Vill du säga nej tydligt och respektfullt? Här är mina 7 bästa tips

När du har en upplevelse av att det är andra som styr din tid, dina beslut och din agenda behöver du titta på hur väl du lyckas säga nej. Att säga nej innebär att du tar ett aktivt beslut om hur och var du vill spendera din tid och energi. Din tid och energi är ändliga resurser och när det gäller en hållbar utveckling för ditt eget välmående behöver du allokera dem på bästa sätt. Här är mina sju bästa tips på hur du säger nej tydligt och respektfullt.

En röd och en vit springare i schack står öga mot öga

1. Börja med att säga nej till ditt eget undvikande

När du gnäller och klagar på någon i det tysta kan det vara en fingervisning om att du behöver sätta en gräns. Istället för att ta ditt ansvar försöker du komma undan genom att hitta ursäkter, undanflykter och syndabockar. Men innerst inne vet du vad det handlar om och vad som behöver göras. Så börja med att säga NEJ till ditt eget mönster av att undvika och säg, istället, JA till att ta ansvar, växa och utvecklas.

2. Utgå från ett centrerat läge

För att formulera ett nej behöver du vara centrerad så att du kan göra det utifrån din naturliga styrka. Är du ur balans känslomässigt tenderar du att antingen bli för aggressiv eller för passiv. Om du är centrerad får du också tillgång till din andning vilket kommer att medföra att ditt nej blir röst- och energimässigt lugnt och starkt. För att bli centrerad:  andas in och förläng din ryggrad, andas ut och mjukna i axlar, höfter och knän.

3. Använd så få ord som möjligt

Undvik långa förklaringar och ursäkter. Dels försätter du dig i ett underläge och dels inbjuder du till en förhandling. Var kärnfull och använd så få ord som möjligt. Öva in några neutrala fraser som känns bra. T ex ”nej tack, men jag är upptagen/har annat för mig.” ”nej tack, men just då passar det inte.” ”nej tack, jag köper aldrig något över telefon”, ”nej tack, jag är inte intresserad.”

4. Förvänta dig ett motstånd

Om du har vant omgivningen med att du oftast svarar ja när de frågar kommer de flesta att välja bort att inte lyssna på ditt nej. Du har ju vant dem vid att du oftast ändrar dig efter lite påtryckningar. I dessa fall upprepar du bara din neutrala fras med bibehållet tonläge. Skulle du inte få gehör för ditt nej kan du gå vidare till nästa steg och förstärka ditt nej genom att informera om din upplevelse. ”Jag upplever att du inte respekterar mitt nej”.

5. Du kan inte säga nej och samtidigt ta hand om den andres känslor

När du har svårt att säga nej är det oftast för att du inte tycker om att göra någon besviken. Din empatiska förmåga, som annars är en tillgång, blir i dessa fall din akilleshäl. I samma stund som du säger nej och upplever besvikelsen hos din motpart ändrar du dig, tar tillbaka ditt nej varpå du blir besviken på dig själva. Att göra alla glada kan bli en omöjlig ekvation att lösa. Du måste välja. Och när du väljer dig själv behöver du lära dig att stå ut med att göra människor besvikna.

6. Betrakta dina skuldkänslor som växtvärk

Om du inte har praktiserat att säga nej med någon regelbundenhet kommer du att få träningsvärk i form av skuldkänslor. I början kommer det inte alls att kännas bra. Dina skuldkänslor är sprungna från antaganden om hur du tror att du behöver vara. Genom att bli medveten om dessa, förändra dem och troget nöta in nya antaganden kommer det så småningom att kännas naturligt att säga nej. Och precis som med all form av träning så tar det tid att få flyt. Så var snäll mot dig själv. Men fortsätt att praktisera.

7. Det är okej att ändra sig

Om du har sagt ja och ångrar dig? Då är det okej att gå tillbaka till den som har frågat och tala om att du har ändrat dig. Du behöver kunna möta den andres besvikelse utan att backa på ditt eget beslut varför en stunds förberedelse innan samtalet kan hjälpa dig att formulera en motivering som känns bra att föra fram på ett fast och respektfullt sätt.

Har du fler tips? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan.

Om du tyckte om den här artikeln kommer du att gilla de här:

Mitt slott. Mina regler: lär dig sätta gränser med värdighet

10 sätt att säga nej utan att vara vare sig undfallande eller aggressiv

Sätt gränser på jobbet – mina 7 bästa tips

Eller vad sägs om den kostnadsfria e-boken Gränser? 

6 reaktioner på ”Vill du säga nej tydligt och respektfullt? Här är mina 7 bästa tips”

  1. Underbart stycke Marie…Vi är nog väldigt lika vi människor och vi skall gå igenom det som inte är bra med hur vi beter oss. Jag är en kvinna som tycker absolut att Nej måste man säga till saker man inte vill göra. Men det gäller att hålla sig klar i knoppen.
    Därför är jag nykter alkoholist sen 34 år…Jag började när jag var 13 och nu är jag 69 …Jag gillar vad du skriver. Hälsning W.

  2. Maria Niklasson

    Jag älskar att läsa alla berättelser/jämförelser & laddar ner allt för att spara till senare.
    Det är nog några av få gånger i mitt liv som jag har skrattat så mycket samtidigt som tårarna trillar, huvudet på spiken har fått en helt ny mening(känner igen mig i det mesta) !
    Antar att det är det som gör att jag skrattar åt eländet, på ett bra sätt!
    Det bästa av allt är att jag nu kan se att jag kommer att kunna ändra MIG & mitt liv i ett lite annat perspektiv nu.
    Jag vet att det kommer att ta lite tid men jag är ju van att saker tar tid ska bara försöka prioritera om hur den tiden ska användas på ett bättre sätt !!
    Kram Maria
    .

    1. Så underbart att ta del av din kommentar. Jag vill beröra med mina texter. Och förmedla hopp. Och det ser ju ut som om jag har lyckats. Tack snälla du för att du har tagit dig tid att skriva en kommentar. Det uppskattar jag. MYCKET. 😀

  3. Väldigt intressant och välskriven hemsida! Säkert är webkursen lika bra, det står på agendan när jag väl börjar jobba igen, (sjukskriven utmattning), och återfår friskvårdsbidrag! Så spännande

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *