Bygg upp din inre spänst – 10 tips för bättre motståndskraft

Att komma igen när det går emot.
Att inte ge upp när det blåser.
Att bli kvar när andra vill lämna.

Det är det som avgör om du ska lyckas genomföra det du föresatt sig eller inte. Motståndskraft behövs när projekt ska drivas igenom och idéer ska förverkligas. Entusiasm när de ska starta. Men motståndskraft resten av vägen. Att bygga upp din inre spänst är ett av dina viktigaste fokusområden i en värld som rör sig snabbt och nyckfullt.

Nedan finner du 10 tips på hur.

Nyckelpiga som vandrar på en blomstjälk

1. Hitta ett ditt inre ”varför”

Det som ska hålla långa loppet måste ha ett syfte. En plötslig ingivelse kan dra igång saker. Att bli inspirerad av en föregångare likaså. Men om din entusiasm ska hålla längre än första motgång och stora besvikelse måste du ha hittat syftet bakom det du gör. För vem? För vad? Och, framför allt – varför?

2. Acceptera att ting tar tid

Många är de framgångssagor som beskrivs som om allt hände över en natt. Det är möjligt att själva genombrottet gick snabbt men vägen tiden är lång för de allra flesta. Det tar tid att bygga en stabil grund, förvärva nödvändig kompetens och att lära sig av sina erfarenheter. Ting tar tid. Om du är villig att acceptera detta faktum motverkar du frustrationens urholkande kraft.

3. Balansera energiska steg med strategiskt tänk

Alla långdistansare lägger upp sitt lopp på ett taktiskt sätt, för att kunna hålla hela vägen. Visst är det lockande att dra på när man är som mest engagerad och besjälad men det är klokare att tänka långsiktigt och strategiskt. Att balansera strategi och aktivitet är ett smart sätt att hushålla med dina resurser.

4. Tyck synd om dig själv – men bara för en stund

När det går emot eller då vi misslyckas faller vi alla ned i ett hål. Där kan det kännas både orättvist, pinsamt och hopplöst. Den snabbaste vägen upp ur detta självömkans hål är inte att ”vilja-bort” det utan att tidsbegränsa det. Tyck synd om dig själv. Bada i en bassäng av självömkan men gör det bara för en stund. Du bestämmer hur länge. Smärtan är nämligen ofrånkomlig men lidandet frivilligt.

5. Ta tillvara dina starkaste styrkor

Vi är alla väldigt starka på några saker. Var och en av oss har en unik kombination av olika styrkor och talanger. Använda på rätt sätt är de en fantastisk tillgång. Ibland ser vi inte dem. Ibland litar vi inte på dem. Många gånger tror vi att någon annan kan mer, vet bättre och gör på rätt sätt. Men det rätta sättet är ditt eget sätt. Det sätt som passar dig. Där du använder dina styrkor fullt ut.

6. Acceptera dina mänskliga svagheter

Vi är alla väldigt svaga på något. Det tillhör det oundvikliga med att vara mänsklig. När du accepterar din svaghet och sårbarhet kommer du att lägga din energi på rätt saker. Nämligen på att balansera och kompensera istället för att dölja och undvika.

7. Ta hand om din kropp

Ge din kropp den omvårdnad den behöver i form av påfyllnad och återhämtning. Lyssna och du kommer att höra när det är dags för vila, mat, rörelse och närhet. Vår kropp är mer än ett transportmedel. Vår kropp innesluter våra känslor, drömmar, erfarenheter och visioner. Ta hand om din kropp och den tar hand om dig.

8. Vet att ensam inte är stark

Vissa saker reder vi bäst själva. Andra är omöjliga. Vissa stunder känner vi oss oövervinnliga. Andra stunder kraftlösa. Att sätta sin tillit till sig själv är en förutsättning för att bygga motståndskraft. Att endast lita till sig själv är en garanti för det motsatta. Du behöver stöd. Du behöver uppmuntran. Du behöver hjälp.

9. Inspireras av dem som gått före

Det finns alltid någon som trampat samma stig. Tänkt samma tanke. Känt samma glöd. Den mest livgivande inspirationen kan vi hämta från dem som gått före. Dela deras framgångar. Men också deras umbäranden. I skrift eller i tal. Med ett möte på plats eller bara i tanken.

10. Lär av det som är omöjligt

Vissa saker är omöjliga. Så är det bara. Vissa ting ligger utanför vår kontroll. Vissa ting är inte menat att ske hur mycket vi än vill. Den motståndskraftige vet när det är dags. Dags att lägga ned. Dags att gå vidare. Den viktigaste segern kan ibland vara att medge sig besegrad.

Hur kan DU bygga upp din inre spänst?

Om du tyckte om den här artikeln kommer du gilla de här:

Omfamna den mänskliga röran som är du
5 sätt som dina höga krav hindrar dig från att bli mera du
Mina 5 skäl till varför du ska sluta jämföra dig med andra
Går du med värdighet?
Stabilitet – så bygger du din kroppsliga, tanke- och känslomässiga grund

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *