Julstress eller julmys? Tre enkla tips när det bara blir för mycket

En vecka kvar till jul. Känner du dig fylld av stress eller förväntan? För egen del är jag, för närvarande, mer insnärjd i min att-göra-lista än i julglitter och röda band. Det är märkligt att jag alltid hamnar i denna hektiska slutspurt strax före jul- och sommarledighet.

Trött bulldog med en tiara formad som ett renhornInte så märkligt egentligen. Inte när jag tänker efter. I grund och botten handlar denna självpåtagna stress om mitt antagande att jag måste förtjäna min ledighet. Arbeta först, vila sedan. Inboxen ska vara tömd, checklistan ikryssad och samtliga projekt under kontroll. Först då får jag vila.

Känner du igen dig?

Inte konstigt att du och jag upplever att det, just nu, bara är för mycket eller hur?
Att vi känner mer stress än mys.

Du och jag behöver några riktigt bra råd i det här läget.
Så var så god – en för tidig julklapp från mig till oss båda.
Tre enkla tips när det bara blir för mycket.

Stanna upp

När vi känner stress har vi en tendens att springa fortare för att hinna mer. Vi tar snabbare steg och andas med kortare andetag. Vi blir fokuserade. Lika fokuserade som våra förfäder när de mötte en sabeltandad tiger i bushen. Deras liv stod på spel. Men vårt gör det inte. Vi kommer knappast att dö om vi inte hinner med alla saker på att-göra-listan. Även om det känns så.

Det är bra att vara fokuserad när det är mycket att göra men problemet är att när vi hela tiden springer rakt fram för att döda tigrar, imaginära eller verkliga, tar vi oss inte tid att tänka efter och prioritera. Vi missar möjligheten att överväga vad som är viktigast och det mest rätta att göra för stunden. Vi blir ineffektiva i vår iver att ha ihjäl så många tigrar som möjligt.

Om vi istället stannar upp, lugnar ned andningen samt avsätter tid för eftertanke och planering kommer vi längre och få mer gjort än om vi springer på varenda tiger. Jag vet, det är svårt. Det är emot vår natur. De är svårt att stanna upp med en skock flåsande tigrar i hasorna. Men om vi vill vara smarta och effektiva behöver vi göra just detta.

Ta bort

När vi sätter oss ner för att planera börjar vi med att bestämma en tidshorisont för vår planering. Det kan vara fram till semesterns början, årets slut eller nästa månadsskifte. Vi använder den tidshorisont som känns rimlig för stunden. Därefter börjar vi lista allt det som vi upplever att vi behöver göra inom ramen för denna tidshorisont. Vi dumpar allt det som vi har i vårt huvud och som medför stress. Bara genom att få ned detta på ett papper gör att lugnet återvänder. Det är oftast det som vi inte har kontroll över som ger oss mest stress.

När vi har fått ner alla saker på ett papper eller i ett dokument börjar vi sortera vår lista i två högar: ”måste” och ”kan vänta”. Och här är vi skoningslösa. Det som kan vänta till efter vår bestämda tidshorisont ska hamna i högen ”kan vänta” och när vi har gjort den första genomgången tar vi vår ”måste-hög” och går igenom den igen. Vi söker efter om det möjligtvis finns fler ”kan-vänta-saker” som döljer sig i ”måste-högen”.

När vi slutligen bara har kvar ”måsten” i vår ”måste-hög” börjar vi sortera efter ”jag”  och ”någon annan”. Här börjar vi fråga oss om vi kan be någon annan göra några av de saker som måste göras. Om så är fallet hamnar de i högen ”någon annan” med en medföljande notering om vem.

Nu när vi har tagit bort alla saker som kan vänta eller som kan lämnas till någon annan börjar vi planera i vår ”måste-hög”. Vi planerar vad som ska göras först och vad som ska följa därefter.

Inget nytt

Vi bestämmer oss också för att vi inte ska ta på oss något nytt inom den givna tidshorisonten. Vi ska säga nej till förfrågningar som kommer att ta vår tid i anspråk vem det än är som kommer att fråga oss. Vi ska säga nej till nya projekt hur lockande de än må vara. Vi ska säga nej till nya erbjudanden hur smickrande de än är. Vi ska säga nej. Det är vårt löfte till oss själva.

Och nu är det dags att ta itu med tigrarna. Och hör. De har slutat flåsa.

Om du tyckte om den här artikeln kommer du gilla de här:

30 enkla sätt att få sinnesro
100 saker som skänker oss lugn
10 sätt att säga nej utan att vara vare sig undfallande eller aggressiv
Vill du säga nej tydligt och respektfullt? Här är mina 7 bästa tips

Eller vad sägs om den kostnadsfria e-boken Gränser? 

2 reaktioner på ”Julstress eller julmys? Tre enkla tips när det bara blir för mycket”

  1. Jag gillar verkligen det du skriver. Tack Marie. Själv har jag sovit i en timma nu hihihi. Ha det gott fr Wendela. Jag tar dig på orden. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *