Så blir du bekväm med att vara obekväm – 5 tips

Vi tycker att det ska vara lätt att leva och blir ibland överraskade av livets oväntade magkörare. Du vet de där stunderna då vi får en klump i magen eller nervösa fjärilar i kroppen. Vi känner oss obekväma och vi vill inget annat än att ta oss därifrån.

Man som har kastat sig ut i ett fallskärmshoppMen kan vi verkligen springa ifrån dessa obehagligheter?
Ligger inte själva lösningen i att parera dem?
Eller, till och med, att bli vän med dem?

Jag tror det.

Här är mina fem tips på hur du kan bli bekväm med att vara obekväm.

1. Acceptera ovisshet

De flesta av oss tycker att det är jobbigt att leva i ovisshet. Vi vill veta. Även om det innebär något negativt föredrar vi att få vetskap framför att leva med den oro som ovissheten skapar. Oron som är sprungen ur att vi befarar det värsta och målar fan på väggen. Ett enkelt sätt att dämpa oron och på så sätt bli bekvämare med obehaget i ovissheten är att acceptera att vi, för tillfället, inte vet istället för att jaga ett svar eller måla en djävul. Att bara vara och leva med ovissheten är som att befinna sig i ett väntrum där det snart är vår tur och där vi gör det bästa möjliga av stunden. Så varför inte slå dig ner, bläddra i en tidning eller bara ta det lugnt. Snart nog är det din tur. Då får du svaret.

2. Inta nybörjarens nyfikna förhållningssätt

När vi utvecklar oss ger vi oss in på nya områden och gör sådant vi aldrig har gjort förut. Vi lämnar vår bekvämlighetszon där allt är tryggt och invant för att erövra nya erfarenheter. Vi möter vår rädsla för det okända och hamnar i den ovisshet som beskrivs ovan men vi möter också vår rädsla för att misslyckas. Dem av oss som har svårt att tåla sina brister och som vill vara expert redan innan den börjat kommer att bli frustrerad över alla de felsteg som måste göras när bekvämlighetszonen lämnas för att lära nytt. Om vi istället intar nybörjarens nyfikna förhållningssätt blir resan mot nytt lärande både lustfylld och lekfull. Misstagen blir roliga gupp på den grusiga vägen istället för stora hinder på fartsträckan.

3. Tolka ett ifrågasättande som en åsikt

Vi tycker mycket och vi tycker olika. För det mesta passerar våra meningsskiljaktigheter obemärkt förbi men ibland hugger de tag och får vår inre värld att gunga. Att bli ifrågasatta gör oss obekväma när vi blandar ihop sak och person. När vi väljer att tolka ett ifrågasättande som en värdering av oss själva blir vi obekväma men om vi istället väljer att tolka ett ifrågasättande som en åsikt i ett sakärende blir vi objektiva och därmed känslomässigt distanserade. Och även om sakfrågan skulle handla om vår person så är den likväl en åsikt och inte en sanning.

Lär dig att ta kritik på allvar men inte personligen.
Hillary Clinton

4. Acceptera att det är svårt att säga nej

Vi tycker om människor och vill dem väl. När de ber oss om något eller själva erbjuder sina tjänster blir det svårt för oss att tacka nej. Vi känner oss obekväma dels för att vi sätter våra behov framför deras och dels för att vi avvisar en annan människa. Att säga nej är svårt. Åtminstone för dem av oss som har en lång historia som ”snäll-och-trevlig” bakom sig. Om vi väljer att istället se på vårt nej som ett avvisande av en förfrågan eller ett specifikt erbjudande framför att se det som ett avvisande av personen blir det mer bekvämt. Och om vi också accepterar att det är svårt att säga nej och att vi kommer ha växtvärk i form av skuldkänslor när vi tränar ett nytt beteende blir det obekväma lite lättare att bära. När vi har tränat tillräckligt länge är det så lätt att säga nej att vi inte tänker på det.

5. Acceptera att livet är svårt

Vi råkar ut för livets besvärligheter hur gärna vi än skulle önska att vi inte gjorde det. Vi blir sjuka, arbetslösa, skiljer oss, förlorar en nära anhörig, blir deprimerade, får ångest eller råkar ut för något annat som inte är önskvärt. Livet är svårt och besvärliga saker händer oss människor. Vi är inte alltid lyckliga, friska och framgångsrika. Vi har våra svåra stunder och vi råkar ut för förluster. Om vi accepterar att detta är livets villkor istället för att tro att vi har drabbats av livets orättvisa när olyckan väl är framme kan vi bättre bära den svåra börda som tynger oss. Livet är svårt. Och om det är orättvist så är det åtminstone det för alla.

Och du? Hur kan DU bli bekvämare med att vara obekväm?

Om du tyckte om denna artikel kommer du att gilla de här:

Bygg upp din inre spänst – 10 tips för bättre motståndskraft
De drivnas kontrollspiral: oro-kontroll-oro
Varför blir jag aldrig nöjd trots att jag borde vara det?

2 reaktioner på ”Så blir du bekväm med att vara obekväm – 5 tips”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *