Ransonera ditt bryende

Känner du igen känslan av att vara helt slut efter en dag fylld av andras problem och behov? Som om ditt inre batteri har tömts på all energi? Du är inte ensam. Vi empatiska själar har en fantastisk förmåga att bry oss om andra men ibland på bekostnad av vårt eget mående. Men tänk om vi kunde hantera vårt ”bryende” lika klokt som vi hanterar vår hushållsbudget.

Här är fem kreativa sätt att ransonera ditt bryende:

Te som hälls upp en kopp

1. Använd "bry-budgeten"

Föreställ dig att du har en begränsad mängd ”bry” att spendera varje dag. Vissa saker är värda en stor investering, andra kanske bara en spottstyver. Genom att medvetet fördela ditt bryende kan du se till att de viktigaste sakerna får sin beskärda del. Utan att du går i känslomässig konkurs.

2. Finslipa ditt "bryfilter"

Tänk dig ett mentalt filter som sållar bort onödigt ”bry”. Öva på att låta småsaker passera genom filtret utan att fastna. ”Var det här verkligen värt att fastna i mitt bryfilter?” kan bli din nya favoritfråga.

3. Implementera "känslomässig bokföring"

Dags att bli revisor över dina känslor! Håll koll på vad som ”kostar” och ”ger” energi i ditt liv. Precis som med ekonomin vill du ha ett överskott i slutet av dagen. Vilka ”transaktioner” ger dig mest positiv avkastning?

4. Använd "bryendets nödutgång"

Förbered några artiga men bestämda fraser för att ta dig ur överväldigande situationer. ”Jag uppskattar att du delar detta med mig, men jag behöver tyvärr gå nu” kan bli din nya hemliga styrka. Tänk på det som en känslomässig brandövning – det är alltid bra att veta var utgångarna finns!

5. Utöva "empatisk avgränsning"

Visualisera en mjuk, genomskinlig bubbla runt dig när du lyssnar på andra. Den låter dig känna empati, men hindrar dig från att absorbera all negativ energi. Du kan vara ett stöd utan att drunkna i andras känslor.

Att ransonera sitt bryende är en livslång övning i självkärlek och gränssättning. Det handlar om att hitta en balans där du kan fortsätta vara omtänksam utan att tömma ditt eget känslomässiga förråd. Se det som att ladda ditt inre batteri – med full energi kan du lysa upp både ditt eget och andras liv.

Vilken av dessa ”bryende-besparingar” känns mest lockande för dig? Hur tror du din vardag skulle se ut om du praktiserade den i en vecka? Har du någon egen strategi du vill dela med dig av?

Dela dina tankar i kommentarsfältet nedan. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

28 reaktioner på ”Ransonera ditt bryende”

  1. Tack!✨ det var en viktig påminnelse och ett klurigt, kreativt och tilltalande sätt att spara på sina Bry-krafter💛 Den behövde jag höra. Tack Marie!

    Varma hälsningar Kristina
    socialarbetare och allmän vardagskonsult i Bry-branschen

    1. Tack för din fina kommentar Kristina. Det gläder mig att texten gav dig en viktig påminnelse. Din beskrivning som ”allmän vardagskonsult i Bry-branschen” fick mig att le gott.😄❤️

  2. Bra råd du ger här men svåra att leva upp till när man som jag alltid går på känslan och alltid vill hjälpa till när någon i min närhet har det svårt. Oroar mig ofta och har svårt att bara vara jag är jätte duktig på att stå för vad jag säger och lovar ställer ofta upp för andra men är också medveten om att jag borde ta hand om mig själv.
    Men hur när jag nu är den jag är.

    1. Tack för din öppenhjärtiga kommentar Mariette. Vet att det är många som känner igen sig i att man vet vad man ska göra men har svårt för att genomföra det på grund av rädsla, skuld och andra känslor som ligger i vägen. Vill därför tipsa dig om den workshop som jag kommer ha i början av november som heter ”Välj dig själv utan skuld”. I den kommer jag visa hur man kan hantera när skuldkänslorna hindrar en från att säga nej och sätta gränser. Du läser mer om den här: https://blimeradu.se/vaga-vara-du/ 🥰

  3. Tack Marie för den här omtänksamma reflektionen. Hjälpsamt med en bry-budget och att använda sig av bubblan för att inte ta in all neg-energi i sin egen kropp och medvetande. Det är viktigt och kärleksfullt att sätta gränsen för dig själv. I början kan det vara utmanande och känns på många olika sätt. Och när du har varit i några såna tillfällen faller det sig mer och mer naturligt att vara empatisk och ”självsnäll”. Ta väl hand om dig .

    1. Tack för din fina kommentar. Vad roligt att du tyckte om texten. Du har så rätt i att det kan kännas knepigt att sätta gränser i början men att det ofta blir lättare med tiden. Övning ger inte bara färdighet utan även lätthet.☺️❤️

  4. Ann-Charlotte Juhlin

    Tänk så tänkvärt.

    Tänker främst på detta att slukas upp och att påverkas av tex kollegors negativitet. Jag menar inte att jag ”går med” i dennes/deras negativitet utan att genom att vara den som det ”bollas med” blir drenerad på energi. Som om det inte vore nog så snurrar deras tankar och resonemang som snurrande tankar och funderingar i min skalle efter vårt möte.

    För att jag ska kunna släppa nen negativitet som fastnat i mig krävs det ytterligare energi av mig som små ringar på vattnet och gör mig så utpumpad på energi.

    De dagar jag är starkt rustad i min egna energi orkar jag som oftast antingen slå ifrån mig deras negativitet, det bara rinner av mig. Eller så markerar jag genom att inte överhuvudtaget inte finnas där just då utan låta de negativa diskussionerna klara sig utan mig.

    1. Tack för din fina kommentar Ann-Charlotte. Du sätter verkligen fingret på hur det kan kännas när andras negativitet smittar av sig, även om man inte direkt hakar på. Gott att du märker skillnad när du själv har mer energi på kontot. Det säger en hel del om hur bra du känner dig själv och dina gränser.❤️🙏

  5. Helena Byhlén Richardson

    Alla bryendebesparingarna känns viktiga för mig. Har mist flera kära människor i mitt liv. De absolut största förlusterna har varit vår son, som för 3år sedan endast 29 år gammal, i en liten fallolycka med hjärtstopp. Hjärtat har idag en annan man. Vårt barnbarn dog i februari, 1 vecka gammal i hemmet, p g a en vårdmiss. Dessa trauman har satt sig i kroppen och knoppen. Jag försöker leva i dagen och släppa ogynnsamma tankar.

    1. Vilka oerhört svåra förluster du har varit med om Helena. Förstår så väl att detta har tagit hårt på dig och du behöver behöver göra allt för att vårda dig själv. Klokt av dig att ta en dag i taget. Mina varmaste tankar till dig. ❤️

  6. Anna Viktoria

    Det här är så viktigt, men så svårt! Nummer 5 på listan lyckades jag praktisera i somras när jag hälsade på min multisjuka mamma som i flera år vårdats av min pappa. Vanligtvis åker jag därifrån totalt dränerad på energi och behöver stanna flera gånger på vägen hem för att jag håller på att somna i bilen. Men trots att deras livssituation nu är värre än någonsin lyckades jag på något sätt hålla mig i min egen bubbla. De är inte jag och inget blir bättre av att jag låter mig dras ner i deras mörker.

    1. Tack för att du delar din erfarenhet Anna Viktoria. Det är fint att höra hur du lyckades använda ”empatisk avgränsning” i en så utmanande situation. Din insikt om att skilja på deras och din egen verklighet är värdefull. Det visar verkligen hur dessa strategier kan göra skillnad, även i tuffa stunder. 🥰🙏

  7. Madeleine Crooks

    Åh Marie, du kan inte ana vad jag behövde läsa detta just idag! Jag är helt dränerad på allt skit runt omkring, all negativitet som flödar runt mig i andras problem. Jag lyssnar och jag ger råd och jag tycker och jag tänker. Jag försöker lösa och går in i det med sådan kraft att jag har börjat sova dåligt på nätterna. Det tar upp all min tankeverksamhet. Det gäller min älskade särbo och hans barn och deras relation. Det påverkar mig väldigt mycket hur min särbo mår. Men jag märker hur jag tänker mer på hans problem än på mina egna barn och mina egna behov.
    Jag skulle säga att alla dina punkter är bra men den som jag fastnade mer för var den där härligt mjuka genomskinliga bubblan. Den lät underbart att landa i och få lyssna men att det studsar lite lätt än att det skjulet rakt in i mig och dränerar mig.

    Tack för all din klokskap.

    Med vänlig hälsning
    Madeleine

    1. Tack Madeleine för att du delar så öppenhjärtigt. Det är fint att höra att texten kom till dig när du behövde den som mest. Din beskrivning av hur du går in i andras problem med sådan kraft är något många säkert känner igen sig i. Att du fastnade för den mjuka, genomskinliga bubblan säger mycket om ditt behov just nu. Det visar hur vi ofta intuitivt vet vad vi behöver för att ta hand om oss själva. ❤️🙏

  8. Det tog en stund att vänja sig vid känslan att inte längre engagera sig så starkt i alla andra, lite som att byta identitet. Nu har jag nog insett ett det snarare handlade om att skruva lite på min inställning, att hitta en balans, inte ändra vem jag är. Det finns en befriande frihet och kärlek i att låta andra ta ansvar för sitt liv. /Hanneli

    1. Tack Hanneli för din fina insikt. Det du beskriver om att hitta balans snarare än att ändra vem du är känns så himla rätt. Och ja, vilken befrielse att inse att man kan vara omtänksam utan att ta över andras ansvar.❤️👍

  9. Stefan Johansson

    Hej Marie !
    Tack för att du delar din kunskap på ett så bra sätt 🙂

    Delar till dig vad jag skrivit till mina filialchefer imorse innan jag läste ditt utskick

    Hej !
    Jag jobbar mycket med mig själv och strävar efter att vara balanserad ändå brister jag regelbundet och är i mina känslor när jag istället skall vara i min roll som chef
    Hur påverkar det dig ?

    Att visa känslor är inte fel, men det är avgörande hur vi hanterar och uttrycker dem:
    • Det klassiska rådet och kanske det viktigaste. Ta en paus. Träna på din förmåga att stoppa känsloruset innan det kommer. Fem sekunder kan räcka för att samla dig.
    • Behöver du ta dig bort från situationen för att samla dig så är det helt okej. Säg att du behöver en paus och återkom om fem minuter eller till och med nästa dag. Det är helt okej.
    • Reflektera. Vad var det som utlöste känslan? Hur kan du hantera den nästa gång?
    • Om du behöver ta upp ett problem eller ge kritik, gör det alltid privat och fokusera på själva åtgärden. Istället för att säga; det här fungerar inte. Eller: det här är oacceptabelt. Säg: vi har en utmaning här. Hur kan vi tillsammans lösa det?

    • Försök att alltid föreslå lösningar. Använd kraften i de känslor du känner (ex frustration) till en konkret lösning och nästa steg. Så här gör vi! Det visar att du är engagerad i att förbättra situationen snarare än att bara uttrycka frustration.

    • Var tydlig med dina förväntningar men berätta också gärna hur du hanterar utmaningar. Det hjälper ditt team att veta vad de kan förvänta sig av dig, även under press.

    • Be om feedback från ditt team om hur dina känslomässiga uttryck påverkar dem och var öppen för deras synpunkter. Lyssna. Försvara dig inte. Säg att du vill utvecklas och att du tar det till dig. Det är autentiskt, sårbart och modigt.

    • Använd feedbacken och träna på att reglera dina känslor. Det går. Bli medveten om när och hur du reagerar och hitta metoder som hjälper dig.

    Med vänlig hälsning
    Stefan Johansson
    VD

    1. Wow. Tänk att få ha dig som chef Stefan. Tusen tack för att du delar ditt mail till filialcheferna. Det märks så tydligt att du vill vara förmedla, både i ord och handling, att det är okej att vara människa som chef. Att när man tillåter sig att vara just det, blir det enklare att tackla de utmaningar man ställs inför. Inte nödvändigtvis lättare, men enklare. Det blir nämligen färre anledningar till att försvara positioner och fler möjligheter att hitta lösningar. Att vara en mänsklig chef är att vara en klok chef. Och kloka chefer har både hjärta och ryggrad. 🦁❤️

      1. Hej !
        Tack !
        Så tänkvärt .
        I många år tidigare , har jag engagerat mig i nåt som jag trodde kunde hjälpa ..men ack nej
        istället tog jag slut själv.
        Nu när jag kommit upp i åren , så har jag släppt på mycket och mår bättre .
        Försöker verkligen ta
        hand om mig själv, trots att jag har en viss oro i mig .
        Har alltid varit en orolig själ .Men kan hantera de någorlunda .
        /Inger

        1. Tack Inger för att du delar med dig. Det är fint att höra hur du har hittat en bättre balans med åren och att du har hitta sätt att hantera din oro. Tänker att det ofta handlar om att hitta sätt att hantera sin skörhet snarare än att bli av med den. 🥰🙏

  10. 1. Ransonera ditt bryende. Uppväxt med en rädsla för att tala sanning och vara uppriktig har gjort att jag som vuxen har haft det svårt med att reklamera en vara, då det har känts pinsamt. Idag så har jag minskat på mitt bryende och kan nu lämna tillbaka en vara i affären.

    1. Tack Fiona för att du delar. Vilken fin förändring du beskriver – från att känna det pinsamt att reklamera till att kunna göra det utan problem. Det säger mycket om hur vi kan växa och ändra gamla mönster med små steg i vardagen.❤️🙏

  11. Gunvor Englund

    Fastnade för alternativ 2:
    Finslipa ditt bryfilter.
    Är en sån person som gärna fastnar i negativa bagateller.
    Det gäller att sovra agnarna från vetet bland släkt och vänner.

    1. Tack för din kommentar Gunvor. Det med att fastna i negativa småsaker känner nog många igen sig i. Kul att du gillar idén om ett ”bryfilter”. Det är en bra bild för att välja vad man lägger energi på. ❤️👍

  12. Ann Holgersson

    Ser framemot samtalen med dig varje vecka. Hittills tysta från mitt håll, kloka från din sida. För en som jobbar med att ta emot förtroenden och tankar och i viss mån förväntas kunna ge råd om hur man kan skapa nya vanor, så vill jag säga tack till dig för påfyllningen som varje samtal innebär för mig.
    Att tänka på sina resurser utifrån konton fungerar bra för många som jag pratar med.
    Att hushålla med mitt ”brykonto” är något jag måste jobba med varje dag.
    Tack !

    1. Tusen tack för dina fina ord Ann. Så glad jag blir över att du ser ”Omtankar” som ett samtal mellan dig och mig. Det känns som att jag lcykast med det jag avsett – att dela med mig av mina insikter, tankar och funderingar på ett sätt tillför dig något av värde. Fint att höra att du tyckte om förslaget om att tänka på sin omtänksamhet som ett kontot med bryende som man disponerar och behöver se över varje dag. 😊❤️🙏