Skifte 1 – Fokusera på vem istället för vad

Låt oss börja med pudelns kärna; källan till det dilemma du nu står inför.

För visst undrar du varför du inte når dit du vill? Och visst har du frågat dig varför du inte, trots både större skicklighet och hårdare arbete, får den chans som du tycker att du förtjänar? Vad beror detta på, egentligen?

Inledningen till artikelserien “Växla om – 7 skiften för att bli mera du” läser du här.

En grodd i fyra stadiers växande

Allt börjar med dig själv

Jag ska gå rakt på sak.

Det största hindret mellan dig och ditt mål är du själv.

Nu säger jag inte detta för att skuldbelägga dig eller trycka ner dig. Inte alls. Jag säger det därför att det är nödvändigt för dig att förstå att det enda sätt som du kan ändra på tingens ordning är att du ändrar på dig själv.

Förvisso är det möjligt att du befinner dig i omständigheter som inte tar fram ditt bästa jag. Du kanske har en arbetsgivare som trots upprepade löften inte ger dig den möjlighet att utvecklas som du både längtar efter och behöver. Eller så erbjuder du, som företagare, en tjänst som vare sig ligger rätt i tiden eller i linje med någons behov. Det är alltså fullt möjligt att du antingen behöver byta arbetsgivare eller ändra marknadsstrategi. Men om du ska vara helt ärlig, vilket jag vill att du ska vara, kommer detta verkligen att hjälpa?

Är det inte mer troligt att när väl dessa hinder är undanröjda kommer det fler av samma sort, fast i en annan skepnad? Är det inte tänkbart att det du säger till dig själv nu är sådant som du kommer säga till dig själv även sedan? Sedan när nya problem och utmaningar dyker upp. Fraser som:

”Om jag bara…, då…”
”Varför kan de inte…?”

Är det inte fullt troligt att du kommer reagera som du gör nu? Inte för att omständigheterna är ändrade utan för att du är du.

Den största björntjänst som du och jag kan göra mot oss själva är att rodda runt med livets omständigheter istället för att ta tag i oss själva. Du och jag behöver faktiskt inte lägga ner mer tid på att tänka ut briljanta strategier. Vårt huvud går redan för högtryck och vårt arkiv är till bredden fyllt med kloka idéer och smarta planer.

Vi behöver inte heller tillägna oss ny kunskap och kompetens. Vi har så det räcker och blir över. Om du inte tror mig kan du ägna en stund åt att skriva ner alla kurser du gått och alla böcker du läst. Du kommer att tröttna innan du nått halvvägs. Och precis så är det. Det är tröttsamt att leva efter ”om jag bara …, då …”.

Nej, du och jag behöver inte göra mer. Vi behöver VARA mer.
Du och jag behöver ändra tingens ordning inom oss, inte omkring oss.
Vi behöver ändra på VEM istället för VAD.

Vilka antaganden lever du efter?

Så var börjar vi?

Jag skulle vilja utmana dig att börja titta på de antaganden som du lever efter.
Vi tolkar hela tiden vår omvärld och det som händer oss. Vi formar berättelser om vilka vi är och vilka vi vill bli. Det som vi ska titta närmare på just nu är dina antaganden om vem du tror att du behöver vara för att passa in. För det är just dessa antaganden som hindrar dig från att nå dina mål. Det är dessa antaganden som gör att du går i vägen för dig själv.
Låt mig åskådliggöra det hela med hjälp av Lisa, mitt alter ego.
Lisas dröm är att få sitt företag att blomstra affärsmässigt. Hon vet precis vad hon borde göra – gå ut och ragga nya kunder. Hon vet också hur detta ska gå till eftersom hon har läst de rätta böckerna och lyssnat på de populäraste poddarna. Hennes aktiviteter är till och med införda i den senaste appen.

Men inget händer. Hon gör nada. Varför då?

Lisa är rädd. Rädd för att göra bort sig. Rädd för att framstå som inkompetent. Hon läser därför ännu en bok och går ytterligare en kurs, allt för att bli mer kompetent. En strategi som ger henne stora hål i plånboken men dessvärre inga nya kunder.

Både du och jag ser att Lisas problem inte är att hon är inkompetent.

Lisas problem är att hon TROR att hon måste vara kompetent för att kunna lyckas.

Vi kan också se att hon har fastnat i ett mönster där hon tolkar sitt misslyckande som att hon inte är tillräckligt kompetent. Istället för att göra det hon behöver göra, ragga nya kunder, drar hon sig undan för att inhämta mer kunskap. Hon går i vägen för sig själv.

Som du nu förstår är det dina antaganden om vem du tror du att behöver vara som sätter käppar i hjulet, inte vad du egentligen gör. Det är därför som du behöver börja sätta fokus på vem du är istället för vad du gör. Och precis detta tänker jag att du skulle få göra genom att reflektera över följande:

 • Hur går du i vägen för dig själv?
 • Vilka antaganden om vem du behöver vara hindrar dig från att nå dit du vill?

När du är klar över vilka antaganden som hindrar dig blir det lättare för dig att skifta dem till sådana som hjälper dig. Då blir det möjligt för dig att skapa antaganden som är mer förenliga med den du innerst inne vill vara, inte den du tror du behöver vara.

Och du. Jag är väldigt nyfiken på vad du kände igen så berätta för mig i kommentarsfältet nedan.

Läs sedan det andra skiftet – Utgå från dina värderingar och inte andras förväntningar.

Växla om – en artikelserie om 7 skiften för att bli mera du:

Inledning
Skifte 1 – Fokusera på vem istället för vad
Skifte 2 – Utgå från dina värderingar och inte andras förväntningar
Skifte 3 – Förlita dig på din kraft istället för din styrka
Skifte 4 – Låt dig drivas av både lust och lugn
Skifte 5 – Motivera dig med självmedkänsla istället för självkritik
Skifte 6 – Ersätt ditt behov av få visshet med din förmåga att förundras
Skifte 7 – Premiera att vara på väg istället för att komma i mål

6 reaktioner på ”Skifte 1 – Fokusera på vem istället för vad”

 1. Vad står i vägen: jag är inte värd, det är för andra inte för mig att vara glad lycklig framgångsrik… Min uppgift är att leda fram barnen, ej mig själv. Jag ser inte mig själv eller sätter värde och prioriterar mig.
  Vem vara: ska vara ordentlig klok skötsam och för att lyckas måste jag vara snygg smal, kunna prata inför grupp, vara rik och kunna om företag samt kunna engelska…istället för att vara crazy, go bananas och hoppa på oväntade saker.
  Oj så snabbt och tydligt det kom till mig:)

  1. Tack för att du delar med dig Annika. Det märks att det kommer från hjärtat det du skriver. Äkta och ärligt. Och det låter som om ditt mera jag är ”wild & crazy”. I like. 😀

 2. Oj oj – hög igenkänningsfaktor på den! ’Bara läsa en bok till, bara gå en kurs till….SEN är jag redo och kompetent att gå ut och ragga kunder.” Som att jag måste kunna ALLT om allt för att kunna sälja mig själv! Trodde ett tag att det var rädsla för att verka inkompetent som hindrade mig – men börjar nu inse att det handlar om dålig självkänsla. Rädsla för att inte vara bra nog.
  Har så sakta börjat tänka om och tänka i banor som att det är väldigt egoistiskt av mig att sitta på all denna kunskap, engagemang, viljan och möjligheten att bidra och hjälpa människor – och inte gör det p g a min rädsla!! jag försöker att tänka på så oschysst det är mot alla dessa människor som jag kunnat hjälpa men som går miste om detta för att jag inte ’vågar’ låta det komma ut…!
  Har ännu inte vågat kasta mig ut – men känner att tankegången hjälper mig sakta men säkert att ändra fokus från MIG SJÄLV – till alla de jag kan hjälpa istället… 🙂

  1. Joanna, jag tycker att det är alldeles lysande att du börjar skifta från att ”undanhålla din kunskap tills den är tillräcklig” till att ”dela med dig av det du har eftersom den gör nytta oavsett”. Vi här ute längtar efter och behöver det du kan förmedla på ditt sätt. Go for it!

 3. Tack för klokskaperna! Och så skriver du fantastiskt bra också. Precis detta tänkte jag på idag, men annorlunda formulerat i mitt huvud. Är långsamt på väg tillbaka efter utmattningssyndrom och har sedan två veckor ett bakslag med huvudvärk varje dag och jag tar slut ca kl. 16 på dagarna. Jag går i vägen för mig själv just nu genom att så förtvivlat gärna vilja vara frisk att jag känner en stark olust inför att ta upp med min chef att min hjärna inte orkar med den typ av arbetsuppgifter jag har och allt nytt jag förväntas lära mig i min nya tjänst. Ett antagande jag har om mig själv är att jag måste (ett ord jag använder allt mer sällan, men där kom det visst…) bli frisk enligt samhällets förväntningar på hur lång tid det ”normalt” tar (oklart dock om det är arbetsgivarens, försäkringskassans eller läkarens förväntning). Dags att ta över rodret igen annars blir jag aldrig frisk. Och det är det som är mitt mål i år.

  1. Tack för dina fina ord Helena. De värmer och inspirerar. Viktig insikt du har fått. Att vara en fajter är både av ondo och godo. Att driva sig själv för hårt slutar med utmattning men att inte ge upp på vägen mot att bli frisk leder till frid och inre tillfredsställelse. Du verkar förstå vilken fajt du ska satsa på. 😀

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *