Skifte 3 – Förlita dig på din kraft istället för din styrka

Hur går det?
Med att börja leva utifrån dina egna värderingar istället för andras förväntningar som du fick lära dig i förra skiftet?

Det är inte lätt eller hur? Det här med att börja söka svaren inuti sig själv istället för att söka dem i den yttre världen. Men vem har sagt att det ska vara lätt?

Eller vänta.
Visst kan det få vara lätt – kan det inte det?

Denna artikel ingår i en serie. För att komma till den första: klicka på denna länk.

En skottkärra

Att kämpa i uppförsbacke

Du och jag är bara ovana vid att livet ska vara lätt. Att glida på livets räkmackor gäller andra men sällan oss. Vi är mer vana vid att slita och gno. Vi är bra på uppförsbackar och motlut. Du och jag, vi vet allt om det här med att kämpa och slåss eller hur?

Och som jag nämnt för dig tidigare är envishet en alla tiders egenskap när man utvecklar sig själv. Det behövs lite jädrar anamma när man ska genomföra det långsiktiga arbetet med att förändra sig inifrån och ut.

Men det finns en liten hake med att leva efter antagandet om att man behöver slita och lägga manken till för att nå dit man vill.
Många gånger sliter man nämligen hund alldeles i onödan.

Ta Lisa till exempel. Hon har i många år levt efter devisen ”livet är en kamp”. Utan att ha varit medveten om det har detta antagande genomsyrat hennes sätt att vara. Du hör henne ofta använda ord som ”jobbigt” och ”svårt”. Och om något rubbar hennes cirklar blir hon irriterad och stridslysten. Emellanåt kan du höra henne sucka ett frustrerat ”ah, men”. Ibland ett uppgivet ”åh” följt av ett tyst ”vad trött jag är”.

Även om Lisa tappar balansen då oförutsedda motgångar dyker upp är hon en person som griper sig an uppkomna problem. Då kan du se hur hennes panna skrynklar ihop sig av ansträngning för att greppa hur saker och ting hänger ihop. Vecket, som på senare år är synligt även då hon inte behöver förstå, skvallrar om att hjärnan är van att arbeta för högtryck. Nej, Lisa ger inte upp – hon kämpar. Hon är ständigt på G. Fokuserad och med knutna händer är hon beredd på strid.

Och det är det som är problemet. Allting är en strid. Allting är en kamp. Det som är lätt känns misstänksamt.

Därför slåss Lisa ofta, även då hon inte behöver.
Därför spänner sig Lisa hellre än slappnar av.
Därför blir hon trött och sliten istället för lugn och kraftfull.
Lisa förlitar sig helt på sin styrka istället för sin kraft.

Varför kraft är bättre än styrka

Styrka och kraft.
Två fysikaliska begrepp som vi kan använda för att förstå hur vi bäst påverkar tingens ordning.

Styrka kommer från muskelspänning.
Kraft kommer från ett djupt andetag.

Styrka kommer från att spjärna emot.
Kraft kommer från medvetenhet.

Styrka väcker motstånd.
Kraft skapar rörelse.

Styrka behövs för att passa in.
Kraft fås genom att tro på sig själv.

Styrka är överlevnad.
Kraft är livet.

När du använder din styrka drar du nytta av alla de resurser som finns tillgängliga för din överlevnad. Resurser som funnits med sen evolutionens begynnelse. Men överlevnad förutsätter kamp. Någon vinner. En annan förlorar. Då du använder din kraft, däremot, hämtar du energin från livets egentliga källa – andetaget.

Enligt den japanska och kinesiska traditionen finns källan till din egen livskraft i kroppens mitt, i området kring naveln. Genom att andas ner till magen och centrera kroppen kring denna mittpunkt, hara, får du direkt tillgång till din livskraft, qi. Du blir balanserad inte bara kroppsligt utan även själsligt. Detta visste samurajerna redan på sin tid och tekniken att centrera kroppen lever kvar i våra nutida kampsporter. Du vinner över din motståndare med hjälp av livets kraft, inte musklernas styrka.

Övningen nedan ger dig möjlighet att träna på att använda din kraft istället för din styrka. Den är enkel och snabb att genomföra. Du gör den så ofta du vill och behöver. Många gör den flera gånger per dag. Andra när de ska möta en utmaning eller lösa ett problem. Ju fler gånger du gör den desto bättre blir du på att använda din kraft.

Centreringsövning

  • Andas in och förläng din ryggrad.
  • Andas ut och mjukna i axlar, höfter och knän.
  • Bjud in lite mer lätthet i kroppen.
  • Gör om övningen ytterligare en gång.

Enkelt, eller hur?

Nu du. Vad betyder styrka och kraft för dig?

Dela gärna med dig av dina tankar och erfarenheter kring de två begreppen i kommentarsfältet nedan.

Nästa gång vi ses ska vi fortsätta med begreppet kraft men då utifrån vad som driver oss. Visste du om att vi har två positiva drivkrafter; lust och lugn? I nästa skifte får du veta varför det är viktigt att balansera dessa för att erövra sig själv.

Tills dess – andas.

Växla om – en artikelserie om 7 skiften för att bli mera du:

Inledning
Skifte 1 – Fokusera på vem istället för vad
Skifte 2 – Utgå från dina värderingar och inte andras förväntningar
Skifte 3 – Förlita dig på din kraft istället för din styrka
Skifte 4 – Låt dig drivas av både lust och lugn
Skifte 5 – Motivera dig med självmedkänsla istället för självkritik
Skifte 6 – Ersätt ditt behov av få visshet med din förmåga att förundras
Skifte 7 – Premiera att vara på väg istället för att komma i mål

8 reaktioner på ”Skifte 3 – Förlita dig på din kraft istället för din styrka”

  1. Ann-Katrin Karlsson

    Har lite svårt att se skillnaden mellan de två begreppen, även om jag anar den. Styrkan än tillkämpad och kraften kommer inifrån. Får ofta höra att jag väcker respekt, att jag har styrka. Samtidigt känner jag att jag som barn sällan blev bekräftad när jag var orolig, ledsen, känslig. Kanske hänger det trots allt ihop – lärde mig att ”hantera” sånt jag upplevde var svårt, dvs uppammade nog styrka för att klara av, och det är kanske det folk uppfattar som respektingivande, eller med andra ord; eftersom jag inte blev tagen på allvar som den jag var så var jag tvungen att ta i från tårna. Vilket jag fortfarande gör, och då som första reaktion möter motstånd, även om jag senare får bekräftelse på att folk förstått vad jag menat. Har dock svårt att se hur jag ska kunna ändra på det, men en första förutsättning för en förändring är ju att förstå att det finns en skillnad, och det börjar så sakta landa.

    1. Tack för att du har tagit dig tid att skriva Ann-Katrin. Det låter som om jag har gett dig en del att tänka på. Jag ska ge dig en övning som du kan göra med en familjemedlem eller med någon kollega på jobbet. Så här går den till:

      * Ställ er mitt emot varandra med benen på ett lite vidare avstånd än höftbrett.
      * Låt era båda handflator mötas och öka sedan avståndet mellan varandra. Ni kommer nu att bli tvungna att luta er in mot varandra för att inte falla.
      * När ni har hittat jämvikten börjar ni ”kampen” genom att pressa mot varandra. Detta är STYRKA.
      * När ni har gjort detta ett tag och känt in hur det känns tar den ena ett djupt andetag och förlänger ryggrad på inandningen, mjuknar i kroppen på utandningen. Gör detta ytterligare två gånger. Ni kan fortsätta att stå lutade mot varandra men utan att trycka. Mer använda varandra som ett stöd.
      * När den som har tagit sina tre andetag är klara ber den sin partner att börja trycka på som tidigare. Den som har andats och gjort centreringsövningen som jag nyss beskrev fokuserar på andas från magen och samtidigt vara mjuk i kroppen. Den möter upp pushen från sin partner med denna KRAFT och börjar föra den mjukt framåt med siktet inställt på en punkt bakom partnern. Detta är KRAFT.

      Testa. Det är nämligen oerhört givande att uppleva de båda begreppen i kroppen.

  2. Jag känner igen mig i mycket av det du skriver. Kämpar varje dag med att försöka inse att saker och ting inte måste vara jobbiga för att vara viktiga, rätt eller bra. Att livet faktiskt kan vara som att flyta nedstöms i en en stilla flod. Så märkligt att vi ofta tänker att det måste vara en kamp för att det ska vara värt något, det vi gör.

    Två andra begrepp som jag knyter till dina ”styrka” och ”kraft” är ”måste” och ”vill”. Det blir så tydligt när du skriver…. Ofta säger vi att vi måste göra något. För mig låter det som en situation där vi använder vår styrka och där situationen har ett inneboende motstånd. Om vi istället säger att vi vill göra något, så känns det som att kraften kommer bättre till pass och att vi nästan lyfts framåt i handlandet och situationen. Jag tror mitt nya mantra framöver ska bli ”Jag måste inte använda min styrka, jag vill använda min kraft istället”.

    1. Tack Anna för den insiktsfulla kommentar. Har inte tänkt på det. Men det är ju helt klart nu när du säger det. MÅSTE är STYRKA och VILL är KRAFT. Tack.?

      1. Underbar text som med all sin k r a f t landade mitt i min s o l a r p l e x u s, som nu ska få ett nytt liv som det välsignade energifält det är? hälsar J alias ”Järnet”
        PS läste en liten tunn bok för åtskilliga år sedan som hette ” Livet är inte menat som en kamp” , nu skulle jag vilja läsa om den, men var kan den finnas……

  3. Oj, där blev jag träffad av blixten! Om något flyter på så är jag helt övertygad om att jag missat något väsentligt. Å nu ska jag gå ut å vea, inte för att jag måste utanför att jag vill?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *