Skifte 2 – Utgå från dina värderingar och inte andras förväntningar

Har du blivit klarare över vilka antaganden som hindrar dig?
Börjar du se hur du går i vägen för dig själv?

Då har du gjort ett bra jobb med det första skiftet av de sju som  ska hjälpa dig att bli mera du. Det krävs en hel del mod att se sig själv i vitögat. Det är lättare att vika undan med blicken och fortsätta som förut. Men du är en fajter. Du ger inte upp när det är svårt. Det är en styrka som du nu kan använda på ett konstruktivt sätt i arbetet med att erövra dig själv.

Den här artikeln ingår i en serie. Om du vill läsa från början; klicka här.

En handskbeklädd hand planterar en plantaUnder årens lopp har jag träffat många drivna män och kvinnor som vill både mycket och väl. På samma sätt som du tycks de snubbla på sina egna föreställningar om vem de borde vara. Deras antaganden har varit djupt rotade och så förenliga med deras person att det har varit svårt att urskilja dem. Säkert är det så även för dig.

Att vara duktig och snäll

Som en hjälp på vägen till klarhet skulle jag vilja visa dig vad jag har funnit i alla dessa samtal. Jag har nämligen börjat se ett mönster för vilka antaganden som vi drivna och ambitiösa människor lever efter och som hindrar oss från att må bra och nå dit vi vill. Jag har funnit att våra antaganden, i huvudsak, faller under två rubriker; duktig och snäll.

Under rubriken duktig har jag funnit antaganden som:

Jag måste vara
påläst/kunnig/kompetent/perfekt/noggrann/förutseende/professionell
för att
duga/bli erkänd/lyckas/bli framgångsrik/få uppskattning/bli accepterad.

Under rubriken snäll har jag hittat antaganden som:

Jag måste vara
omtänksam/empatisk/omhändertagande/uppmärksam på andras behov/vänlig/glad/positiv/behaglig/
för att
duga/bli omtyckt/passa in/få vara med/bli accepterad.

Vilka av dessa antaganden stämmer in på dig?

Jag säger inte att det är fel att leva efter dessa antaganden. Inte alls. Tvärtom hoppas jag att du fortsätter vara den duktiga och snälla människa som du är. Tro mig, världen behöver fler som du.
Problemet är således inte att du är duktig och snäll. Problemet är att du är duktig och snäll för att du tror att du måste vara det. Det gör dig begränsad. Det urholkar din kraft. Det gör dig mindre du.

Värderingar istället för förväntningar

När du lever efter andras förväntningar står du på ostadig grund. Dels kommer omgivningens förväntningar variera och dels gör du, de allra flesta gånger, dina egna tolkningar av vilka dessa förväntningar egentligen är. Du tror men du vet inte.

Denna labila grund gör dig osäker på vem du är och hur du borde vara. Den fyller dig med tvivel och gör dig sårbar för angrepp både inifrån, i form av självanklagelser, och utifrån, i form av kritik och påhopp. Du styrs utifrån istället för inifrån. Ett säkert sätt att ständigt tappa herraväldet över dig själv.

I ditt arbete med att erövra dig själv behöver du istället bygga din grund på dina egna värderingar.

Dina värderingar talar om vem du är och vad du tror på. De visar vad du tycker är viktigt i livet. När dina värderingar är tydliga för dig kan du använda dem som en kompass för vardagliga beslut och komplexa livsval. Det blir också tydligare för din omgivning vem du är och vad du står för. En person som är klar över sina värderingar och som lever efter dem åtnjuter ofta både respekt och beundran från sin omgivning.

Hur blir du då klar över dina värderingar undrar du kanske?

Genom att vända blicken inåt och börja fråga dig:

 • Vem är jag när jag är som allra mest mig själv? I stort som smått.
 • Vilka människor trivs jag allra bäst med? Vilka är deras kvaliteter?
 • Vad är viktigt för mig i livet? Vad vill jag prioritera på lång sikt?
 • Vilka slagord eller deviser vill jag leva efter? Vad står de för?
 • Vem var jag igår? Vem är jag idag? Vem vill jag vara i morgon?

Ja, jag vet att det är svåra frågor. Och var lugn. Det är inte meningen att du ska finna svaren med en gång. Tanken är att du ska börja ställa dig dessa frågor för att börja rikta blicken inåt och på så sätt växla spår.  Börja leva efter din egen inre kompass, dina värderingar, istället för att följa den yttre vindflöjeln, andras förväntningar.

Jag bjuder in dig att ta en eller två av frågorna och låta dem sakta puttra i ditt medvetande. Skriv sedan ned nyckelord, kvaliteter och begrepp i ett block. Så småningom kommer du att se mönster och dina viktigaste värderingar kommer att utkristallisera sig. Och du kommer att märka att det finns andra, bättre sätt, att både vilja mycket och väl.

Dela gärna med dig av de citat, slagord eller deviser som du vill leva efter.

Skriv dem i kommentarsfältet nedan.
Det citat som inspirerar mig är:

Jag förändras aldrig. Jag blir bara mer jag.
Joyce Carol Oates

Nästa vecka är det dags för det tredje skiftet, Förlita dig på din kraft istället för din styrka, och då kommer du få mitt bästa knep för hur du möter problem på ett mer framgångsrikt sätt.

Växla om – en artikelserie om 7 skiften för att bli mera du:

Inledning
Skifte 1 – Fokusera på vem istället för vad
Skifte 2 – Utgå från dina värderingar och inte andras förväntningar
Skifte 3 – Förlita dig på din kraft istället för din styrka
Skifte 4 – Låt dig drivas av både lust och lugn
Skifte 5 – Motivera dig med självmedkänsla istället för självkritik
Skifte 6 – Ersätt ditt behov av få visshet med din förmåga att förundras
Skifte 7 – Premiera att vara på väg istället för att komma i mål

9 reaktioner på ”Skifte 2 – Utgå från dina värderingar och inte andras förväntningar”

 1. Jeanette Jangstam

  ”Välkommen Anytime-Anymood”…viskar min inneboende caregiver men jag jobbar med balansen med min caretaker ”knackar Du på min dörr får Du vara beredd på att stiga in” Tack för att Du sätter ord på mina tankar och tankar på mina ord Marie.

 2. ”Om jag tycker på torsdagen vad jag tyckte på tisdagen, hade då onsdagen inget att ge?”

  Hjälper mig (ibland) att inse att det är ok att ändra åsikt, att jag inte måste ha det ”rätta” svaret idag. Kanske det inte ens finns ett ”rätt” svar?

  Måste också tala om att jag är så glad att jag hittat till din sida. Du skriver exakt det som jag behöver just nu. Tack!

 3. Hej!
  Först ett jättetack! För att du skriver på ett sååå naturligt o lättläst sätt. Med glimten i ögat i alldeles lagom nivå, för att inte tappa alvaret i det du skriver om.
  Vidare.
  I bibeln står ”älska dig själv såsom din nästa”
  Tänk så ofta man tar hand om o bryr sig om o älskar andra, men inte sig själv!
  Kram!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *