De oväntade vinsterna med en god morgonrutin

Vilken är din morgonrutin? Börja du med en stilla stund eller försöker du hinna med så mycket som möjligt? Har du goda marginaler eller snoozar du så långt det bara går? Äter du frukost med dina kära eller är tidningen din bästa vän? Louise Hays kloka citat inspirerar mig till denna reflektion kring  en god morgonrutin och dess påverkan på livet i smått som stort:

Som du börjar dagen lever du livet.

En pojke mes solglasögon dricker juice i morgonsolen

Det började när jag blev med hund, för tio år sedan. Tidigare hade jag vaknat med ett ryck, störtat ut i duschen, sminkat och klätt på mig för att därefter äta en snabb frukost medan jag effektivt scannade morgonens rubriker och slutligen rafsade ihop mina jobbgrejor för att skyndsamt styra stegen mot dagens första möte. Allt skedde i en viss ordning. Allt gick i rask takt. Inga marginaler fanns. Jag sprang ikapp min morgon på samma sätt som jag sprang ifatt mitt liv.

En morgonrutin som skapar lugn

Med min hund infördes en ny morgonrutin, hundpromenad innan frukost. Det som kunde ha blivit en plåga blev istället en gåva. Jag började älska min tysta stund på morgonen där kroppen mjukades upp och tankarna fick utrymme. Några år senare kom jag att lägga till ännu en morgonrutin innan min hundpromenad – en halvtimme som kombinerades med yoga och meditation. Efter ett halvår lade jag märke till att morgonens lugn började sprida sig och ge nya skott på oväntade ställen.

Jag blev bättre på att planera och lägga till marginaler så att jag slapp stressa och komma till avtalade möten med andan i halsen. Mina sena ankomster, med hundra ursäkter i släptåg, blev färre för att nästan upphöra helt. Då jag tidigare kunde älska stressens adrenalinkickar började jag nu göra allt för att undvika dem. Stress hade blivit något som jag medvetet valde bort.

Eftersom mitt tempo hade blivit lugnare började jag notera att jag oftare valde att respondera istället för att reagera. Allt fler av de vägbulor som dök upp på livets autostrada parerade jag istället för att forcera vilket krävde betydligt mindre bränsleuttag än tidigare. Mina vredesutbrott vid små vardagsmotgångar som datorstrul och kaffefläckar ersattes av lugna konstateranden.

En morgonrutin för bättre produktivitet

Genom att starta min dag i ett lugnt tempo och med fokus på stillhet har jag blivit känslomässigt stabilare som person. En effekt som förvisso inte förvånade mig eftersom det var just detta som jag ville uppnå med min morgonyoga och meditation. Det som däremot överraskade mig var morgonrutinens effekt på min produktivitet.

Om du vill att dina drömmar ska slå in, det första du behöver göra är att vakna.

JM Power

Några månader efter att jag hade startat min yoga- och meditationsrutin läste jag om flera författare som, förutom sin stilla stund, hade en skrivrutin på morgonen. De berättade att de, innan dagen startade på allvar, satte sig för att skriva en timme eller två. Genom att börja dagen med att prioritera sin kreativitet och det budskap som de ville förmedla till omvärlden ökade de inte bara sin självrespekt utan även sin produktivitet. De blev helt enkelt mer effektiva och hanterade dagens att-göra-lista och mötesagenda på samma lugna och metodiska sätt.

Sedan ett år tillbaka har jag anammat denna idé och infört en skrivrutin de dagar som jag inte har några möten inbokade på förmiddagen. Du blir säkert inte förvånad när jag berättar att även jag får mer gjort dessa dagar och den självrespekt som mina virtuella mentorer vittnade om känner även jag. Att börja dagen med att producera eget material istället för att konsumera andras har haft stor effekt på min inre stolthet.

Så här tar du detta vidare

Anledningen till att jag berättar detta för dig är inte för att du ska bli imponerad av min flit och nit utan för att inspirera dig att börja dagen på ett så bra sätt som möjligt eftersom en god morgonrutin har en tendens att sprida sig till fler områden i ditt liv. Jag inviterar dig därför att reflektera över hur din morgon ser ut för närvarande. Är du nöjd med det du ser? Om inte, vad skulle du vilja plocka bort? Finns det något som du skulle vilja tillföra?

Vilken morgonrutin skulle föra dig närmare det liv du vill leva?

Om du tyckte om den här artikeln kommer du att gilla de här:

Kom igång med meditation – 7 enkla steg till mindfulness
Så uppnår du stabilitet genom mindfulness
Stabilitet – så bygger du din kroppsliga, tanke- och känslomässiga grund

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *