Du vet att det är dags att släppa taget när du hör dig själv säga . . .

För många år sedan kom begreppet släppa taget in i mitt liv  och inget har varit sig likt sedan dess. Oron har minskat. Kontrollbehovet likaså. Offerkoftan ligger slängd i ett hörn och martyrglorian hänger på en spik. Genom att ständigt vara uppmärksam på när jag behöver släppa taget och sedan aktivt ta ett beslut att göra det, har jag fått tillgång till ett verktyg som i sin enkelhet är genialt. Det är inte lätt. Men enkelt.

Maneter i havet med långa trådar

Så när vet du att det är dags att släppa taget? Jo, när du hör dig själv säga…

Jag borde eller måste

Du tänker ofta på det som du behöver göra. Inte utifrån dina egna behov och önskningar utan mer utifrån vad du tror att andra förväntar sig. Det som skulle anses vara bra, berömvärt och uppskattat. Tankarna blir pressande istället för motiverande för någonstans inom dig vet du att det inte är vad du själv vill. Då är det dags att släppa taget om den föreställning du har om vad som krävs för att du ska duga och istället bjuda in frågan ”vad vill jag?”.

Hur kunde de göra så?

Du har fastnat i ett ältande om ömmande tår och begångna oförrätter. På samma gång som du upplever dig som tjatig har du svårt att byta spår. Du vill att rättvisa skipas men har svårt att flytta domstolen från ditt eget huvud ut i verkligheten. Det är dags att släppa taget. Det är tid att lägga undan eller gå till handling. Förlåta eller ta det där samtalet som du vet att du behöver ta tag i men skjuter upp.

Varför gjorde jag så?

Du hör dig själv älta ditt misstag om och om igen. Det maler inom dig och varje gång känner du sticket av förödmjukelse i hjärtat. Det är dags att släppa taget om ditt behov att vara perfekt, utan fläckar och skavanker. Det är hög tid att bjuda in medkänsla för dig själv. Att förlåta dig själv och förstå att du bara är en människa bland människor. En vanlig människa som gör misstag. Inte så glamoröst men ack så befriande.

Varför kan de inte?

När du hör dig själv, upprepade gånger, be en person att göra en förändring behöver du släppa taget. Det spelar ingen roll hur gärna du vill eller hur stor din omtanke är. Det är omöjligt att ändra på någon som inte själv vill. Att acceptera dina medmänniskor precis som de är innebär att du förstår att den ende du kan ändra på är du själv och ditt förhållningssätt till det beteende som du ogillar.

Jag måste komma ihåg

Det är så mycket som pågår. Agendan är full och tiden är knapp. Din oro att du ska glömma något av vikt stressar dig lika mycket som längden på din att-göra-lista. Det är dags att släppa taget genom att, märkligt nog, ta tag men på ett mycket praktiskt sätt. Skriv ned tanken, idén eller aktiviteten så fort den dyker upp. Använd din smartphone, dator eller ett anteckningsblock. När den finns nedskriven kan du släppa taget om att du måste komma ihåg.

Jag måste somna

Du lägger huvudet på kudden och finner att tusen tankar snurrar. Å ena sidan vill du lösa det som pockar på. Å andra sidan behöver du din sömn. Det är nu du behöver släppa taget. Om såväl dina tankar som ditt krav på att du måste somna. Jag brukar ta till knepet att räkna får. Andra fokuserar på sina andetag. Vi kan bara tänka en tanke åt gången och du bestämmer vilken tanke som får din uppmärksamhet.

Jag behöver veta

Du vill försäkra dig om att du fattar rätt beslut. Du vill ha på fötterna och vara utrustad med både hängslen och livrem innan du tar ett kliv ut i det okända. När du fastnar i ditt behov att ha kontroll över detaljer, alternativ och resultat behöver du släppa taget om att du måste veta. Att lära sig leva med osäkerhet skapar, paradoxalt nog, en inre trygghet.

Vad behöver du släppa taget om?

Om du tyckte om den här artikeln kommer du gilla de här:

30 enkla sätt att få sinnesro
100 saker som skänker oss lugn
Stabilitet – så bygger du din kroppsliga, tanke- och känslomässiga grund

2 reaktioner på ”Du vet att det är dags att släppa taget när du hör dig själv säga . . .”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *