Växla om – 7 skiften för att bli mera du

Du är driven och engagerad. Du vill mycket och gärna. Många gånger får du höra att du är duktig, kunnig och proffsig. Du solar dig i bekräftelsen och lägger i en extra växel.

”Nu”, tänker du, ”nu måste det ju ändå vara min tur. Min tur att stå på prispallen. De vet ju att jag är duktig. De vet ju att jag kan. Den här gången är det sannerligen min tur.”

En stövelbeklädd fot som trampar ner en spade i jorden

Att vänta på sin tur

Om du är anställd väntar du otåligt på din befordran. Om du är egen företagare, på att kunderna ska strömma till. Tyst och sammanbiten väntar du på att bli vald. Enligt din mening är det både onödigt och skrytsamt att slå på den stora trumman och hojta högt om din egen förträfflighet. Din kunnighet och kompetens talar ju sitt tydliga språk. Du är rätt person för uppdraget och precis den de letar efter. Det bara måste de förstå.

Besvikelsen blir smärtsam. Ännu en gång går någon annan före. Återigen väljer de inte dig. Frustrerat utbrister du:

”Varför inte jag? Jag kan ju mycket mer och jag jobbar hårdare än alla andra. Varför får jag inte chansen? Chansen att visa vad jag verkligen går för.”

Du drar dig undan, knyter näven i byxfickan och förbannar livets orättvisa. Ilskan du känner är tyst och gnagande. Du vänder den inåt och ganska snart tar självkritiken sitt struptag på dig. Sakta sjunker du mot golvet alltmedan självkänslan går ner för räkning. ”Tio, nio, åtta, sju, sex, fem…”

Långsamt kvicknar du till. ”Åh, nej. Så lätt blir ni inte av med mig.” Och innan gong-gongen slår reser du dig upp, knycker på nacken och fortsätter beslutsamt med ditt liv.

Nej, du är inte den som ger upp. Du är en fajter. Du ska minsann visa dem.

Du lägger i en extra växel. Går ytterligare en kurs. Jobbar över några timmar till. Tar på dig ytterligare ansvar. Bockar av din att-göra-lista som blir allt längre och längre. Visar framfötterna utan att väsnas allt för mycket. För nu måste de ju ändå se. Se vad du verkligen går för.

Men stopp ett tag. Vänta nu.

Funkar verkligen det här?
Får du verkligen det du vill ha genom att göra det du gör?
Och om du någonsin skulle få det – är det verkligen det du vill ha?

På väg mot förändring

Som ett löfte börjar dina invändningar sakta stiga upp till ytan. Du börjar ana att en förändring är i antågande. Du är trött. Du är sliten. Och framför allt – du är trött på att vara trött och sliten. Det är nog nu. Det är dags att erövra dig själv och ditt liv.

Sakta börjar det gå upp för dig att dina oändliga försök att ta världen med storm har gjort ditt liv till ett ständigt slagfält. Du känner dig omringad av kravlistor som likt krypskyttar lurar i skuggorna. Din skoningslösa självkritik underminerar ständigt dina goda intentioner. Du går ner för räkning lika många gånger som du reser dig upp. Du kämpar och slåss men tycks aldrig vinna.

Du börjar förstå att du måste ge upp. Ge upp kampen om en bekräftelse som du ändå aldrig tycks få. Denna insikt känns både befriande och skrämmande för precis som alla krigströtta längtar du efter fred samtidigt som du räds det nya som behöver byggas upp. Men du vet också att ingen annan väg är möjlig.

Nej, det är sannerligen dags för något helt annat. Du har fått nog. Det behövs en ny världsordning i ditt eget rike. Det är dags att erövra dig själv. När du har gjort det först då är det dags att erövra världen.

Men hur?

Det är här jag kommer in. Inte som en god fe utan mer som en vägvisare. För precis som du försökte jag erövra världen och förlorade mig själv på slagfältet. Och liksom du fick jag nog och valde en annan väg.

Från början var denna väg inte alls tydlig eftersom stigen inte var upptrampad. I stort sett satte jag den ena foten framför den andra och bara gick. Det var först när jag som terapeut och coach började visa andra den väg jag själv hade gått som det stod klart för mig vilka steg som var allra smartast att gå.

Och nu är vi här. Du och jag. Vid ett vägskäl – ditt vägskäl.

Du vill inte ha det som du har det just nu. Och jag vet att du kan få något annat. Något som är betydligt bättre.

Jag vet nämligen att det är fullt möjligt att både vara duktig och kunnig med höga krav samtidigt som känslan av djup tillfredsställelse genomsyrar hela din kropp och själ. För visst är det så du vill ha det? Du vill kunna behålla ditt driv och ditt engagemang samtidigt som du är fullkomligt nöjd med dig själv. Så där ända in i benmärgen. Good bye självkritik. Auf wiedersehen oro. Och farväl tvivel på den egna förmågan.

Jag vet också att det är fullt möjligt att vara inkännande och omtänksam samtidigt som du är kraftfull och tydlig i interaktionen med andra. För visst vill du ha det så? Du vill kunna behålla din medkänsla och lyhördhet samtidigt som du tar din rättmätiga plats på livets arena. Inga vassa armbågar. Ingen hög röst. Inga falska utfästelser. Bara vara sådan du är, fast lite mer. Jag vill visa dig hur du kan bli lite mera du.

I denna artikelserie beskriver jag sju olika skiften som kommer att hjälpa dig att växla om. För du behöver inte växla upp, eller hur? Möjligtvis skulle det vara bra för dig att växla ner men jag tror inte att det är hela lösningen. Du behöver ändra ditt sätt att tänka, känna och agera. Vart och ett av skiftena kommer att hjälpa dig med det. De kommer att hjälpa dig att erövra dig själv så att du sedan kan erövra världen. Utan att för den skull sätta dig själv på spel.

Så låt mig få guida dig genom de sju skiften som jag har utvecklat på min egen resa att bli mera jag. Skiftena innehåller vishet från många olika källor; tolvstegsprogrammet, den ontologiska coachingen, leadership embodiment och mindfulness. Källor som har givit mig ovärderliga insikter såväl som praktisk tillämpbarhet.

Är du redo att följa med mig på denna resa mot ett bättre mående, där du får chansen att bli lite mera du?

Börja i så fall med det första skiftet redan idag;  Fokusera på vem istället för vad.

Växla om – en artikelserie om 7 skiften för att bli mera du:

Inledning
Skifte 1 – Fokusera på vem istället för vad
Skifte 2 – Utgå från dina värderingar och inte andras förväntningar
Skifte 3 – Förlita dig på din kraft istället för din styrka
Skifte 4 – Låt dig drivas av både lust och lugn
Skifte 5 – Motivera dig med självmedkänsla istället för självkritik
Skifte 6 – Ersätt ditt behov av få visshet med din förmåga att förundras
Skifte 7 – Premiera att vara på väg istället för att komma i mål

6 reaktioner på ”Växla om – 7 skiften för att bli mera du”

  1. Tack Marie! Det var så stor igenkänning i det här så att ögonen började tåras … du har så rätt!

  2. Monica Petersson

    Tack för att jag snubblade över denna Facebook-sida! Har i många år kämpat på med dåligt självförtroende och hållt masken inför andra, inte gjort mitt bästa utan bara det ”nästbästa”, och klarat mig rätt bra ändå. Var nog mer rädd för att lyckas än misslyckas (det har jag med mig hemifrån) var rädd för att be om hjälp och att andra skulle se vilken bluff jag var. Gick in i väggen -13 och kämpar mej tillbaka så sakteliga. Har ändrat på en hel del saker i livet nu och känner att om jag kan få ha dej vid min sida på vägen och lära mig nya tankesätt kommer jag att må så mycket bättre. ?

  3. Lena Sahlberg

    Det är fantastiskt när man ”ramlar över” saker 🙂 .Som det här. Känns i hela kroppen när jag läser. Är väl medveten om min inre kritiker. Högljudd rackare ibland. Mer lågmäld stundtals. Reflekterar mycket över mitt jobb, soli mångt och mycket är roligt och stimulerande-får en hel del positiv feedback som jag slickar i mig av (då är kritikern mer lågmäld) Det är ju en drivkraft i sig. Samtidigt tär jobbet på mig. Den där balansen! ! Att se på tillvaron med lite distans. ÄR det här bra för mig i förlängningen. Eller, kan mina förmågor användas mer balanserat någon annanstans. Det bubblar runt i mig just nu. Ser fram emot att läsa mer. Tack Marie! Tack internet!

    1. Tack Lena. Det är alltid lika underbart när det jag skriver landar helt rätt. Ser fram emot en lång vänskap här på internet som även jag är tacksam över. ♥️

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *