli behandlade.

4. Säga nej när vi menar nej

Vardagen är fylld av förfrågningar och erbjudanden. Det krävs mod att med respekt och tydlighet avvisa det som vi inte är intresserade av. Det blir lättare för oss när vi inte förväxlar person med uppgift.  Vi kan säga nej till en förfrågan eller ett erbjudande utan att avvisa personen.

Det finns bara ett möjligt misslyckande i livet och det är att inte vara sann mot den man känner bäst.
GEORGE ELIOT

5. Hålla våra löften till oss själva

I vår iver och ambition att förändra och komma vidare sätter vi mål och deadlines. Vi har hört att det är bra. Att det som kan uttalas också kan förverkligas. Men om våra löften endast blir luftslott utan verklig konstruktion sviker vi oss själva och därmed sjunker vårt eget förtroendekapital. Att hålla sina överenskommelser med sig själv är det viktigaste man kan göra för att bygga solid integritet i sin strävan att vara sann mot sig själv.

6. Hålla våra löften till andra

Många av oss vill mycket. Vi vill vara med där det händer och ställa upp för dem som behöver. Det blir många löften som avges utan att vi tänker på det och när vi upptäcker att vi inte kan hålla dem alla behöver vi backa, bocka och be om ursäkt. När vi lovar endast det vi vet vi kan hålla är vi sanna både mot oss själva och andra.

7. Påtala när någon bryter mot gjorda överenskommelser

Vi vill inte lägga oss i eller framstå som självutnämnda poliser. Det är lätt att titta åt ett annat håll och urskulda sig med att det är någon annans ansvar. Och ändå så pratar vi varmt om civilkurage och hyllar dem som vågar. Jag vet, och du vet, att vi båda behöver mer av detta. Så låt oss börja i vår egen vardag. Vi kan påtala när någon bryter mot de överenskommelser som är gjorda med oss, med gruppen vi jobbar i eller med företaget vi jobbar för. Det är vårt ansvar.

8. Vara ärliga mot oss själva

När vi tittar oss i spegeln på morgonen ser vi det vi vill se eller det som vi verkligen är? Är vi ärliga mot oss själva? Kan vi se och acceptera våra skavanker, brister och tillkortakommanden likaväl som våra förtjänster, styrkor och talanger? Att vara sann mot sig själv innebär att man accepterar hela sig. Varken mer eller mindre. Hela sig.

9. Vara ärliga mot andra

Vi vill vara snälla och omtänksamma mot våra medmänniskor. Vi vill inte i onödan tillfoga smärta eller obehag. Det är vackert i sin respektfullhet men emellanåt använder vi vår godhet som en ursäkt att inte säga det vi tänker och tycker. Kärleksfullhet som är allt för omhändertagande till sin natur kan vara lika respektlös mot den vi vill hjälpa som mot oss själva. Kärlek behöver ibland vara tuff för att vara sann.

10. Erkänna våra misstag

Det händer den bäste och även solen har sina fläckar eller hur? Det är lätt att tillstå att vi kan göra misstag men svårare att stå för dem när det verkligen händer. När vi är sanna mot oss själva tar vi på oss vårt rättmätiga ansvar när ett fel är begånget. Varken mer eller mindre. Vi ger också den ursäkt eller kompensation som krävs för att reparera skadan. Vi är inga dörrmattor men vi tar vårt ansvar.

Hur kan du vara mer sann mot dig själv idag?

Om du tyckte om den här artikeln kommer du gilla de här:

Mitt slott, mina regler: lär dig sätta gränser med värdighet
Varför du säger ja trots att du egentligen inte vill – och vad du kan göra åt det
10 sätt att säga nej utan att vara vare sig undfallande eller aggressiv

Eller vad sägs om den kostnadsfria e-boken Gränser? 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *