Så lyfter vi oss när det känns tungt

”Livet är svårt.”

Så börjar ”Den smala vägen” av Scott Peck som har blivit en av mina favoriter under de år som jag har plöjt igenom otaliga självhjälpsböcker.

Vad Scott Peck menar är att om vi accepterar det faktum att livet är svårt blir det lättare. Vi slipper att spilla kraft på att oja oss över det oundvikliga – att grå moln emellanåt tornar upp sig på livshimlen – och kan istället ägna oss åt att angripa det elände som har drabbat oss.

För hur gärna vi än skulle vilja kan vi inte göra något åt att olyckor, sjukdomar, missöden, misslyckanden och förluster drabbar oss. Smärta och lidande tillhör nämligen de villkor som följde med livet när vi äntrade det.

Bi som flyger från körsbärsträdOkej. Nu har vi konstaterat att lidandet är ofrånkomligt.

Vad gör vi då när det väl inträffar? Hur hanterar vi en svacka, en motgång eller en förlust? Hur lyfter vi oss när det är som allra mörkast?

Denna fråga ställde jag till medlemmarna i facebookgruppen Bli mera du – Gemenskap *) och fick som vanligt en hel del kloka tankar och tips.

I denna bloggartikel har jag ställt samman dessa svar så att även du kan ha nytta av dem.

Under rubriken Aktiviteter som lyfter finner du förslag på sådant som du kan göra för att distrahera tankarna eller få in mer ljus i ditt liv. Det blir tydligt att naturen, vänner och tid för eftertanke är kraftkällan för många.

I avsnittet som följer – Förhållningssätt som lyfter – kan du ta del hur du med hjälp av att ändra ditt sätt att tänka kan skapa en vändning och börja vandra mot ljuset istället för att begrava dig i mörkret. Att acceptera sakernas tillstånd och att skapa distans till det skedda nämndes av flera.

Andras ord och texter var något som gav både tröst och styrka åt gruppmedlemmarna under svåra stunder. Avsnitten Citat som lyfter och Böcker som lyfter ger dig flera tips på sådana kraftkällor,

Så låt oss nu bli inspirerade.

Aktiviteter som lyfter

”Promenader och jogging har hjälpt mig väldigt mycket genom jobbiga perioder. Även stöd från vänner, föräldrar och arbetskamrater. Att få prata ur sig är viktigt. Men även att få mötas varje dag av kramar från arbetskamrater är fantastiskt. Sen blir det en del tid i sängen eller soffan. Tid för reflektion är nämligen viktigt för mig.”

”Prata och öppna för det inre, för att fånga mina tankar.
Texter och ord kommer på natten som jag skriver ned eller läser.
Haikudikter kommer när motiv fotograferas under promenader. ”

”Sitta och glo på mina fiskar i akvariet, promenera, prata av mig med goda vänner och unna mig något gott. Försöka fokusera på det som faktiskt är bra och känna tacksamhet för sådant som man tar för givet, typ att gå och stå. OM man kan det. Sova brukar också hjälpa, om man kan…ofta snurrar ju tankarna som bara den. I det fallet försöker jag fokusera på andningen eller lyssna på ljud runt omkring mig. De finns där fastän det verkar tyst först.”

”När det är tungt slår jag på musik som jag tycker om. Har en egen lista på dator och telefon. Är det bra väder går jag ut i naturen och då gärna till vatten. Har dessutom några speciella vänner att ringa till och en underbar familj. Avledning av något slag med saker man tycker om hjälper. Bilder och böcker är till exempel bra att ha om man vill tänka sig bort ett tag.”

”Promenader i skogen i långsam takt med medveten andning och där jag lyssnar efter fåglar och skogens ljud.  Även planera in någonting extra trevligt inom en snar framtid för att få positiv energi. Kan vara en middag med familjen eller en afterwork med vän.”

”Jag lyssnar på lugn musik, pratar med mina vänner och promenerar.”

”Jag yogar eller mediterar för att landa i kroppen. Tar en skogspromenad. Sitter vid vattnet. Gråter om det behövs, det är så befriande. Pratar med den del av mig som har det tungt. Visualiserar mitt inre ljus. Kryper ihop i min älskades famn och lyssnar till hans lugna hjärtslag.”

”Meditation och eftertanke. Texterna på Bli mera du. Ha lite is i magen då jag vet av erfarenhet att det går över. Tränar mig trött, umgås med dottern, kramar.”

”Vara i naturen samt prestationsfri samvaro med djuren är det allra viktigaste för mig. Att skriva hjälper både för att jag klargör genom att formulera kring känslorna och för att jag njuter av själva skrivandet. Samvaro med min bästa vän.”

”Mediterar för att söka vad jag känner, vad jag vill förändra och vad jag behöver för att det ska hända. Sedan ber jag livet att vägleda mig och hjälpa mig med det.”

Förhållningssätt som lyfter

”Jag försöker lyfta blicken och se på den långsiktiga plan jag har. Påminner mig om att det trots allt är ditåt jag siktar med mitt liv. Att livet sen gör små avkrokar på resan mot det målet måste jag försöka accepter. Jag sätter min önskan till att lära mig det jag ska lära mig av den uppkomna situationen och sedan snabbt komma vidare.

Jag försöker också gå in i en helande bubbla och vara så snäll jag kan mot mig själv, skala bort stressfaktorer och inte ha så höga krav på prestation och aktivitet under denna period. Jag vet ju att det alltid löser sig till slut, på något sätt. Motgång är också lärande och utveckling som kan liknas vid pilbågens sträng som dras bakåt. På samma sätt hålls jag tillbaka men när jag har gått igenom den jobbiga perioden släpps bågens sträng och jag flyger framåt igen, med nya erfarenheter och möjligheter. Tufft att tänka så när jag sitter i skiten ibland, men det är ändå i detta jag landar till slut.”

”Jag övar på att vänligt låta det jobbiga finnas och stanna i mig själv med tillit och tacksamhet. Påminner mig själv om vad som är viktigt på riktigt.”

”Jag försöker stanna upp och verkligen känna tacksamhet över det som är gott i mitt liv.”

”Jag försöker numera acceptera att det är tungt just vid det tillfället, stanna i känslan, respektera den och förstå att den går över. Det gör den också om jag inte försöker fly genom till exempel rycka upp mig.”

”Jag försöker lyfta blicken, visualisera det jag vill ha och hur jag vill må.  Att prata av mig och få bolla med bästa väninnan hjälper mig samt att utöva mindfulness och meditation ännu mer än vad jag annars gör. Dessutom försöker jag vara snäll mot mig själv och påminna mig om att alla känslor är övergående.”

”Jag har en underlig förmåga. Om något tråkigt tynger mig en längre tid så har jag vid ett flertal tillfällen varit med om att jag drömmer att situationen löser sig på bästa sätt. När jag vaknar har jag en lösning på problemet och en känsla av lycka och frigörelse.”

”Jag försöker tänka att jag är inne i någon slags transportsträcka. Jag vet att det kommer bli bättre men att jag måste ta mig igenom det. Jag gör yoga och äter choklad i mängder, försöker se positivt på saker och påminner mig dagligen över samtliga saker jag borde vara tacksam över.”

”Jag försöker att erkänna att det är tungt och jobbigt. Erkännandet leder till acceptans. Ibland. Strategin att skämta om att det är tungt och jobbigt funkar också emellanåt. Skämt kan leda till skratt. Skratt och gråt ligger egentligen väldigt nära varandra och båda leder till avslappning för mig. Gärna i sällskap med någon jag känner mig trygg med.”

Kloka ord som lyfter

”En chef som jag hade för ungefär tjugo år sedan sa alltid ’Det ordnar sig alltid. Det gör det.’ Den devisen har jag burit med mig genom livet och tar fram när något känns jobbigt eller tungt.”

”När det är riktigt motigt försöker jag tänka ’Den här dagen tar också slut’.”

“Life is not a problem to be solved, it is a mystery to be enjoyed and lived.” (Kierkegaard ursprungligen men omgjord av Osho)

”Jag har alltid trott på mej själv. Vill man så kan man. En vän sa en gång ’En dag är det din tur. Lycka får man inte man förtjänar den.’”

“Don’t worry, just breathe.
If it’s meant to be, it will find its way.”

“En sak i taget, allt har sin plats. En sak i taget, allt har sin tid.” (Kent)

“My past has not defined me, destroyed me, deterred me, or defeated me; it has only strengthened me.” (Steve Maraboli)

“Det är som det är och det är som det ska”.

”If you Fail never give up because F.A.I.L: means ‚First Attempt In Learning’.
End is not the end because E.N.D. means ’Effort Never Dies’.
If you get No as an answer, remember N.O. means ’Next Opportunity’.”

Böcker som lyfter

’Hur du motiverar dig själv när allt suger’ av Thomas Nilsson.

’Tisdagarna med Morrie’ av Mitch Albom.

’Jag vill vara glad’ av Christina Stieli.

Och slutligen även mitt ’Resa sig stark’ av Brené Brown. En bok som du kan läsa mer om i min bokrekommendation.

Visst var det många kloka ord och tips?

Jag tror att du sitter inne på fler. Snälla du kan du inte dela med dig av dessa i kommentarsfältet nedan?

*) Facebookgruppen lades ned våren 2018.

Tyckte du om denna artikel? Då kommer du gilla de här:

100 saker som skänker oss lugn
Tacksamhet – att se livet som en gåva
7 saker du behöver påminna dig om när du tycker att du inte är bra nog

4 reaktioner på ”Så lyfter vi oss när det känns tungt”

  1. Jag har följt dina bloggartiklar sedan starten och det har både hjälpt och stärkt mig. Jag brukar alltid se fram emot nästa brev. Efter lång strävan och många motgångar har jag nu fått en livssituation som jag är så nöjd med! Metaforen med pilbågen tycker jag var klockren. Varma hälsningar Malin

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *