5 sätt som dina höga krav hindrar dig från att bli mera du

Ställer du höga krav på dig själv? Vill du alltid leverera på topp? Börjar du även ifrågasätta om denna strategi verkligen är så framgångsrik som du skulle önska? För visst har du fått mycket cred för din förmåga att hålla hög kvalitet men du börjar också inse att det kostar att alltid tvingas överträffa sig själv. Stress, oro och en hel del frustration. För hur du än anstränger dig lyckas du inte få det du allra helst vill ha – en inre tillfredsställelse.

Byggklossar i en röra

Det är inget fel med att vilja sitt allra bästa.
Det är ingen dum strategi att hålla hög kvalitet.
Det som däremot är tveksamt är att ställa så höga krav att dessa hindrar dig från att vara den du allra helst vill vara.

När du sätter ribban för högt missar du målet.
När du ställer allt för höga krav hindrar du dig själv från att bli mera du.
Låt mig berätta hur.

Du förverkligar inte dina drömmar

Du vill mycket och gärna. Du har höga krav och goda ambitioner. Du drömmer om att göra mer och om att vara mer. Stå på ett högre trappsteg och leva ett rikare liv. Dina planer är vid det här laget mer än flyktiga dagdrömmar. De har, efter år av noggrant tankearbete, flyttat ut ur huvudet och in i din anteckningsbok. Du vet vad du ska göra och hur det ska gå till men istället för att agera avvaktar du.

Läget är inte rätt och ögonblicket är inte inne. I samma stund som tvivlet infinner sig börjar du smula sönder ditt drömprojekt i små bitar. Samvetsgrant vänder du ut och in på varje argument. Målmedvetet analyserar du din plan och dess olika steg. Du vill ha full kontroll. Du vill veta säkert. Inget ska gå fel.

För i drömscenariot går allt vägen. Inga misslyckanden görs och inga misstag blir begångna. Du lever upp till allas förväntningar, inbegripet dina egna. Och visst, du kan välja att leva kvar i din dröm men då hindrar du dig också från att bli den du allra helst vill vara.

Om du vill bli mera du behöver du börja släppa ifrån dig saker även om de inte är riktigt, riktigt färdiga. Du behöver du lära dig att leva efter devisen ”leverera nu – förbättra senare” istället för ”endast det bästa är gott nog”.

Du väntar på att bli vald

Du kan mycket. Du har lagt ned tid och kraft på att utveckla dig själv och din förmåga. Dina höga krav smyckar ditt CV i form av verifieringar av din kunskap och kompetens. Det finns ingen som kan slå dig på fingrarna när det gäller certifikat, licenser och diplom. Nej, det finns ingen som är mer meriterad än du.

Än en gång väntar du. Du väntar på att bli vald och upptäckt. För du vet att du har mycket mer att ge. Om bara någon gav dig chansen. Dina meriter talar för sig själv. Du behöver inte tuta i ditt eget horn. De som bestämmer kommer att se. Om du bara väntar.

I detta fall hindrar dina höga krav dig från att ta för dig och berätta att du både kan och vill. Din ovilja att göra fel och ditt starka motstånd mot att misslyckas får dig att vänta på att bli vald istället för att välja själv. För om det är någon annan som gör valet ligger ansvaret hos dem. Tråkigt nog kommer de som väljer att plocka dem som tutar. Inte för att de är duktigare, utan för att de hörs.

Om du vill bli mera du behöver du kliva in din egen kraft. Du behöver välja själv istället för att bli vald. Be om förlåtelse när du gör fel istället för att be om tillåtelse för att vara du.

Du är skoningslös i din kritik av dig själv

Du kräver det allra bästa av dig själv. I din förväntansbild ryms inga misstag, hang ups eller skavanker. Allting går som smort. Du är påläst och har koll. Du är tydlig och säker. Du är ditt allra bästa jag. Och du gör INGA misstag.

När verkligheten dimper ner med sina mänskliga svagheter och oförutsedda händelser blir det svårt för dig att sortera vad som är vad. I din självkritiska analys lägger du all skuld på dig själv och ingen på slumpen. Du blir en skoningslös domare där varken rim och reson eller vanlig hederlig medmänsklighet får utrymme.

Dina höga krav ger inte utrymme för några misstag. De ger dig därför inte heller något utrymme att växa. Dina misstag blir inte lärdomar som skulle kunna göra det möjligt för dig att lyckas bättre nästa gång. Dina misstag blir istället själsliga hugg och slag som håller dig tillbaka och nere för räkning.

Om du vill bli mera du behöver du börja bli din allra bästa vän. En vän som inte sviker när det blåser och viner. När det är svårt och är motigt behöver du börja plåstra om dig själv med självmedkänsla istället för att läxa upp dig med självkritik.

Du är aldrig nöjd, inte ens då resultatet är utmärkt

Du driver dig själv hårt. Ständigt på väg och med ett mål i sikte. Du vet att du är bra men vill hela tiden bli bättre. Nej, inte bara bättre. Du vill vara bäst. Silver och brons är inget för dig. Guld är det enda som räknas.

Det finns mycket gott med att sätta ribban högt när det gäller det du ska leverera. Du har rykte om dig att göra ett utmärkt arbete. Det du släpper ifrån dig är av högsta klass. Dina kunder och kollegor får alltid mer än vad de har räknat med. De är så gott som alltid fullkomligt nöjda. Men det är inte du.

Du förväntar dig alltid lite mer av dig själv. Även om resultatet är utmärkt. Glädjen över ett väl utfört arbete blir aldrig långvarig. Det finns alltid ett annat mål att nå. Ett annat berg att bestiga. Och när du ser dig om finns det alltid någon som är lite bättre.

Om du vill vara mera du behöver du börja njuta av att vara på väg istället för att ständigt sträva efter att komma fram. Du behöver lära dig att känna tillfredsställelse över det du har åstadkommit istället för att fastna i ett missnöje över det som inte blev.

Du jämför dig ständigt med andra, och kommer till korta

Du vill vara bäst och behöver därför snegla på andra. Vad har de gjort? Hur långt har de kommit? Var är de i förhållande till dig? När du har dina bra dagar blir du sporrad att göra ännu bättre ifrån dig. När du har dina dåliga är du en loser som hoppas på att inte bli avslöjad.

Dina höga krav färgar din bild av verkligheten. Den blir som ett facebook-flöde fyllt med framgång, välmående och fredagsmys. Inga misstag. Inga mänskliga svagheter. Inget vardagsgnäll så långt ögat når. Du jämför dig med en bild av verkligheten som inte finns. Du jämför dig och kommer oundvikligen till korta.

Om du vill bli mera du behöver du lägga större vikt vid att jämföra dig med dig själv istället för att mäta dig med andra. Du behöver förstå att bakom varje framgång, din egen så väl som andras, finns en oändlig rad av dolda fel och mänskliga svagheter.

Du kan bara bli mera du om du omfamnar allt. Det goda och det onda. Det starka och det svaga. Det vackra och det fula.

Du kan bara bli mera du om du tillåter dig att bara vara människa.

Och nu du. Hur kan du bli mera du?

Berätta för mig i kommentarsfältet nedan.

Om du tyckte om den här artikeln kommer du gilla de här:

Nio viktiga sinnesstämningar för tilfredsställelse
Så blir du nöjd (trots att du har höga krav)
Magi, fysik och rädslan för att misslyckas
Mina 5 skäl till varför du ska sluta jämföra dig med andra

Eller vad sägs om den kostnadsfria e-boken Självmedkänsla?

12 reaktioner på ”5 sätt som dina höga krav hindrar dig från att bli mera du”

 1. Genom att lära mig att bli good enough. Att jag duger som jag är med fel och brister. Att bli nöjd. Att lyssna på mig själv och inte på andras åsikter om mig. Vara den jag är – på mina villkor.

 2. Tänka; Jag har tillräckligt mycket kunskap och erfarenhet för att kunna göra skillnad. Jag kan och jag vill. Helt ok att alla inte är intresserad av det jag kan. Jag kan inte allt men väldigt mycket. Lite otäckt att få ett nej. Men det är inte allvarligt och personligt. Livet funkar ändå. Jag dör inte. Det kan göra ont en stund, men det går över.
  Jag är mån om Anette, min bäste vän som jag måste börja visa hederlig medmänsklighet (inte tycks synd) och tacksam mot min kropp som fungerar så bra. Ett härligt radarpar!

  Tack Marie för att du delar med dig så generöst. Världen behöver mer gränslös kärlek, inte minst efter fredagens terrorattack i Paris.

 3. Tack Marie för alla minnesvärda inlägg som får en att tänka till. För en ung vuxen som snart är påväg ut mot arbetslivet är alla inlägg en god påminnelse. Det är viktigt att på påminna sig att vara sin egna bästa vän och synliggöra den inre självkritiken. Vi är alla unika med våra styrkor och svagheter som bör omfamnas.

  Skulle gärna vilja ha ett inlägg om hur man handskas med blyghet och att vara introvert när man ställs inför nya situationer som nytt jobb. Kan vara svårt för att tystnaden kan tolkas som ett ointresse eller oartighet.

  Tack för alla inlägg ser framemot fler mail i min inkorg! <3 All kärlek.

 4. Det du beskriver stämmer tyvärri pricken med mig. Jag försökar verkligen min bästa att bli av men den dåliga egenskapen, men det är väldigt svårt att jag bli av.

 5. Att läsa det du skrev om både självkänsla, självförtroende och självmedkänsla fick mig att förstå saker och ting lite mer klart. Jag får det väldigt jobbigt i perioder med dessa tre begrepp som är skrivna ovan. Anser ofta att jag inte duger, att jag ej förtjänar de positiva saker jag får och alla andra har det perfekt, alla förutom jag och jag måste bli en av dem. Detta kan gå ut mycket på dem runt omkring mig, tyvärr och då blir det bara värre för jag intalar mig själv att jag är en börda. Men dina artiklar fick mig att tänka på annat, och jag kommer att fortsätta läsa dina artiklar när det är som värst för dem hjälpte mig verkligen. Tack !!!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *