Skifte 5 – Motivera dig med självmedkänsla istället för självkritik

Hur går det med din lista?
Den som du började fila på i förra skiftet; Låt dig drivas av både lust och lugn?
Börjar du bli klar över vad du vill göra som skänker dig lugn?

Hur är du med listor förresten?

Jag gissar att du är rätt så bra på det. Jag anar också att listor kan göra dig både lugn och stressad. Lugn därför att du har koll. Stressad för att du inte är klar. Jag misstänker också att du bannar dig själv för att du har skjutit upp vissa saker allt för länge och att du i dessa lägen har ett behov av att kompensera din lättja med att piska dig till att göra ännu mer. Du är bra på att mana på dig själv med ganska hård hand eller hur? Du kan till och med vara riktigt skoningslös.

Låt oss titta närmare på detta.

Denna artikel ingår i en serie. För att komma till början: klicka på denna länk.

En hand tar en blommande plantad med en planteringsspade

Morot istället för piska

I förra skiftet berättade jag om våra två positiva drivkrafter – lust och lugn. Vi har en drivkraft till. En som är negativ, nämligen rädsla. Du har säkert hört talas om hur vi i industrialismens början drev våra fabriker utifrån synsättet att människor behövde bevakas och kontrolleras för att vara produktiva. Ledningen använde hot om avsked för att få arbetaren att jobba hårdare och längre. Idag är det helt otänkbart att driva en organisation på det sättet. De mest framstående företagen motiverar sina anställda med morot istället för piska. Inte bara att för att det är det mest värdiga att göra utan också för att det är det mest lönsamma.

Men vad har det med dig och dina kravlistor att göra?

Jo, jag skulle vilja påstå att du driver dig själv med samma principer som fabrikschefen förr i tiden. Du synar och granskar dig själv i jakten på fel och skavanker. Du driver på dig själv med skoningslös självkritik. När du gjort fel eller missat något ger du dig en skarp reprimand. Bara så att du ska förstå att det är allvar. ”Inga fler sådana misstag i fortsättningen, begrips? ”

Hua. Industrialismens fabrikschef är en västanfläkt i jämförelse med dig.

Tänk om du istället skulle driva dig själv med samma genuina omtanke som den nya tidens tillväxtföretag använder. Föreställ dig att du möter dig själv med förståelse när ett misstag har begåtts. ”Det gör inget. Misstag gör vi alla. Det tillhör livet. Och jag tror dessutom att du kan lära dig massor av att begå fel.” En sådan chef vill vi alla ha eller hur? En sådan chef behöver du bli över dig själv.

När du är medkännande mot dig själv använder du lugnet som drivkraft och inte rädslan. Båda är drivkrafter men de motiverar rörelser åt olika håll.

Rädslan får dig att dra dig tillbaka för att söka skydd medan lugnet får dig att röra dig framåt i sakta mak. Under vissa omständigheter kan rädslan, även den, skapa en rörelse framåt. Istället för att försvara dig går du till attack i syfte att oskadliggöra din motståndare. Och i detta fall är motståndaren du själv. Låt oss se hur det ser ut.

Du kommer ihåg mitt alter ego, Lisa, eller hur? Lisa är på väg hem från ett uppdrag. I bilen går hon igenom dagen på sitt sedvanliga sätt. Det som gick bra lägger hon i högen ”bra-men-inte-mer-än-förväntat” och det som inte alls gick bra placerar hon i högen ”misslyckat-och-hur-kunde jag”.

Oss emellan. Vilken hög tror du blir störst?

I början av bilresan växer ”bra-men-inte-mer-än-förväntat”-högen till en liten kulle av härlig självbekräftelse. Lisa har nämligen lärt sig att det är viktigt att stärka sig själv genom att påminna sig om det som hon har gjort bra. Dessvärre räcker inte detta långt. Redan efter några kilometer börjar hennes kritiska iver strö grus i det godas maskineri. Hon börjar nu tydligt se dagen genom sina starka kravglasögon och då är det inte mycket som faller henne på läppen. Hon kunde gjort bättre där. Hon borde ha tänkt på det. Och varför sa hon så?

När hon svänger in på uppfarten är ”misslyckat-och-hur-kunde jag” inte längre en hög utan ett berg. Ett berg av hårda självanklagelser, lika svårt att bestiga som Mount Everests nordsida. Hon kan inget annat än ge upp. Hon är besegrad, slagen till spillror, totalt värdelös. Hon har golvat sig själv.

Självmedkänsla och självkritik

Du ser det. Jag ser det. Lisa själv ser det men förstår inte hur hon ska komma ur det.

Vi ser att Lisa är skoningslös mot sig själv och att hon behandlar sig själv värre än sina ovänner.
Vi ser att hon behöver tröst och uppmuntran, inte hård kritik.

Vi förstår att hon behöver höra ”Stackars dig, vilken tuff dag. Men du Lisa, det är okej. Okej att göra fel. Okej att inte kunna allt. Okej att ha missat något. Man kan inte förutse allt, eller hur? Det är till och med okej att känna sig misslyckad och eländig som du gör nu. Lisa, det är okej. ”

Och vi förstår att sådan uppmuntran skulle få Lisa att slappna av och se på dagen på ett mer realistiskt sätt. Det var trots allt en ganska bra dag. Visst, vissa saker skulle kunna förbättras och dem skulle Lisa istället kunna lägga i högen ”uppgifter-under-utveckling”. Men just ikväll behöver hon inte prestera mer. Istället behöver hon värme och omtanke.

Vi ser Lisa stänga av motorn, kliva ur bilen och gå in i hemmets trygga vrå.

Det är enkelt när man betraktar det utifrån eller hur? Jag vet att det inte är lika enkelt när man själv befinner sig i Lisas situation. Självkritiken kan vara en envis rackare. Men trägen vinner. Det gäller bara att stå upp för sig själv och vara sin egen bästa vän. Inte en gång. Inte två gånger. Utan så många gånger som det behövs. En bra vän sviker inte.

De kommande dagarna inbjuder jag dig att uppmärksamma när du använder självkritik istället för självmedkänsla för att motivera dig. Försök sedan att, så många gånger som möjligt, växla över till självmedkänsla. Och om du misslyckas, ja då vet du vad du ska göra eller hur?

Dela gärna med dig av dina tankar och synpunkter i kommentarsfältet nedan.

Nästa gång tittar vi närmare på ditt behov av kontroll och hur det kan lägga krokben för dig. Då är det dags för det sjätte skiftet: Ersätt ditt behov av att få visshet med din förmåga att förundras.

Tills dess – sköt om dig!

Växla om – en artikelserie om 7 skiften för att bli mera du:

Inledning
Skifte 1 – Fokusera på vem istället för vad
Skifte 2 – Utgå från dina värderingar och inte andras förväntningar
Skifte 3 – Förlita dig på din kraft istället för din styrka
Skifte 4 – Låt dig drivas av både lust och lugn
Skifte 5 – Motivera dig med självmedkänsla istället för självkritik
Skifte 6 – Ersätt ditt behov av få visshet med din förmåga att förundras
Skifte 7 – Premiera att vara på väg istället för att komma i mål

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *